Onko kotisi turvallinen?

Kaupallinen yhteistyö: 112

Koti on maailman vaarallisin paikka. Sen huomaa erityisesti, kun perheessä on pieni vauva, joka alkaa tehdä omia tutkimusmatkojaan. Kodin turvallisuutta voi kuitenkin parantaa ja monet vaaratilanteet jopa estää aivan pienilläkin teoilla.

Tästä haluaa muistuttaa myös 112-päivä, joka on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Päivää vietetään helmikuun yhdestoista, siis 11.2, ja tämän vuoden teema on erityisesti lapsiperheiden turvallisuus.

IMG_7562.jpg

Kodin turvallisuus on muutakin kuin toimiva palovaroitin. Kun lapsi alkaa liikkua, nousta pystyyn ja tavoitella kiinnostavia asioita, vaaratilanteet voivat tulla eteen hyvinkin yllättäen.

”Hei, mitäs ihanan kiiltelevää tuolla onkaan?”

IMG_7680.jpg

Kerran juuri kävelemään oppinut tyttömme onnistuikin pudottamaan liian lähelle pöydän reunaa jääneen veitsen lattialle niin, että se putosi terä edellä aivan hänen viereensä. Onneksi mitään ei sattunut.

IMG_7694.jpg

Keittiö on muutenkin paikka, jota pidän vaarallisimpana kodissamme, ihan jo sen vuoksi, että vietämme siellä hyvin merkittävän osan ajastamme. Kun aikuiset ovat keittiössä, siellä ovat myös lapset.

Poikamme myös rakastaa astianpesukonetta, joten sitä tyhjennettäessä ja täytettäessä on aina tarkkailtava, että hän ei nappaa mitään aterinlokerosta eivätkä pienet sormet ole välissä, kun luukun laittaa kiinni.

IMG_7544.jpg

Oikeastaan myös tästä syystä pidämme keittiössä isoa laatikollista duplo-legoja, joista poika on kovin kiinnostunut. Kun hänet nostaa legojen luokse, hän jää usein tutkimaan niitä pitkäksi aikaa eikä pyri heti takaisin sinne, mistä hänet juuri siirrettiin pois.

IMG_7577.jpg

Toinen, vielä suurempi vaaran paikka on liesi. En tarkoita edes kaasulieden liekkiä, sillä sitä ei saa sytytettyä mitenkään vahingossa, vaan kaikkea sitä, mitä liedellä kiehuu.

Jos lapsi osaa jo kiipeillä, hän saattaa kiinnostua siitä, mitä kattilassa tapahtuu ja hakea avuksi vaikkapa tuolin. Vahinkoja voi sattua myös aikuiselle. Itse siirrän vauvan aina pois lieden ja tiskipöydän luota, jos esimerkiksi nostan kuumaa vettä sisältävää kattilaa liedeltä tiskialtaaseen. Käännämme myös kahvat aina poispäin huoneesta ja siirrämme kattilat lähemmäs seinää, kun ruoka on valmista.

IMG_7688.jpg

Yllä mainittuihin legoihin liittyy tietysti myös oma vaaransa. Ei juuri duploihin vaan niihin pienempiin, joilla tyttömme jo leikkii. Olen suorastaan hysteerinen niiden kanssa ja olen määrännyt, että niitä saa koota vain ruokapöydän ääressä ja jokainen lattialle pudonnut osa pitää löytää välittömästi.

4-vuotias onneksi ymmärtää jo itsekin, että kaikki pienet esineet voivat olla vauvalle vaarallisia. Tyttö keräilee usein lattioilta sinne pudonneita pieniä esineitä ja paperinpaloja ja ilmoittaa suureen ääneen, että nostaa ne pois, etteivät ne mene vauvan suuhun. Hän muistaa tarkistaa myös aina meiltä, voiko jotain lelua antaa pikkuveljelle ja on välillä sen suhteen jopa konservatiivisempi kuin vanhempansa.

Niin, ja aikuinenhan voi sitten liukastua niihin duploihin, joten ne on hyvä kerätä ainakin kerran päivässä pois sieltä keittiön lattialta.

IMG_7642.jpg

Jos jotain sattuu ennakoinnista huolimatta, yleinen hätänumero 112 auttaa. Numero toimii muuten koko Euroopassa, ja Suomessa voit käyttää yhteydenottoon myös 112 Suomi -sovellusta, jonka saa ilmaiseksi sekä App StorestaGoogle Playsta että Windows Storesta. Sovellus kertoo soittajan sijainnin hätäkeskukselle GPS-tietojen perusteella, joten myös lapset voi opettaa käyttämään sitä, vaikka he eivät osaisikaan kertoa kotiosoitettaan.

Lisää 112-päivästä voit lukea 112-päivän nettisivuilta ja Facebookista, jossa jaetaan päivittäin myös turvallisuusvinkkejä.

Tutustu myös Turvallinen koti vauvalle -oppaaseen sekä lataa sivuilta 112-päivän tehtäviä lapsille.

* * *

Ja katsopas tätä! Se on Oiva Toikan suunnittelema, talouspaperirullan kokoinen Phoenix-ensisammutin, joka sammuttaa jopa 25 litraa palavaa rasvaa, mutta soveltuu myös esimerkiksi alkavien sähköpalojen tukahduttamiseen. Ja näyttää lisäksi hauskalta!

2Jalo_iso_HV-350.jpg

Jos haluaisit tällaisen sammuttimen itsellesi, heitä kommenttikenttään terveisesi ja kerro sähköpostiosoitteesi. Arvon yhden sammuttimen kaikkien su 12.2.2017 klo 18 mennessä vastanneiden kesken. Sammuttimen hinta kaupassa on noin 80 €.

Arvonta on päättynyt, kiitos mielenkiinnosta!

Kommentit (82)
  1. Oi kun kivan näköinen! 🙂
    Mukana arvonnassa.

  2. Kodin turvallisuus on kyllä ruvennut mietityttämään näin 9 päivää vanhan tyttären äitinä. Joitakin parannuksia meillä on jo tehty, mutta suuremmat tehtäneen sitten, kun tyttö lähtee liikkeelle.

    Tuollaista sammutinta kelpaisi kyllä pitää esillä! Sammutin meiltä puttuukin, sammutuspeite ja riittävä määrä palovaroittimia löytyy jo ennestään.

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *