Syyssonaatti on jännitteinen kuvaus padotuista tunteista

Kansallisoopperan versio Ingmar Bergmanin elokuvasta Syyssonaatti palasi lavalle kahden vuoden tauon jälkeen. Jäin harmittelemaan, etten käynyt katsomassa oopperaa vuonna 2017, mutta nyt siihen on taas mahdollisuus.

Kansallisooppera - Syyssonaatti

Syyssonaatti on tarinaltaan pienimuotoinen ja näyttämökuvaltaan pelkistetty mutta täynnä sitäkin väkevämpiä tunteita.

Tarinan pääosassa on kuuluisa pianisti, Charlotte Andergast (Anne Sofie von OtterCharlotte Hellekant), joka on viimeiset seitsemän vuotta kierrellyt esiintymässä ympäri maailmaa eikä ole ehtinyt tavata lapsiaan, Evaa (Ingela Brimberg) ja Helenaa (Helena Juntunen).

Kansallisooppera - Syyssonaatti

Eva asuu pappismiehensä kanssa pappilassa, ja hän hoitaa myös vaikeasti sairasta ja puhekyvytöntä siskoaan, Helenaa. Charlotte saapuu vuosien jälkeen tapaamaan tyttäriään, mutta hänen on vaikea kohdata varsinkin sairasta lastaan.

Evan mielessä muhii kuitenkin vielä syvempi katkeruus äitiään kohtaan. Charlotte on ollut jo tyttöjen lapsuudessa pitkiä aikoja konserttimatkoillaan, ja Eva syyttää häntä Helenan sairastumisesta. Evan ja hänen miehensä, Viktorin (Tommi Hakala) poika, Erik, on kuollut tapaturmaisesti 4-vuotiaana, eikä Charlotte koskaan ehtinyt tavata lapsenlastaan.

Charlottella on omat paineensa esiintyvänä taiteilijana, ja myös hänen miesystävänsä Leonardo (Nicholas Söderlund) on kuollut.

Vaikka tarina on pienimuotoinen ja henkilöhahmoja vain pieni joukko, Sebastian Fagerlundin musiikki on runsasta, voimakasta ja monin paikoin jopa kakofonista. Mukana lavalla on myös oopperan kuoro, joka käy dialogia Charlotten kanssa häntä ihailevana yleisönä.

Oopperan lavalla on voitu unohtaa alkuperäisen elokuvan realismi, ja myös kuollut Leonardo ja sairas Helena osallistuvat tarinan kerrontaan.

Kansallisooppera - Syyssonaatti

Alun jännitteet purkautuvat molemminpuoliseen vuodatukseen sängyn laidalla, ja kun padot on avattu, kaikki tunteet pääsevät purkautumaan paineella. Näin vahvaa dialogia en ole nähnyt muissa oopperan esityksissä, ja äidin ja tyttären välisten jännitteiden kuvaus on riipaisevaa.

 

Lippu saatu Kansallisoopperalta

Kuvat: Sakari Viika, Kansallisoppera

Kulttuuri Musiikki

Joulupuuhat alkoivat piparitaikinasta (sisältää reseptin)

Joulu on nyt avattu! Avajaisseremoniana toimi piparkakkutaikinan tekeminen lauantaisia piparileipojaisia varten.

Piparkakkutaikina

Lapset ovat kutsuneet leipojaisiin kavereitaan, ja he halusivat tietysti osallistua myös taikinan tekemiseen ja maisteluun.

Piparkakkutaikina

Olen huomenna koko illan laulukeikalla, joten tyttäreni kysyi, voisimmeko tehdä taikinan jo tänään. Pikaisella selvityksellä taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa tuorekelmussa ainakin kolme päivää, joten miksipä ei.

Piparkakkutaikina

Mietin joka joulu, millä ohjeella teinkään piparit edellisenä vuonna. Tällä kertaa kaivoin reseptin omasta blogistani. Piparit olivat muistaakseni tällä reseptillä hyvän makuiset mutta jäivät vähän pehmeiksi piparitalon rakentamista ajatellen.

PiparkakkutaikinaPiparkakut

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 kananmuna
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa

Valmistaminen

  1. Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
  2. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
  3. Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
  5. Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
  6. Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.

Piparkakkutaikina

Taikina ainakin oli hyvää.

Niin, kumpi on parempaa, piparkakut vai piparkakkutaikina? Kysyin asiaa Instagram-stoorissani, ja vastaus näyttää olevan, että 86 % teistä suosii taikinaa. Niin itsekin.

Perhe Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Lapset