Omenapäivitys

Omenapuiden sadonkorjuu lähestyy. 

IMG_8625.jpg

Puutarhamökin kuudesta omenapuusta on jäljellä enää viisi, kun huonokuntoisin kaadettiin viikko sitten.

Jäljellä olevista puista yksi on pudottanut kaikki omenansa, kaksi muuta jo suurimman osan, mutta kahdessa on vielä hyvin omenaa jäljellä. Varasin ensi viikonlopuksi ajan mehupuristamosta Sipoosta ja tarkoitukseni olisi kerätä näistä kahdesta puusta niin paljon omenaa kuin pystyn perjantai-iltana ja lauantaina päivällä.

Omenat antavat ilmeisen hyvin mehua, ja jos omenoita vie puristamoon vaikkapa 100 kg (noin 10 muovikassillista), odotettavissa on 50 – 70 litraa tuorepuristettua mehua. Mehu C-vitaminoidaan ja pastöroidaan halutessa samalla, ja se säilyy pullotettuna huoneenlämmössäkin. Hintaa tälle tulee 0,60 €/kg, joten mehulitran hinnaksi tulee reilu euro. Päälle tulee vielä muovipullojen hinnat, mutta pulloja voinee käyttää useampana vuonna.

Nyt ainoat kysymykset ovat: ovatko omenat puussa vielä viikon päästä, onko niissä riittävästi hyväkuntoisia hedelmiä (pintaviat ja rupi eivät haittaa) ja miten paljon saan oikeasti kerättyä omppuja yhdessä illassa ja yhdessä iltapäivässä.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, meillä on viikon päästä aika sikapaljon omenamehua, ja sitä riittää juotavaksi ja jaettavaksi kavereille koko talveksi.

Palataan asiaan.

IMG_8619.jpg

Kommentit (11)
 1. Huisia! Omenamehu on niiiiiiiiin hyvää! Olen itse tehnyt kotona mehustimella omenamehua, ja siinä on kyllä ihan jumalaton työmaa. Tänä vuonna iski mehuhulluus ja tein herukoista ja puolukoista lähes sata litraa mehua. Kahden hengen taloudelle lähes riittävästi… 😀

  Jos olisin lähempänä tulisin keräämään kaveriksi omppuja! Se on muksaa puuhaa.

  1. Huh! Äitinikin keitti joskus aivan hulluja määriä herukkamehuja, kun sitä marjaa saatiin mummolasta. Nyt on ikävä sitä, että niitä mehuja oli silloin niin paljon.

 2. Omenanmehustaja
  25.9.2016, 05:51

  Me käymme myös mehustamolla joka vuosi ja teemme noin 50 litraa mehua. Olemme joskus tehneet tuon yli 70 litraa ja sitä sai kyllä ihan tosissaan juoda ja jakaa ystäville ja sukulaisille, joten nykyään temme vähän vähemmän. Me olemme joskus vuosia sitten ostaneet pullot mehustamolta, jotka käytämme uudestaan joka vuosi. Tyhjien pullojen säilyttäminen onkin sitten vähän ärsyttävää, mutta kyllä sekin menee. Hyvällä pesulla ja desinfioinnilla meillä ei ikinä ole yksikään mehu homehtunut. Me säilytämme mehut kellarissa, joten värikin säilyy kirkkaana. Ilmeisesti huoneenlämmössä väri voi vähän tummeta. Meille on mehustamolta neuvottu, että paras mehu tulee vähän kovasta omenasta ja me lähdemme mehustushommiin aika aikaisin, kun omenat ovat lähes kypsiä. Nyt omenanne ovat varmaan jo aika pehmeitä puussakin, joten sakkaa voi tulla enemmän. Tosin sillä ei ole niin väliä, mehu on ihan juotavaa sakallakin. Me keräämme aina kaikki mehuomenat puusta samasta syystä. Sitä on vaikea ennustaa kuinka kauan omenat puussa pysyvät. Talviomenathan voivat pysyä aika kauankin, mutta kypsyessään syysomenat voivat tippua koska vaan. Toivottavasti teillä on vielä viikon päästä omenia ja pääsette mehustamaan. Omenamehu on nimittäin aivan ihanaa!

  1. Jännää nähdä, H-hetki lähestyy! 🙂 Oli ne mehuksi ajattelemani omenat vielä viikonloppuna sen verran raa’an tuntuisia, että ei ne ole voineet muutamassa päivässä kaikki pudota.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *