Omenapäivitys

Isyyspakkaus

Omenapuiden sadonkorjuu lähestyy. 

Puutarhamökin kuudesta omenapuusta on jäljellä enää viisi, kun huonokuntoisin kaadettiin viikko sitten.

Jäljellä olevista puista yksi on pudottanut kaikki omenansa, kaksi muuta jo suurimman osan, mutta kahdessa on vielä hyvin omenaa jäljellä. Varasin ensi viikonlopuksi ajan mehupuristamosta Sipoosta ja tarkoitukseni olisi kerätä näistä kahdesta puusta niin paljon omenaa kuin pystyn perjantai-iltana ja lauantaina päivällä.

Omenat antavat ilmeisen hyvin mehua, ja jos omenoita vie puristamoon vaikkapa 100 kg (noin 10 muovikassillista), odotettavissa on 50 - 70 litraa tuorepuristettua mehua. Mehu C-vitaminoidaan ja pastöroidaan halutessa samalla, ja se säilyy pullotettuna huoneenlämmössäkin. Hintaa tälle tulee 0,60 €/kg, joten mehulitran hinnaksi tulee reilu euro. Päälle tulee vielä muovipullojen hinnat, mutta pulloja voinee käyttää useampana vuonna.

Nyt ainoat kysymykset ovat: ovatko omenat puussa vielä viikon päästä, onko niissä riittävästi hyväkuntoisia hedelmiä (pintaviat ja rupi eivät haittaa) ja miten paljon saan oikeasti kerättyä omppuja yhdessä illassa ja yhdessä iltapäivässä.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, meillä on viikon päästä aika sikapaljon omenamehua, ja sitä riittää juotavaksi ja jaettavaksi kavereille koko talveksi.

Palataan asiaan.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

mehustamoista saa nykyään ainakin joistain paikoista myös tonkkiin, pullojen sijaan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, mä kans katselin, että eri paikoissa oli vähän erilaisia mahdollisuuksia: pulloa, ämpäriä, hanapakkausta... Sipoossa taisi olla vain se pullovaihtoehto.

MarjaH (Ei varmistettu)

Mekin ollaan mehustettu useana vuonna. Mies tekee siideriä. Aluksi käytettiin jostain viinikaupasta ostettua hiivaa, mutta nyt on jo muutamana vuonna käytetty omenan omia villihiivoja.

Meille ne on mehustamosta sanoneet, että parhaan saannon saa juuri kypsästä tai hian raa`asta omenasta, ja tosiaan aina puusta poimittuna. Tuo aika mitä olet varannut vaikuttaa ihan hyvältä, toki riippuu siitäkin kuinka tiheästi omenaa on puussa.

Vinkkinä tuleville vuosille: esim. viime vuonna oli superrupiset omenat, joita ei oikein kehdannut käyttää mihinkään, mutta niistä tuli ihan älyttömän hyvää mehua!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo siideri kyllä kiinnostaisi myös kovasti! Vanhana kotiviinin ja -oluen panijana ajatus ei ole lainkaan mahdoton. Voisikohan sellaisen pönikän laittaa pulputtelemaan ihan sinne mökin nurkkaan..? Mitenkäs sitä siideriä tehdään?

MarjaH (Ei varmistettu)

Me ollaan otettu aina suoriltaan mehuasemalla suoraan desinfioituun käymispönttöön tai kahteen mehua, toiseen pastöroitua jaa toiseen pastöroimatonta. Paastöroituun pitää lisätä hiiva aika pian, ollaan käytetty aluksi kaupastahankittua malonihappohiivaa tai shampanjahiivaa. Nykyisin tyhjätään edellisen vuoden villihiivoilla käynyt pullo. Pastöroimaton pönttö käy siis villihiivoilla, ja meistä villihiivoilla tulee parempaa kuin kaupan hiivoilla.

Yksinkertaisimmillaan siis desinfioituun käymispönttöön pastöroimatonta mehua. Annetaan käydä, kunnes pitää tehdä joulusiivous, ja pönttö on tiellä. Siirretään ruskeisiin desinfioituihin patenttikorkkipulloihin jälkikäymissokerin kanssa. Siideri kypsyy piiiitkäään, yleensä se alkaa maistua hyvältä vasta, kun on seuraava omenanmehustusaika.

Riikka2 (Ei varmistettu)

Pastöroitu mehu pitäisi säilyttää viileässä, pl. hanapakkaukset jotka saadaan ilmatiiviiksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Näin suositellaan, eli periaatteessa huoneenlämpö on ok, mutta viileä ja pimeä parempi. Periaatteessa sitä voisi pitää siellä mökilläkin jemmassa. Pastöroimaton pitää säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa, ja se ei ole meille mahdollista.

Omenanmehustaja (Ei varmistettu)

Me käymme myös mehustamolla joka vuosi ja teemme noin 50 litraa mehua. Olemme joskus tehneet tuon yli 70 litraa ja sitä sai kyllä ihan tosissaan juoda ja jakaa ystäville ja sukulaisille, joten nykyään temme vähän vähemmän. Me olemme joskus vuosia sitten ostaneet pullot mehustamolta, jotka käytämme uudestaan joka vuosi. Tyhjien pullojen säilyttäminen onkin sitten vähän ärsyttävää, mutta kyllä sekin menee. Hyvällä pesulla ja desinfioinnilla meillä ei ikinä ole yksikään mehu homehtunut. Me säilytämme mehut kellarissa, joten värikin säilyy kirkkaana. Ilmeisesti huoneenlämmössä väri voi vähän tummeta. Meille on mehustamolta neuvottu, että paras mehu tulee vähän kovasta omenasta ja me lähdemme mehustushommiin aika aikaisin, kun omenat ovat lähes kypsiä. Nyt omenanne ovat varmaan jo aika pehmeitä puussakin, joten sakkaa voi tulla enemmän. Tosin sillä ei ole niin väliä, mehu on ihan juotavaa sakallakin. Me keräämme aina kaikki mehuomenat puusta samasta syystä. Sitä on vaikea ennustaa kuinka kauan omenat puussa pysyvät. Talviomenathan voivat pysyä aika kauankin, mutta kypsyessään syysomenat voivat tippua koska vaan. Toivottavasti teillä on vielä viikon päästä omenia ja pääsette mehustamaan. Omenamehu on nimittäin aivan ihanaa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Jännää nähdä, H-hetki lähestyy! :) Oli ne mehuksi ajattelemani omenat vielä viikonloppuna sen verran raa'an tuntuisia, että ei ne ole voineet muutamassa päivässä kaikki pudota.

Saarakka (Ei varmistettu) http://saunanestori.blogspot.fi

Huisia! Omenamehu on niiiiiiiiin hyvää! Olen itse tehnyt kotona mehustimella omenamehua, ja siinä on kyllä ihan jumalaton työmaa. Tänä vuonna iski mehuhulluus ja tein herukoista ja puolukoista lähes sata litraa mehua. Kahden hengen taloudelle lähes riittävästi... :D

Jos olisin lähempänä tulisin keräämään kaveriksi omppuja! Se on muksaa puuhaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Huh! Äitinikin keitti joskus aivan hulluja määriä herukkamehuja, kun sitä marjaa saatiin mummolasta. Nyt on ikävä sitä, että niitä mehuja oli silloin niin paljon.

Kommentoi