Onko muumeilla suuta?

Useammassa uusista muumeista kirjoitetussa arviossa ja kommentissa on mainittu muumien suut. Sarjassa muumien suu nimittäin läpättää kuono sivulla – joko vasemmalla tai oikealla riippuen siitä, mistä päin muumia katsotaan.

Muumien suut

Tämä suu on häirinnyt monia katsojia, ja esimerkiksi Ylen toimittaja mainitsee arviossaan, että Tove Janssonin luomilla hahmoilla ei ollut alun perin suuta. Koska olen nähnyt ja saanut vastaavia kommentteja muutenkin, on aivan pakko sanoa, että alun perin hahmoilla nimen omaan oli suu.

Muumien suut

Aivan ensimmäisessä Muumi ja suurituhotulva -kirjassa muumien kuonot näyttivät enemmän isoilta neniltä ja suut olivat hyvin näkyvät.

Muumien ulkonäkö on sittemmin muuttunut pyöreämmäksi ja kuonosta on tullut vähemmän nenämäinen. Suu peikoilla on kuitenkin ollut myöhemmissäkin kirjoissa.

Muumipeikko ja pyrstötähti.

Taikurin hattu.

Taikatalvi jne.

Ensimmäisissä Toven piirtämissä Muumi-sarjakuvissa muumien suu on myös näkyvissä usein. Ei kuitenkaan tavallisessa dialogissa vaan silloin, kun korostetaan esimerkiksi hahmon hämmästystä, vihaa tai säikähtämistä.

Myöhemmissä sarjakuvissa suita näkyy vähemmän, ja Toven jälkeen piirtämistä jatkaneen Lars Janssonin muumihahmoilla suita ei enää näytä näkyvän. En muista lukeneeni, mitä Tove on itse sanonut hahmojen suista ja siitä, pitäisikö niiden näkyä vai ei, mutta animaatiohahmojen suille on siis perusta ihan itsensä Tove Janssonin tuotannossa.

Minua suissa ei häirinnytkään niiden olemassa olo vaan nimenomaan sijainti. Suun pitäisi omasta mielestäni sijaita kuonon alla, ei sen sivussa.

Ymmärrän kyllä, miksi suu on haluttu lisätä, sillä jos hahmoja ei tunnista äänistä, suusta näkee selkeästi, kuka puhuu. Silti mietin, olisiko sen sijainti voinut olla hieman uskollisempi nimenomaan alkuperäisille muumisarjakuville, joiden hahmot olivat jo alkuperäisten kirjojen hahmoista kehittyneempiä.

Kommentit (8)
 1. Kiitos! Palaute, mielipiteet ja lukijakriittisyys on aina arvokasta kun julkisesti jaetaan asioita. Tätä mediakriittisyyttä opetan myös työssäni. Hyvää kevättä!

 2. Outoa!?! Onko tarpeellista vöyhöttää muumeista, kuvata omaa naamaa ja synttäriä(41v) . Nykypäivän aikuiset on lapsia? Olisiko maailmassa asioita mihin aikuiset voisi oikeasti keskittyä jotta elämä olisi pallolla parempaa?

  1. Niin, mikä on ylipäänsä tarpeellista ja onko millään mitään merkitystä? Voimia, kyllä se siitä!
   Arvostan toki sitä, että jätit palautteen omalla nimelläsi!

  2. Hauskoihin juttuihin kannattaa keskittyä, muuten ei elämä maapallolla muutu paremmaksi :). Vaan muuttuu vakavaksi ja kovin epäluovaksi. Typerä termi koko aikuisuus, koska elämää opitaan hautaan saakka.

  3. Voisiko ne ”aikuiset” vaikka keskittyä lukemaan muiden blogeista näitä asioita ja vielä käyttää aikaa kommentointiin 😀 Erittäin outoa.
   Hyvä blogi ja kivat kirjoitukset jotka eivät pyöri vain saman asian ympärillä

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *