Nukkepelko

Isyyspakkaus

Avasin vanhempieni luona laatikon, jossa olivat kaikki vanhat pehmoleluni. Niiden joukossa oli myös nukke, jonka nimi on Tiina ja jonka silmät sulkeutuvat, kun nukkea kallistaa.

Tiina kummitteli usein painajaisunissani.

Näin joskus, hieman liian pienenä, muutaman jakson Hiidenvirta-nimistä tv-sarjaa. Siinä hyvin keskeisessä osassa oli aavemainen autiotalo, joka oli täynnä nukkeja, ja joku pelotteli pääosanaista liikuttelemalla näitä nukkeja paikasta toiseen. Lisäksi luin joskus hieman liian innokkaasti kummitusjuttuja muun muassa Noidan käsikirjasta. Niillä oli varmasti jotain tekemistä sen kanssa, että kehitin itselleni pelon tätä nukkea kohtaan.

Nukke istui huoneessani kaapin päällä ja tuijotti sieltä minua vuosikaudet pistävällä katsellaan. Tuijotus oli erityisen häiritsevää iltaisin, kun menin nukkumaan. En uskaltanut edes katsoa kaappiin päin, sillä pelkäsin, että nukke räpäyttäisi silmiään, jos katsoisin.

Näin toisinaan myös painajaisia, joissa oli joku Tiina-nuken näköinen tai kaltainen nukke, ja heräsin painajaisesta kohdassa, jossa nuken silmät alkoivat yhtäkkiä kääntyä ylöspäin. Saan edelleen pelkästä ajatuksesta kylmiä väreitä.

Vanhemillani käydessämme näytin nukkea myös tytöllemme. Laitoin nuken seisomaan lattialle, ja tyttö tuli iloisena katsomaan sitä. Juuri, kun tyttö oli nuken vieressä, nukke kaatui yllättäen tytön päälle kädet ojossa. Tytön suupielet kääntyivät alaspäin ja hän konttasi karkuun. Kun yritin näyttää nukkea hänelle myöhemmin uudelleen, hän ei enää suostunut tulemaan sen luo.

No niin, tulipa sitten siirrettyä pelko tätä nukkea kohtaan suvussa eteenpäin suoraan alenevalle polvelle.

* * *

Hiidenvirta tuli muuten muutamia vuosia sitten tv:stä uusintana, ja katsoin sen silloin suurin odotuksin uudelleen: olihan se ehkä jännittävin tv-sarja, jonka muistin. Sarja oli niin puuduttava ja eteni niin verkkaisesti, että pelkäsin lähinnä nukahtavani kesken kaiken.

Noidan käsikirjan tarinat ovat minusta sen sijaan edelleen epämiellyttäviä, vaikka eihän aikuinen mies enää kummituksia pelkää.

Periaatteessa.

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostaa tutulta. Oletko nähnyt Salaisuus pinnan alla -elokuvan? Siinä on aika kammottavia heijastuksia veden pinnasta ja peileistä. Luulin meneväni katsomaan trilleriä, mutta se olikin ihan kunnon yliluonnollinen kauhuelokuva.

FFFifi
Fitness Führer

Hyi kamala! Huomenna päivänvalossa tsekkaan heti, etten vaan enää joudu kahden heijastavan pinnan väliin.

Aina pelokas (Ei varmistettu)

Mä pelkään noita järviä ja syviä (tai matalia) vesiä muutenkin aina. :D En mene yksin sinne valosalla enkä pimeällä. Hyi helkkari! Ja mä pelkään myös peilejä kun alkaa päässä aina kuulua eräs loru jota lausumalla pitäisi nähdä saatana peilissä. Siinä sitten paniikissa aina yritän ajatella jotain muuta mutta väkisin tulee ajatuksiin se loru! :D Ja yksi mitä pelkään on että kun pesen kasvoja ja nostan pään ylös niin takana seisoo esim The Ringistä tuttu Samara (joka on alltime suurin pelkoni). Hyvä etten ole ainoa aikuinen joka pelkää kaikenlaista tyhmää!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen iäksi traumatisoitunut kyseisestä elokuvasta! Sen kun on katsonut ei uskalla mennä enää lavuaarin ylle pesemään kasvojaan...

nansk

Hyrrrr, mulla oli sama ongelma hetken aikaa sen jälkeen kun olin nähnyt leffan nimeltä Mirrors. Edelleen hiukan hirvittää välillä. Siinä peilien / heijastavien pintojen takana oli demoneja tai jotain yhtä järkevää, mutta hitto että se oli pelottava!

Dukanette

Mäkin oon pelänny lukiessani noidan käsikirjaa, enkä kyllä oikein vieläkään pysty sitä lukemaan :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Siinä kirjassa oli ikävää vielä se, että kannessa oleva pääkallo, jolla on verestävät silmänmunat, on myös kirjan selkämyksessä. Joskus en uskaltanut vilkuilla edes kirjahyllyyn päin, kun pelkäsin näkeväni sen kuvan :D

Dukanette

mulla oli pakkomielle aina peittää se kirja ettei se pääkallo vaan pääse sieltä karkuun :D

tiia_

Hätkähdyttävää - minäkin katsoin ihan liian pienenä Hiidenvirtaa ja luin salaa Noidan käsikirjaa. Hiidenvirtatraumoihini kuuluu lapsuudenkodin lähellä sijaitseva talo, joka muistutti mielestäni sitä nukketaloa. Juoksin aina hullun lailla talon ohi, kun kävelin koulusta kotiin. Noidan käsikirjan takia kärsin hirvittävästä vampyyripelosta joskus ala-asteella. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Taitavat samat traumat yhdistää kaikkia joskus 1980-luvulla lapsuutensa eläneitä :)

sku
broken biscuit

Hui olkoon. Minut on muuten nimetty tuollaisen nuken mukaan. Äitini raahasi sen juuri omasta lapsuuden kodistaan talteen ja nyt se nököttää surullisesti vanhempieni olohuoneen nurkassa käsi irti ja hiukset irokeesina.

Tommi K
Isyyspakkaus

Minusta taas kuulemma olisi tullut Tiina, jos olisin ollut tyttö. Eli nukke on nimetty sen mukaan, mikä minusta ei tullut.

Kaoka (Ei varmistettu)

Onkohan tuo nukke vaan "Tiinan näköinen", vai olisiko sitä peräti myyty sillä nimellä? Äidilläni on nimittäin aivan samanlainen nukke, ja senkin nimi on Tiina! :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Eikös olisi aika spookyä, jos kaikki nuken ostaneet olisivat jotenkin mystisesti toisistaan tietämättä nimenneet nuken Tiinaksi? X-Files -kamaa! :)

HR (Ei varmistettu)

Tiina-nukke löytyy täältäkin! Äitini lapsuuden lempileluja ja asuu vanhan saunan vintillä. Epäilen tuon olleen joskus joku "the juttu", ehkä tuon mallin nimi on ollut "Tiina"? Voiko olla sattumaa, että omalla äidillänikin on ollut samanlainen ja saman niminen :D

aihio
Miksi lapsi itkee?

Samat hiidenvirran aiheuttamat painajaiset minullakin, liekö tullut uusintana telkkarista joskus 90-luvun alussa... Eritysesti klovninuket aikaansaavat inhottavan tunteen.
Isompien serkkujen hylkäämää Noidan käsikirjaakin luettiin mökillä puolisalaa, kuva vamppyrisudesta ja -sammakosta liittyy edelleen elävänä verkkokalvolle kun vaan joku mainitseekin kyseisen opuksen. Hyi olkoon!

Tommi K
Isyyspakkaus

Pikagooglauksella näyttää, että ohjelma on esitetty 1985 ja uusittu 2005. En tiedä, onko jokin uusinta ollut jo aiemmin. Mutta näin nämä traumat siirtyvät myös nuoremmille ikäpolville :D

Mahdoton Nainen

Syytän hämähäkkikammostani serkkujani, jotka kakarana kiusasivat minua kämmenen kokoisella muovisella ja karvaisella tarantellalla.

sanna:) (Ei varmistettu)

Yäk, hiidenvirta... en uskaltanut katsoa edes niitä uusintoja, sillä myös minä näin sarjan (yksin, ilman vanhempia?!?) joitain jaksoja aikoinaan aivan liian nuorena. Ja eikö jonkun nuken silmistä vuotanut verisiä kyyneleitäkin? Että kiitos vaan käsikirjoittajille, hyvin onnistunut pelon muistijälki... Noidan käsikirjaa en sen sijaan ole lukenut, sudenpentujen ja vakoilijan kylläkin :)

Tuo kuvan nukkesi on anteeksi nyt vaan, niin kamala, että en kyllä itse säilyttäisi sitä enää hetkeäkään kauempaa. Teillä on varmasti suloisempia ja sievempiä asioita tai muistoja siirrettäväksi sukupolvien yli :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, no on sillä kuitenkin jotain tunnearvoa, vaikka vähän creepy onkin :) Nukke säilyköön mummolassa.

omppupomppu (Ei varmistettu)

Samat traumat täälläkin Hiidenvirrasta! Edelleen nelikymppisenä muisto niiden nukkejen avautuvista ja sulkeutuvista silmistä aiheuttaa väristyksiä! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Aikamoisen Pandoran lippaan menin siis tässä avaamaan :D

Jos mollamaijat, mallinuket, peilien muodostamat heijastumat, kaksoiskuvat, jne. kiinnostaa (tai pelottaa), suosittelen Fassbinderin elokuviin tutustumista. Esimerkiksi elokuva Kiinalainen ruletti on erinomainen tyyliesimerkki ohjaajan ja kuvaaja Ballhausin luomasta psykologisen sadismin kulttuurista. Suosittelen - mutta katsottavaksi vain kerran vuodessa. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hui ei, mä lopetin kauhuelokuvien katsomisen siihen Salaisuuten pinnan alla. Sen jälkeen olin viikon aika säikky.

viiru (Ei varmistettu)

Minäkin muistan Hiidenvirran ja sen pelottavan talon... Meidän mökillä kun lähtee soutelemaan yhden saaren ympäri niin siellä toisella puolella (onneksi ei siis näköyhteyttä meidän mökille) on samanlainen talo veden rannalla hieman mäen päällä kuin Hiidenvirrassa ja se on aina autiona ja hiljaisena... Joka kerta puistattaa soutaa siitä ohi ja en oikein uskalla vilkuilla niihin ikkunoihin jos joku sieltä kurkkaakin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Aa, joo. Ikkunat ja niistä näkyvät hahmot on kyllä myös kammottava ajatus.

Basilius (Ei varmistettu)

En ole muistanut sarjan nimeä lapsuudesta, mutta tuli kylmät väreet kun huomasin tämän blogin (hitto) 2009 Puulalla saaressa olin ajamassa metsäkonetta ja syksyisessä iltahämärässä ajoin kesäpaikan ohi ja koneen valoissa näkyi nukkeja ikkunassa ihan kuin siinä sarjassa- Palasi kyllä mieleen se sarja todellakin ja todennut jälkeenpäin, että voi tätä mielikuvituksen voimaa. Oli kiva hypätä veneeseen ilta pimeässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mieleen tulee chucky.

Miimus (Ei varmistettu) http://likeadrift.blogspot.fi/

Mä sain traumoja Noidan käsikirjassa olleesta kummitustarinasta, jossa sängyn päällä leijaili ihmisen pää... Hyih. Mä en edelleenkään katso yksin kauhujuttuja. Tai no oikeastaan jätän ne suosiolla katsomatta, jos ei ole ihan pakko, mielikuvitus kun sattuu olemaan hieman liian vilkas... :D Subilta alkoi juuri se American horror story ja välttelen jo pelkkiä mainoksiakin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mun täytyy myöntää, että en ole kymmeneen (tai jotain) vuoteen katsonut kauhuelokuvia, kun olen niin säikky, mutta jostain syystä nyt tämän sarjan katsominen olisi kuitenkin kiinnostanut. Onkohan se oikeasti miten pelottava?

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://liuskapaivassa.blogspot.fi/

Hyi helv mikä nukke. Ihan on Hiidenvirta-muistot nyt pinnassa täälläkin. Vaikka siinähän ne nuket eivät tehneet mitään, niiden liikuttaja oli se kammo. Muuta muutenhan nuket kyllä ovat ihan kovaa kamaa kauhuelokuvien maailmassa vrt. Chucky. Keskiyöllä tuonkin nuken muovisista kätösistä sujahtaa esiin veitsenterävät kynnet. Argh!

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, Hiidenvirta ei tosiaan ollut mikään yliluonnollinen kauhujuttu vaan muuten jännittävä psykologinen trilleri. Jotenkin tällaiset ilmeettömät nuket on pelottavampia kuin vähän naurettavan puolelle menevä Chucky. Mua ei veren lentäminen hirvitä, vaan kaikki kummitusjutut...

nabaooo (Ei varmistettu)

Mahtaa olla niin, että tuota nukkea on myyty Tiina-nukkena, sillä mummini luota löytyi myös aikanaan prikulleen samanlainen - Tiina hänkin.

En koskaan, ikinä osta lapsilleni nukkea joka aukoo ja sulkee silmiään. Päätin sen jo mummilassa. Hyi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin sen täytyy olla. Pitääpä kysyä äidiltä, mikä yhteys sillä tyttövauvalle suunnitellulla Tiina-nimellä ja tällä nukella on.

Maria87 (Ei varmistettu)

Itsekin vasta selailin kirjastossa Noidan käsikirjaa ja kyllä se tuntui edelleen yhtä hurjalta kuin kymmenvuotiaana! Luin lapsena myös hieman liikaa Neiti Etsiviä ja jossakin vaiheessa minun täytyi joka ilta tarkistaa huoneen vaatekaapit ja sängynaluset piilotettujen pommien tai käsikranaattien varalta :D

Mullakin oli pienenä ihan kamalat Hiidenvirta-traumat. Lietsottiin kavereideni kanssa toisiamme joukkohysteriaan, kun muisteltiin sitä sarjaa. Ihan hyvä, että tuli katsottua sarja uusintana. Kyllä se vaan niin kökkö oli. Tosin oli siinä ppaljon sellaista matskua, joka tänäkin päivänä saattais jäädä kummittelemaan pikkulapsen mieleen. Ilmeisesti se oli silloin jo ekalla esityskerralla aikuisten mielestä aika lälly, koska sitä kerta sain seurata. Taisi muuten tulla lauantaisin ennen puoli ysin uutisia. :)

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://liuskapaivassa.blogspot.fi/

Tuo on kiinnostava aihe tuo mistää Saukko tuossa kirjoitti. Eli vanhempien mielestä jokin ohjelma on lälly, mutta se voi silti aiheuttaa lapselle pelkotiloja vuosiksi. Itsehän sain katsoa pikkukersana kaikki Draculatkin. Mutta muistan myös, että jokin komedia, missä mies (Jerry Lewis) muuttui ihmissudeksi, aiheutti kauhua, vaikka elokuva oli ihan kieliposkessa-hupailu. Tommihan voisi kirjoittaa tästä: millaisia traumoja huomaamattamme aiheutammekaan lapsillemme? Itse muistan vieläkin vuosikymmenten jälkeen ankeana keskustelun, jonka isäni kävi jonkun satunnaisen kyläreissun päätteeksi: "Teillä on neljä lasta, aika kiva juttu." "Juu onhan niitä kiva tehdä mutta siihen se hauskuus loppuukin."

possu (Ei varmistettu)

X-files ja jaksossa naisetsivä (ei Scully) katsoi peiliin ja peilistä katsoikin takaisin mies...meni muutama viikko nassun pesu siten, että silmät tiukasti kiinni jo kylppärin ulkopuolella ja koira mukaan turvaksi...

SusannaAnnika (Ei varmistettu)

Hehee, täällä lueskelin blogeja kun odottelen että pizza tulee uunista ja voin aloittaa jännittävän ( ehkä jopa pelottavan?) elokuvan katsomisen. Hetken naureskelin aikuisten ihmisten hauskoille peloille ja kuinkas sitten kävikään.. Pizza valmis enkä todellakaan uskalla alkaa katsoa mitään kauhuleffaa... :)

Kommentoi