Oman talouden tuokio

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Säästöpankki

Sain kutsun Säästöpankin Oman Talouden Tuokioon keskustelemaan säästämisestä ja sijoittamisesta sekä kartoittamaan hieman omaa talouttani ja rahankäyttöäni.

Vaikka mielessäni ei ollutkaan suuria muutoksia sijoitus- ja säästösuunitelmiin eikä haaveissa ole myöskään mitään isoa hankintaa, ajatus oman talouden tarkastelusta tuntui hauskalta. Kävimme pankkineuvojan kanssa läpi menojamme ja tulojamme, ja vaikutti, että pääpiirteiltään hommat ovat ihan hyvin reilassa.

* * *

Isoin yksittäinen kuukausittainen menomme on luonnollisesti asuntolainan lyhennys.

141-4172_IMG.jpg

Se päivä, jolloin asuntolaina nostettiin, vuonna 2003

Alun perin kuukausilyhennys suhteutettiin vuoden 2003 tulotasoon, joka oli huomattavasti nykyistä alhaisempi, joten olemme hyvin voineet ottaa lisää lainaa myös putkiremonttia varten.

Olemme jo usean vuoden ajan laittaneet pahan päivän varalle rahaa yhdistelmärahastoihin. Se on pieni summa kuukaudessa, mutta kun sitä laittaa sivuun useamman vuoden ajan, säästöön jää yllättävän kiva potti. Rahastoissa riski on pieni, mutta raha kasvaa kuitenkin oletettavasti enemmän korkoa kuin tavallisella pankkitilillä.

Varsinkin asuntovelallisia varmasti mietityttää, pitäisikö asuntovelkaa maksaa pois nopeammin vai mieluummin sijoittaa rahoja johonkin. Korkojen ollessa niin alhaalla kuin nykyisin sijoittaminen rahastoihin voi olla kannattavampaa, sillä tuotto-odotus on usein huomattavasti korkeampi kuin lainan korko. 

Yhdistelmärahastossa olevia varoja ei kuitenkaan nosteta aivan tuosta noin vain, joten on erittäin suotavaa, että käyttelytilin lisäksi jokin summa kuukaudessa jää sivuun myös säästötilille. Meilläkin oli jossain vaiheessa säännöllinen tilisiirto – pieni summa kuukaudessa – toiselle tilille, mutta se lopetettiin, kun jäimme vuorotellen vanhempainvapaille, ja tulot putosivat merkittävästi. Sittemmin sitä ei ole tullutkaan tehtyä uudelleen.

Olisi kuitenkin suotavaa, että tilillä olisi rahaa tuplasti sen verran, mikä on kuukausittainen nettotulo, jotta siellä olisi vähän puskuria, mutta aivan siinä en ole. Tämä puskuri oli olemassa vielä ennen suurta putki- ja keittiöremonttivuottamme, mutta silloin kaikki säästöt menivät rahastoja lukuun ottamatta nollaan, eikä vanhempainvapaiden aikanakaan tarvinnut ajatella säästävänsä kummoisesti.

23022011714.jpg

Se päivä, jolloin putkiremontti alkoi, vuonna 2011

Lisäksi on tuntunut kivalta ajatukselta, että avaisi lapselle oman säästötilin, johon vaikkapa isovanhemmat voisivat sitten joskus lahjoittaa rahaa, ja lapsi saisi varat käyttöönsä vaikkapa täyttäessään 18 vuotta. Se ollut mielessä mutta jäänyt sitten kuitenkin tekemättä, sillä… ööö…. hankalaa… tai jotain…

* * *

Talouskartoituksessa hätkähdyttävintä oli se, miten vaikeaa oli vastata niinkin yksinkertaiseen kysymykseen kuin mihin rahat kuukausittain menevät. Minulla ei ole tapana seurata menojani tiliotteelta, ja suoraan sanottuna kun kaikki maksuliikenne käy nykyisin kortilla tai suoraveloituksilla, hämärtyy helposti, mihin rahat lopulta kuluvat.

Pystyisitkö itse vastaamaan edes parin sadan tarkkuudella, kuinka paljon rahaa kuluu ruokaan, harrastuksiin, liikenteeseen, vakuutuksiin, vaatteisiin jne? Minä en. Esimerkiksi muistikuvani vakuutusmaksusta oli puolet pienempi kuin se oikeasti olikaan. Ruokamenojen summaa en osannut edes arvioida. Olisin ehdottanut puolta pienempää lukua kuin mitä neuvoja kertoi olevan tyypillinen lapsiperheen kulutus.

Ehkä tämä kuulostaa jonkun mielestä leväperäiseltä, mutta oikeastaan tiedän omalla tavallani hyvin tarkasti, mihin rahat kuluvat, vaikka tarkkoja summia en osaa sanoakaan. Kulutus on joka kuukausi niin säännöllistä, että sitä ei tarvitse hirveästi seurailla. En ostele juuri mitään ylimääräistä, ja välttämättömien menojen lisäksi rahaa kuluu lähinnä ulkona syömiseen silloin tällöin, ja sekään ei vaihtele kuukausien välillä hirveästi.

Mutta oma action planini on nyt aika selkeä: Otan ensinnäkin selvää, mihin rahat kuluvat. Kun käyn läpi parin kuukauden tiliotteet, saan jo hyvän kuvan säännöllisten menojen tasosta. Toiseksi laitan taas käyntiin sen siirron, joka laittaa kuukausittain rahaa säästötilille. Ja kolmanneksi avaan tytölle oman säästötilin.

IMG_4119 (1).jpg

Se päivä, jolloin tyttö saapui maailmaan, vuonna 2012

Jos sinäkin kiinnostuit säästämisestä ja sijoittamisesta, varaa aika omaan Oman Talouden Tuokioosi kartoittamaan rahankäyttöäsi ja sitä, miten paljon kuukaudessa voisikin laittaa sivuun. Tuokio on maksuton ja kestää noin tunnin.

Ja ota sitten ihmeessä ennen tapaamista hieman itseäni paremmin selvää, mihin rahasi kuluvat.

 

Kuvitukseksi valitsin kolme asiaa, jotka ovat vaikuttaneet meidän omaan talouteemme eniten: asunnon ostamisen, remontit ja lapsen.

 

Lisätietoja Oman Talouden Tuokiosta Säästöpankin sivuilla: http://www.saastopankki.fi/talous-tasapainossa

* * *

Lisäys 3.7.2018: Postauksen kommentointi on suljettu, sillä se houkuttelee enää pikavippifirmoja.

Kommentit (50)
  1. Olisi mielenkiintoista tietää, että saitko avattua säästötiliä lapsellesi? 🙂 Itse olen avannut ja lapsi onkin jo kymmennessä ikävuodessa ja salkku sen kun paisuu, kiitos säästettyjen lapsilisien.

    1. Maukkaperus
      3.7.2018, 10:41

      Onkohan tuo nyt moraalisesti oikein säästellä lapsilisiä?!?!!? Eikö ne ole tarkoitettu lapsen elämiseen… On se niin väärin, että ihmisille, jotka eivät selvästi tarvitse ylimääräistä rahaa niin sitä valtion toimesta annetaan!

  2. Itselläni ollut nyrkkisääntönä se, että älä koskaan ota sijoitusvinkkejä omalta pankiltasi, vaan etsi sijoitukset itse ja tee huolellinen taustatyö niiden kanssa. Pankin tarkoitus kun ei loppupeleissä muuta ole kuin saada rahat pois höynältä kaikenlaisilla vuosi-, osto-, myynti- ja nostopalkkioilla sekä muilla piilokuluilla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *