Onko kotisi turvallinen?

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: 112

Koti on maailman vaarallisin paikka. Sen huomaa erityisesti, kun perheessä on pieni vauva, joka alkaa tehdä omia tutkimusmatkojaan. Kodin turvallisuutta voi kuitenkin parantaa ja monet vaaratilanteet jopa estää aivan pienilläkin teoilla.

Tästä haluaa muistuttaa myös 112-päivä, joka on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Päivää vietetään helmikuun yhdestoista, siis 11.2, ja tämän vuoden teema on erityisesti lapsiperheiden turvallisuus.

Kodin turvallisuus on muutakin kuin toimiva palovaroitin. Kun lapsi alkaa liikkua, nousta pystyyn ja tavoitella kiinnostavia asioita, vaaratilanteet voivat tulla eteen hyvinkin yllättäen.

"Hei, mitäs ihanan kiiltelevää tuolla onkaan?"

Kerran juuri kävelemään oppinut tyttömme onnistuikin pudottamaan liian lähelle pöydän reunaa jääneen veitsen lattialle niin, että se putosi terä edellä aivan hänen viereensä. Onneksi mitään ei sattunut.

Keittiö on muutenkin paikka, jota pidän vaarallisimpana kodissamme, ihan jo sen vuoksi, että vietämme siellä hyvin merkittävän osan ajastamme. Kun aikuiset ovat keittiössä, siellä ovat myös lapset.

Poikamme myös rakastaa astianpesukonetta, joten sitä tyhjennettäessä ja täytettäessä on aina tarkkailtava, että hän ei nappaa mitään aterinlokerosta eivätkä pienet sormet ole välissä, kun luukun laittaa kiinni.

Oikeastaan myös tästä syystä pidämme keittiössä isoa laatikollista duplo-legoja, joista poika on kovin kiinnostunut. Kun hänet nostaa legojen luokse, hän jää usein tutkimaan niitä pitkäksi aikaa eikä pyri heti takaisin sinne, mistä hänet juuri siirrettiin pois.

Toinen, vielä suurempi vaaran paikka on liesi. En tarkoita edes kaasulieden liekkiä, sillä sitä ei saa sytytettyä mitenkään vahingossa, vaan kaikkea sitä, mitä liedellä kiehuu.

Jos lapsi osaa jo kiipeillä, hän saattaa kiinnostua siitä, mitä kattilassa tapahtuu ja hakea avuksi vaikkapa tuolin. Vahinkoja voi sattua myös aikuiselle. Itse siirrän vauvan aina pois lieden ja tiskipöydän luota, jos esimerkiksi nostan kuumaa vettä sisältävää kattilaa liedeltä tiskialtaaseen. Käännämme myös kahvat aina poispäin huoneesta ja siirrämme kattilat lähemmäs seinää, kun ruoka on valmista.

Yllä mainittuihin legoihin liittyy tietysti myös oma vaaransa. Ei juuri duploihin vaan niihin pienempiin, joilla tyttömme jo leikkii. Olen suorastaan hysteerinen niiden kanssa ja olen määrännyt, että niitä saa koota vain ruokapöydän ääressä ja jokainen lattialle pudonnut osa pitää löytää välittömästi.

4-vuotias onneksi ymmärtää jo itsekin, että kaikki pienet esineet voivat olla vauvalle vaarallisia. Tyttö keräilee usein lattioilta sinne pudonneita pieniä esineitä ja paperinpaloja ja ilmoittaa suureen ääneen, että nostaa ne pois, etteivät ne mene vauvan suuhun. Hän muistaa tarkistaa myös aina meiltä, voiko jotain lelua antaa pikkuveljelle ja on välillä sen suhteen jopa konservatiivisempi kuin vanhempansa.

Niin, ja aikuinenhan voi sitten liukastua niihin duploihin, joten ne on hyvä kerätä ainakin kerran päivässä pois sieltä keittiön lattialta.

Jos jotain sattuu ennakoinnista huolimatta, yleinen hätänumero 112 auttaa. Numero toimii muuten koko Euroopassa, ja Suomessa voit käyttää yhteydenottoon myös 112 Suomi -sovellusta, jonka saa ilmaiseksi sekä App StorestaGoogle Playsta että Windows Storesta. Sovellus kertoo soittajan sijainnin hätäkeskukselle GPS-tietojen perusteella, joten myös lapset voi opettaa käyttämään sitä, vaikka he eivät osaisikaan kertoa kotiosoitettaan.

Lisää 112-päivästä voit lukea 112-päivän nettisivuilta ja Facebookista, jossa jaetaan päivittäin myös turvallisuusvinkkejä.

Tutustu myös Turvallinen koti vauvalle -oppaaseen sekä lataa sivuilta 112-päivän tehtäviä lapsille.

* * *

Ja katsopas tätä! Se on Oiva Toikan suunnittelema, talouspaperirullan kokoinen Phoenix-ensisammutin, joka sammuttaa jopa 25 litraa palavaa rasvaa, mutta soveltuu myös esimerkiksi alkavien sähköpalojen tukahduttamiseen. Ja näyttää lisäksi hauskalta!

Jos haluaisit tällaisen sammuttimen itsellesi, heitä kommenttikenttään terveisesi ja kerro sähköpostiosoitteesi. Arvon yhden sammuttimen kaikkien su 12.2.2017 klo 18 mennessä vastanneiden kesken. Sammuttimen hinta kaupassa on noin 80 €.

Arvonta on päättynyt, kiitos mielenkiinnosta!

Kommentit

SannaHaa (Ei varmistettu)

Olipas hauskannäköinen turvatuote! Ottaisin mielellään tuommoisen meillekin.

Pikku-iia (Ei varmistettu)

Ihanan näköinen, kelpaisi!

Mariaaa (Ei varmistettu)

On kyllä hauska ja tyylikkäästi muotoiltu sammutin!

Päivi J (Ei varmistettu)

Onpas edustavan näköinen sammutin. Kelpaisi meillekin :)

Rrrrrooo (Ei varmistettu)

On kyllä hyvä että herää itsekin välillä miettimään kodin vaaranpaikkoja! Miehen kanssa käytiin juuri läpi toimintapoja sen varalta että jotain joskus sattuu. Meillä on kyllä se hyvä puoli että asumme hyvin hyvin lähellä sekä palolaitosta että yliopistollista sairaalaa.

Pastellipurkki (Ei varmistettu) http://pastellipurkki.blogspot.fi

Kiva postaus!

Kyllä se sydän hyppii kurkkuun yllättävän usein, vaikka lapset on jo taaperoita vanhempia. He kun itsenäisesti tekevät välipalat ja siivoavat jälkensä jne.. Välillä sitä löytää heidät pöydiltä seisomasta, kun joku asia oli liian korkealla (tai muita mitä ihmeellisimpiä virityksiä...) Olemme kyllä pyrkineet pitämään arkiset astiat alhaalla sekä jääkaapissa sellaiset perus leiväntekovälineet on sijoitettu alimmille hyllyille, että lapset ylettyisivät ilman niitä tuoleja tai kiipeilyjä :)

Rinna (Ei varmistettu)

Meiltä löytyy kotoa design-sammutuspeite, mutta sammutin vielä puuttuu. Turvallisuus ennen kaikkea, mutta mukavaahan se on, että nykyään kodin turvallisuuteen voi panostaa myös tyylikkäästi!

Niinantiinus (Ei varmistettu)

Olisi erittäin tarpeellinen väline omaan kotiini.

dd (Ei varmistettu)

Just hieno sammutin!

hilavitku (Ei varmistettu)

Tuollaista sammutinta kehtaisi pitää esilläkin!

paulahelena
ALUAP

Meillä onkin pian edessä turvallisuustsekki kun taloon tulee taas vauvahenkilö, 3,5-vuotias selviää yleensä mustelmilla :D

Tiukula (Ei varmistettu)

Meille on syntymässä esikoinen muutaman kuukauden sisällä ja olen alkanut näkemään vaaroja kaikkialla asunnossa. Myös mies on saanut tästä osansa sillä herätin hänet eräs yl 03.00 varmistaakseni ettei se olohuoneen kirjahylly varmastikaan pääse kaatumaan

SiniSuo (Ei varmistettu)

Kävin juuri ensiapukurssin ja sen jälkeen on kyllä tullut mietittyä näitä turva-asioita vähän hysteerisestikin välillä.. Ja itseasiassa varmaan huonoiten olen varautunut tulipaloihin, joten tuo sammutin tulisi kyllä tarpeeseen!

minnis (Ei varmistettu)

Ensiapukurssilla kuulin tarinan pienistä n.2-3v kaksostytöistä, jotka juoksivat hippaa äidin täyttäessä astianpesukonetta. Takana juossut tyttö oli kompastunut koneen avoimen kannen edessä ja kaatunut suoraan aterinkoriin, jossa törötti fileerausveitsi, tietysti terä ylöspäin. Terä osui tyttöä suoraan sydämeen ja pieni tytär oli kuollut välittömästi. Nykyään otan aterinkorin aina ekana pois koneesta ja laitan sen takaisin viimeisenä, lisäksi kaikki veitset, myös ruokailu, on aina terä alaspäin, puhdistukoon tai ei, ja vaikka kori meneekin nopeasti rikki, niin ei haittaa. Terävimmät pesen käsin. Järkytyin niin kovasti, kun oma tytär oli silloin saman ikäinen. Meilläkin pääsee sitä hipparinkiä juoksemaan ihan koneen luukun edestä. Mutta joo, onpas hieno sammutin.

Hehela (Ei varmistettu)

Tuollaista sammutinta kehtaisi pitää esilläkin - tosi hieno ja tarpeellinen!

AnniVe (Ei varmistettu)

Hieno sammutin!

Meillä myös keittiö on vaarallisin paikka kotona, se kun on osa olohuonetta eli missä vietämme kaiken aikamme. Näin kauhukuvia mielessäni että lapset kiskaisevat hellalta kiehuvan kattilan päälleen tai ryntäävät katsomaan kun avaan uunin luukkua. Alimpia laatikoita ja hyllyjä lapset saavat penkoa, niistä on kaikki vaarallinen siirretty ylemmäs. Tämä kuitenkin tuottaa kyläillessä hankaluuksia kun lapset sielläkin menevät keittiön kaapeille :D Toinen vaaranpaikka meillä on ehdottomasti portaat yläkertaan, kuopus niissä kaatuikin vähän aikaa sitten mutta onneks selvittiin verenvuodolla nenästä ja komealla mustelmalla.

MarjaH (Ei varmistettu)

Hieno juttu, että näitä turvallisuusasioita herätään välillä pohtimaan! Erittäin aiheellinen postaus! Tuo sammutin sopisi täydellisesti meidän keittiöön!

EmmaGr (Ei varmistettu)

Hieno sammutin! Kelpaisi.
Ajankohtainen aihe, meillä on melkein samanikäiset lapset (04/12 ja 07/16) ja nuorempi tulee perässä kovaa vauhtia.

coucoucoco (Ei varmistettu)

tosi tärkeä aihe, ei ollenkaan turha muistutus kaikille. :) nyt kun omassa perheessäniki alkaa olla lapsia (siskojen puolelta), olen itsekin kiinnittänyt paljon enemmän huomiota mm. minne veitset jätän pöydällä ja nostan heti pudoneet jutut lattialta. kivan näköinen tuo mökkärä! toivottavasti vaan ei oteta lelusta :D

SJenni (Ei varmistettu)

Onpas hieno sammutin, kelpaisi.
Aihe on itsessäänkin todella tärkeä ja hyvä että muistutellaan asioita joita ei välttämättä tule heti ajatelleeksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Näitä asioita on tosi hyvä välillä pysähtyö miettimään. Juuri eilen etsin nettikaupasta sammutuspeitettä. Mukana arvonnassa siis!

Vierailija (Ei varmistettu)

Onpa kiva, että nykyään turvallisuustarvikkeiden ei tarvitse olla rumia. Ihania sammutuspeitteitä ja palovaroittimia myynnissä. Ja nyt vielä tämäkin, mahtavaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hieno sammutin, olisi kyllä hyvä olla!

Titti (Ei varmistettu)

Vau! Onpa mahtava keksintö, että on tehty pieni ja näpsäkän näköinen sammutin. Palopeitto meiltä jo löytyy, mutta se on hankala, kun vaatii tukevan seinäkiinnityksen, eikä olekaan vielä löytänyt paikkaansa uudesta kodista muuton jälkeen... muuton, joka tapahtui vuosi sitten!

M-Rouva (Ei varmistettu)

Hui kamala postauksesta ja varsinkin sen kommenttikentästä (pesukone ja fileerausveitsi) nousi ihan kylmät väreet. Meilläkin on juuri liikkeelle lähtenyt vauva ja pitääkin käydä koti vielä kertaalleen läpi vaaran paikkojen varalta. Viesti meni siis perille! :)

Aaaava (Ei varmistettu)

Oikein mainio sammutin olisi juuri valmistumaisillaan olevalle pikkuruiselle kesämökille. Hieno!

Paljon pöhinää tyhjästä

Terveiset tällä kertaa Rouvalle.

Gastronaatti on ehdottomasti mielenkiintoisin ruokakirja, jonka olen koskaan lukenut, joten odotan uutta kirjaa innolla, vaikka en edes tiedä, mistä aiheesta Rouva kirjoittaa. Rouvan teksti on niin koskettavaa, että luen kirjan, vaikka se kertoisi auton korjaamisesta. Tai jostain, mikä kiinnostaa itseäni vielä vähemmän.

Pax
Liikehdintää

Meillä esikoinen köllöttelee vielä turvallisesti paikoillaan, mutta pian... Vähän olen jo katsellut sillä silmällä, mutta paljon on tekemättä.

Muistan aikoinaan katsoneeni sellaista tv-sarjaa, jossa äidit lähtivät lipettiin hetkeksi ja arki kaatui isien niskaan (tämä taisi tapahtua Pohjanmaalla, Vöyrin kylässä). Siinä taapero istui keittiön lattialla ja leikki astianpesukoneainetabletilla. Mietin, että siitä saatiin varmaan aikamoinen riita jälkikäteen aikaiseksi, ja hurjalta se näytti, vaikka silloin ei ollut vauvoista vielä hajuakaan. Niin se vaan on maailma vaaroja täynnä.

Josette (Ei varmistettu)

Vihdoinkin tyylikkään näköinen sammutin! tulisi kyllä esille (ja sain samalla hyvän tuparilahjavinkin!)

Toni (Ei varmistettu)

Mahtava sammutin, ankat on hauskoja! Tänne kiitos!

Sallasalla (Ei varmistettu)

Olen oikea paloturvallisuuspoliisi. Vaikka asumme pienessä opiskelijaboksissa on meillä täällä 2 palohälytintä, häkähälytin ja sammutuspeite. Pelkoni tulipaloja kohtaan on alkanut kun nuorena meillä kotona syttyi pieni palo keittiössä kun vanhempamme olivat poissa. Kaikkien onneksi isosiskoni oli nopea ajatukseltaan sekä jaloistaan ja sai palon sammutettua juurikin sammutuspeitteellä. Olin jo ostamassa vaahtosammutinta boksiimme, mutta siinä kohtaa poikaystävä jo jarrutteli, että ei meille mahdu, mikä on kyllä aivan totta. Mutta nyt kun olen tulemassa tädiksi jo kolmannen kerran ja kummilasten viettäessä täällä aikaa viikottain olen päättänyt hankkia sammuttimen. Olkoot sitten vaikka keittiön pöydällä. Uskon kyllä että Phoenix-sammuttimen voittaminen kyllä ehkäisisi pienen perheriidan. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tulipa sopivaan saumaan, kun olen juuri järjestämässä Lapsiperheen turvallisuus-kurssia! Kiitos siis vinkeistä, nuo linkit voinkin liittää mainokseen! Ja sammutin on niin hieno ja tarpeellinen, että pakko osallistua vielä arvontaankin.

Niina Helena (Ei varmistettu)

Kyllä nyt on funktio ja muotoilu kohdillaan! Tuiki tärkeä vekotin pääsisi meidän keittiössä paraatipaikalle. :)

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Kummasti kotiaan katsoo lapsen tulon jälkeen ihan eri tavalla. Meidän pieni on vielä sylivauva, mutta kevään aikana täällä joutuu kyllä hieman baby-proofaamaan! Erityisesti takka on aiheuttanut sydämentykytyksiä etukäteen. Pitääkin napata seuraavalta apteekkireissulta palovammageeliä mukaan...

Hann (Ei varmistettu)

Nyt oli yhteistyöpostauksessa aihe kohdallaan. :) Sammutinkin on tosi hieno.

P.S. En lakkaa ihastelemasta tuota tummaa lokerikkoa/laatikostoa, joka näkyy ylimmässä kuvassa.

Sssanna (Ei varmistettu)

Onpa hauskan näköinen sammutin, sammutuspeite multa jo löytyy mutta tuo olisi hyvä lisä :)

jaanaca (Ei varmistettu)

Aurinkoiset terveiset koko perheelle.

Tärkeä postaus kodin turvallisuusdesta.

(tuossa aiemmin joku kehui rouvasi taitoa kirjoittaa, olen aivan samaa mieltä. Olen tehnyt gastronaatista useita ruokia, mutta lukenut olen sitä vielä enemmän,)

Mariq (Ei varmistettu)

Mahtava sammutin!

turutar (Ei varmistettu)

Sammutin pitäisi olla pakollinen turvetuote jokaisessa keittiössä.

Langadonna (Ei varmistettu)

Näistä asioista ei voi koskaan puhua liikaa - kiitos asiallisesta jutusta! Upeannäköinen sammutin :)

Mukana!

Tasaraita

Kyllä haluaisin sammuttimen. Noin kivan näköistä voisi säilyttää vaikka ikkunalaudallakin. :)

OP (Ei varmistettu)

Hieno sammutin.

Toivottavasti vaan kukaan ei oikeasti tarvitse tuota saadessaan sen.

Turvallisuus ennen kaikkea (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa!

Oona Oon (Ei varmistettu)

Onpa tyylikäs sammutin. Tämän voisi hyvin jättää näkyville. Osallistun arvontaan.

Susaanna (Ei varmistettu)

Kiitos tärkeästä postauksesta! Hyvä vinkki oli tuo kattiloiden työntäminen hellalla seinää vasten ja kahvat myös - täytyypä ottaa käyttöön, kun pikkuihmisiä paikalla ja pitää hellan läheltä poistua.

Onpa hauskannäköinen vekoitin. Tosin jos ei tiedä sitä ssmmutuslaitteeksi huomaisiko sitä käyttää jos ei tiedä sen funktiota... Meillä ei ole keittiössä sammutuspeitettä, sellainen on tarkoitus ostaa, mutta unohtunut. Täytyy seuraavalla kauppareissulla etsiä. Voisi olla hyvä tuparilahjakin.

Mmh (Ei varmistettu)

Lastenlapset ovat hiukan nuorempia kuin teidän lapsukaiset.
Tästä syystä olemme joutuneet tarkistamaan aikuistaloutemme turvallisuuden ihan uudelle tasolle.
Takaisin sellaiseksi kuin se oli muutama vuosikymmen sitten.
Nyt pitää olla vieläin tarkempi, koska lapset eivä ole omiamme, mitään pahaa ei saa päästä taphtumaan.
Olisihan tuollainen ulkonäöltään sisustuotteeksi kelpaava ensisammutin mukava lisä.

mimzzu (Ei varmistettu)

Vuokra-asunnossa ei ole tullut edes ajatelleeksi, että todentotta, täältä ei löydy mitään välineitä alkusammutukseen (sammutuspeittoa esim).. Onneksi sentään toimiva palovaroitin löytyy. Tarpeellisessa arvonnassa mukana!

nukka (Ei varmistettu)

Tuon sammuttaminen hankkimista olenkin suunnitellut . Puutalossa asutaan kahden pienen kanssa ja välillä paloturvallisuus mietityttää.

Pages

Kommentoi