Nyt! Juuri! Juuri nyt!

Kaikki Rouvan juurisämpylöitä ihastelleet ja omaa taikinanjuurta itselleen havitelleet: nyt huomio! Jos ette ole onnistuneet saamaan itsellenne keneltäkään valmista juurta, Rouva kokeili tehdä sellaista itse, ja kokeilu oli todistettavasti onnistunut!

Sämpylät.jpg

Sämpylöiden maku ei tällä uudella juurella ollut vielä yhtä syvä ja hapan kuin vanhemmalla, mutta ajan myötä happamuus varmasti lisääntyy. Sämpylät myös kohoavat paremmin vanhalla juurella, joten alkuun ne jäävät lituskaisemmiksi, ellei taikinaan lisää hieman hiivaa. Rouva ei omiin sämpylöihinsä ole hiivaa käyttänyt.

”Hoi kaikki juuren ohjetta kaivanneet: tässä se nyt vihdoin tulee. Tällä juurella leivoin itse viime viikolla yhdet sämpylät, ja ne olivat ihan kelvollisia. Toki jääkaapin superjuurella tulee maukkaampia ja paremmin kohoavia, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, tällä pääsee alkuun.

Juuren ohje on peräisin Heléne Johanssonin Leipä-kirjasta, mutta olen muokannut grammat deseiksi. Helénenkin mukaan määriä tärkeämpää on puuromainen koostumus.

Älä säikähdä, systeemi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin on. Huomiota juuri kuitenkin vaatii ihan aluksi päivittäin, myöhemmin kerran viikossa. Saat tavallaan uuden perheenjäsenen.

Elikkä näin:

 • 1. päivän aamu: Sekoitin 2,5 dl luomuvehnäjauhoja ja 1,2 dl vettä kulhossa, peitin kelmulla ja jätin tiskipöydälle
 • 1. päivän ilta: Ruokin juurta, eli lisäsin kulhoon 1,25 dl luomuvehnäjauhoja ja 0,6 dl vettä. Sekoitin, peitin ja jätin tiskipöydälle yöksi
 • 2. päivän aamu: Ruokin juurta, eli lisäsin kulhoon 1,25 dl luomuvehnäjauhoja ja 0,6 dl vettä, sekoitin ja peitin kelmulla. Koska juuri kupli, nostin sen jääkaappiin
 • 3. päivän aamu: Ruokin juurta lisäämällä 1,25 dl luomuvehnäjauhoja ja 0,6 dl vettä, sekoitin, peitin ja nostin jääkaappiin
 • 4. päivän aamu: Ruokin juurta lisäämällä 1,25 dl luomuvehnäjauhoja ja 0,6 dl vettä, sekoitin, peitin ja nostin jääkaappiin
 • 5. päivänä tein sämpylät, joihin käytin suurimman osan tästä juuresta. Osasta tein itselleni juuren alun: siirsin 1/2 dl juurta puhtaaseen lasipurkkiin (3/4 l) ja lisäsin sinne 1,5 dl vettä ja 3 dl luomuvehnäjauhoja, sekoitin ja laitoin jääkaappiin.
 • Seuraavan kerran ruokin sen viikon päästä, eli käytän suurimman osan sämpylätaikinaan, säästän purkkiin puolisen desiä ja lisään sinne taas noin 1,5 dl vettä, 3 dl luomuvehnäjauhoja, sekoitan ja säilytän jääkaapissa.
 • Tästä juuresta tulee (tai ainakin pitäisi tulla) vähitellen, kerran viikossa ruokkimalla niin toimiva, että se kohottaa leivät ja sämpylät ilman hiivaa mainiosti. Kärsivällisyyttä se kuitenkin vaatii. Ystävä, jolta sain superjuureni, oli joutunut leipomaan kolme (3) kuukautta, ennen kuin juuri toimi kunnolla.

No niin, sinua on nyt varoitettu. Meinaatko tarttua toimeen?”

Juuri.jpg

Jauhoiksi muuten kannattaa todella valita luomujauho, sillä se sisältää kuulemma enemmän hyviä bakteereja, joita taikina tarvitsee käymiseen.

Ja nyt kannattaa laittaa juuri tulemaan lähiaikoina, sillä Rouva lupasi jakaa myös mahtavien juurisämpylöidensä reseptin piakkoin! 

Kommentit (2)
 1. Huomenna on juureni viides päivä, tein tän heti kun julkaisit.. käälk, miten se leipastaan sämpylöiksi… help…

  1. Rouva jakoikin juuri eilen tämän reseptin instassaan: https://www.instagram.com/p/BSZII07DQeh

   Laitan lähipäivinä myös blogiin. Hauskoja leipomisia sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *