Omenacurd

Nyt minulla on sinulle varsinainen herkkupala, sanoisin jopa että a special treat. Tässä on nimittäin yksi niistä kuvista ja resepteistä, joiden piti päätyä Gastronaatti-kirjaamme mutta joka jouduttiin jättämään siitä pois.

Omena - Omenacurd ja juustokeksit.jpg

Tämä herkku on omenacurd eli lemon curdin kaltainen kananmunasta ja voista vatkattava tahna. Sanalle curd ei ole oikein sopivaa suomennosta, ja omenatahnakaan ei kuulostaisi aivan oikealta, joten puhutaan nyt curdista.

Aivan kaikki kuvaamamme annokset ja Rouvan suunnittelemat reseptit eivät siis mahtuneet kirjaan, ja erityisesti tämän reseptin poisjääminen harmittaa minua todella. Miksikö? No siksi, että tämä tahna on niin älyttömän hyvää, että itse voisin syödä sitä purkillisen pelkiltään. Curd toimii kuitenkin hyvin myös leipien ja keksien päällä tai esimerkiksi skonssien lisukkeena.

Omenacurd

Ainekset

  • 1 kg hapokkaita omenoita
  • 1/2 dl vettä
  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 125 g voita

Valmistaminen

  1. Kuori omenat, poista siemenkodat. Paloittele omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä omenoita, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 15 min. Soseuta omenat sauvasekoittimella hienoksi soseeksi ja jäähdytä se
  2. Riko kananmunat pyöreäpohjaiseen metallikulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
  3. Lisää omenasose ja sokeri kananmunien joukkoon
  4. Kuutioi voi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja jätä ne odottamaan hetkeksi
  5. Keitä vettä isossa kattilassa ja nosta kulho kattilan päälle. Kulho ei saa koskettaa kattilan pohjaa. Lisää voikuutiot omenaseokseen muutama kerrallaan koko ajan vatkaten. Kypsennä seosta koko ajan vatkaten, kunnes se sakeutuu ja muuttuu majoneesimaisen paksuksi, noin 10 minuuttia
  6. Siirrä omenacurd toiseen astiaan jäähtymään ja peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu koskettaa curdin pintaa. Curd on valmista nautittavaksi, kun se on jäähtynyt. Valmis tahna säilyy jääkaapissa hyvin ainakin muutaman päivän.

Kuvassa curdin kanssa on tarjolla juustokeksejä. Ne on tehty samalla reseptillä, jonka julkaisin blogissa viime vuonna: Juusto-seesaminsiemenkeksit, suolamantelit ja viikunahilloke.

Kommentit (15)
  1. Kuulostaa todella hyvältä! Lemon curd on yksi ehdoton lemppari, täytyypä kokeilla omenaversio seuraavaksi 🙂

  2. Miksi kelmun pitää osua curdin pintaan? En ymmärrä.

    1. Sillon se ei oo kosketuksissa ilmaan.

    2. Siihen tulee sellainen kalvo muuten.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *