Pahempaa kuin jetlag

Isyyspakkaus

Tähän asti olen ihmetellyt, miksi ihmiset valittavat kesäaikaan siirtymisestä. Vaikka kellojen siirtäminen tuntuukin turhalta, ei se ole omaa elämääni juurikaan hetkauttanut. Yhtenä aamuna pitää vain nousta tuntia aikaisemmin mutta puolen vuoden päästä yksi yö on vastaavasti tunnin pidempi.

Nyt aloin kuitenkin ymmärtää, mikä on kellojen siirtämisen suurin ongelma. Se on lapsen unirytmi. Taaperolla sitä ei noin vain käännetäkään tunnilla suuntaan tai toiseen. Se on pahempaa kuin kunnon jetlag, jossa unirytmi heittää kunnolla häränpyllyä. Kun vielä samaan ajankohtaan sattuu myös se, että lapsi alkaa itse kiivetä pois sängystään, seurauksena on aikamoinen show.

Yritin naiivisti laittaa tyttöä nukkumaan hieman tavallista aiemmin sunnuntai-iltana. Ajattelin, että kelloa voisi kääntää vähitellen kohti kesäaikaa. Siitä hän meni kuitenkin aivan ylikierroksille ja ravattuaan sängyn ja käytävän väliä yli tunnin kävi lopulta nukkumaan jopa tavallista myöhemmin: kesäajan mukaan lähes puoli yhdeltätoista. Seuraavinakaan iltoina tyttöä ei saatu unille juurikaan aiemmin, vaan hän kävi kurkkimassa ja kikattelemassa ovella vielä useamman kerran ennen kuin antoi peitellä sänkyyn.

Se on muuten melko varma merkki siitä, että hän ei ole enää aikeissa nousta. Jos hän haluaa peiton päälle, antaa iltasuukon ja sanoo bye-bye, hän todennäköisesti nukahtaa pian. Jos hän taas vastaa kieltävästi, kun pyydän suukkoa, eikä halua peittoa, hänet saa varmaan pian kantaa uudelleen sänkyyn. Tai siis ei todellakaan kantaa: hänen pitää saada kiivetä sinne nyt itse.

Hän ei ole kuitenkaan pahemmin hiippaillut asunnossa keskellä yötä, kuten pelkäsin. Yhtenä yönä hän oli lähdössä kävelylle ja toisena yönä heräsimme siihen, kun tyttö pötkähti äitinsä naamalle keskellä yötä. Hänet palautettiin huudon kanssa omaan sänkyynsä, ja hän pysyikin siellä lähes aamuun asti. Aamukuudelta hän oli taas jalkeilla, ja koska epäilin, ettei hän enää suostuisi nukkumaan omassa sängyssään, menimme molemmat pötköttelemään hänen huoneensa runkopatjalle vierekkäin. Rouva herätti meidät sieltä puoli kahdeksalta.

No nyt näyttää, että kelloa olisi siirretty jo hieman oikeaan suuntaan: tänään hän nukahti jo vartin yli yli yhdeksän.

Nyt kuitenkin silmät ovat useamman katkonaisen yön jäljiltä aika ristissä, ja kiroan muiden joukossa kesäaikaan siirtymistä. Eipä tässä tänään muuta. Tai no onhan tässä kaikenlaista, mutta palataan niihin jonain toisena päivänä.

Kommentit

eppunen

Täällä ollaan valvottu joka ilta yhteentoista kellojen siirryttyä ja kyllä ottaisi päähän, jos en olisi kotiäitinä. Ja kaikki ruoka-ajat myös heittävät, kun ei vain ole nälkä siihen aikaan kuin kellosta katsottuna pitäisi. Kellon kääntämisestä aikoinaan päättäneellä ei selvästikkään ollut lapsia!

SuviJJ (Ei varmistettu)

Kuulostaa niin tutulta, sekä illalla heiluminen että kellojen siirron aiheuttamat ongelmat. Iltoihin meillä auttaa täysi johdonmukaisuus ja myös öihin: palautamme lapsen aina omaan sänkyyn. Ihan jo siksi ettei hän sitten nukukaan meidän välissä, eikä toinen vahemmista nuku ollenkaan jos lapsi on vieressä. Kokeiltu on. Lisäksi käytin noin kahden vuoden kohdalla ns. tarrakikkaa eli aloitin sillä, että kerroin monta kertaa, että "sinä nukut omassa sängyssä, ja äiti omassa. Illalla jäädään omaan sänkyyn kun... Ja sitten aamulla...". Sitten lisäsin siihen muutamien kertojen jälkeen, että jos jäät kiltisti omaan sänkyyn illalla, niin aamulla saat liimata yhden tarran vihkoon. En tiedä ollenkaan, onko pedagogisesti oikein käyttää tällaista ko. ikäiselle, mutta meillä toimi. Ei ihan aina, mutta sitäkin toteutettiin johdonmukaisesti. Pelkkä tarrojen liimaaminen riitti "palkinnoksi" eikä muita palkintoja tarvittu. Lisäksi hankimme pistorasiaan laitettavan lampun, jotta yöllä ei olisi täysin pimeää huoneessa. Tuo on vaihe muiden joukossa, mutta rankka sellainen kun on jo itse tottunut nukkumaan yöt. Tsemppiä!

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Elliksen kellojensiirtohämmennys siirtyi taas puolella vuodella eteenpäin, kun la-su- yönä oli kuumetta (joka laski aamuksi), joka sitten nousi uudestaan tähtitieteellisiin lukemiin su-ma- yönä. Viikon neiti on muutenkin lähinnä nukkunut ja katsonut Muumeja, joten aivan sama jollekin kellonajalle... mutta saapa nähdä kun siirrytään syksyllä talviaikaan, en halua ajatellakaan sitä aamuherätystä...

Mari_anne (Ei varmistettu)

Meillä taas lapset on ilmeisesti eläneet koko ajan kesäajassa ja päässeet näin oman sisäisen kellonsa mukaiseen normaaliin rytmiin: Nyt nimittäin nukahdetaan puoli yhdeksän maissa ja herätään ennen seitsemää -se on paljon kivempi kuin ennen kuutta! :)

nuunuu

Kyllä meillä tuo 1,5-vuotias on ottanut tämän kellojen siirron parhaiten. Ei ole oikeastaan huomannut koko siirtoa. Itsellä tuntuu olevan näin melkeen viikonkin jälkeen vielä tajuton univaje :D

Marihanna (Ei varmistettu)

Kun lapseni olivat pienempiä, ennakoin kesä- ja talviaikaan siirtymiset aloittamalla siirtymisen jo neljä päivää etukäteen. Päivärytmi, tai sen ankkurit kuten nukkumiset nyt ainakin, joka päivä vartin verran eteen- tai taaksepäin, jolloin itse siirtopäivänä ollaankin sopivasti normaaliaikataulussa. En olisi ennen lapsia osannut kuvitella, että jollain tällaisella on edes merkitystä, mutta tunnin muutos päivärytmiin on lapselle iso asia. Osiin pilkottuna se taas ei vaikuttanut elämään juuri mitenkään.

MirvaK

Mä olen siitä onnellisessa asemassa, että meillä kellojen siirrot ovat korjanneet rytmin sopivampaan muotoon. Jotenkin aina viikkoa kahta ennen kellojen siirtoa sen hetken nuorimmaisen rytmi on heittänyt häränpyllyä ja juuri silleen, että kellojen siirto on asian korjannut. Näin kävi nytkin. Ja korjaantunut rytmi pysyy vaikka aikaa keluisi kellon siirrosta.

Piipo79

Meillä kävi sanoi! Pari viikkoa ennen kellojen siirtoa tyttö alkoi heräilemään tunnin aiemmin ja nukahtamaan normaalia aiemmin. Oikein odotin, että ne kellot siirrettäisiin niin ei tarvitse ennen kuutta herätä!

Anni R (Ei varmistettu)

Ihmiset ovat tässä asiassa kahdessa leirissä. Osalle asia on yhdentekevä ja osalle tämä aiheuttaa todellista harmia ja univelkaa. Koska leirissä "ajansiirto on mahtava ja ehdottoman tärkeä" ei ole ketään, eikö nyt voitaisi lopettaa ihmisten kiusaaminen! "En välitä" tyyppien ei edelleenkään tarvitsisi välittää, mutta ei kiusattaisi lapsia ja vanhempia (ja kissoja ja koiria) tällä enää.

Käykää allekirjoittamassa aiheeseen liittyvä kansalaisaloite, sellainen on nyt liikkeellä!

piupali (Ei varmistettu)

Ei taida kansalaisaloite auttaa kun EU sääntelee tätä. Valitettavasti, aika turhaa tää kääntely. En edes tiedä kuka tästä hyötyy, ei kai tällaista muuten vaan kuitenkaan ylläpidetä?

paulahelena
ALUAP

pakko ilmoittautua kolmanteen leiriin - ON ihanaa kun yhtäkkiä onkin illalla vielä tosi valoisaa tai vastaavasti talviaikaan siirryttäessä ei tarvikaan nousta ihan pilkkopimeeseen!

Vau mikä vauva!

Meillä tyttö oli "onneks" kipee just kellonsiirtoaikaan, eli sen suhteen siitä oli enemmänkin hyötyä. Yleensä tyttö kun on mennyt nukkuun kahdeksan aikaan, nyt iltauni alko maittaa jo puoli seitsemältä. Mutta kappas vaan, kellonsiirron jälkeen kello olikin jo puoli kahdeksan, eli yöunille päästiin sillonkin "oikeessa rytmissä".

Hosuli
Hömppäblogi

 

Juuri tuossa porukalla hämmästeltiin, että miten muka kellojen siirtämisestä voi olla kenellekään mitään haittaa. Enpä tullut ajatelleeksi lapsia... Huh, kuulostaa väsyttävältä. Tsemppiä teille ja aikaisempia unia tytölle. :)

Luppakorva
VOI ELÄMÄ!

Itse en ole maatilalla töissä, mutta olen kuullut, ettei lehmiäkään niin äkkiä totuteta uuteen aikaan. Ne on lypsettävä aina samaan aikaan, oli kello sitten neljä tai viisi.

Londra (Ei varmistettu)

Voi siitä aikuisellekin olla haittaa. Mulla menee aina joku pari viikkoa unirytmin siirtämiseen, eli siihen asti nukun sitten tunnin vähemmän yössä, eli olen koko ajan väsynyt.

Joskus vähän väsynyt (Ei varmistettu)

No, voitte sitten porukalla onnitella itseänne siitä, että kukaan teistä ei kärsi kovin vakavista unihäiriöistä. Joo, kyllä varmaan lapsiperheissä menee elämä sekaisin (mikä on yksi ihan hyvä peruste sille, että tästä älyttömästä kellojen siirtelystä luovuttaisiin kokonaan), mutta JOS ihmisellä on nukahtamisvaikeuksia JA pakko kuitenkin herätä varhain maanantaiaamuna esimerkiksi töihin, NIIN kyllä se kombo usein toimii kesäaikaan siirryttäessä niin, että sunnuntai-iltana alkaa ahdistua nukahtamisestaan normaalia enemmän, mikä tehokkaasti hankaloittaa unen saantia. Ja jos joku haluaa neuvoa sanoen, ettei siitä nukkumisesta kannata stressata, niin se joku ei tiedä unettomuudesta yhtään mitään.

Ja siltä varalta, että joku alkaa ihmetellä, voinko muka koskaan edes matkustaa toiselle aikavyöhykkeelle, kun tunnistakin jo näin marmatan: Työni puolesta en säännöllisesti edes suostuisi tai kykenisi matkaamaan. Lomamatkat ovat asia erikseen, sillä silloin voi antaa itsensä nukkua aamulla "vanhan tutun ajan mukaisesti"* ja silloin väsymys ei haittaa niin paljoa, sillä lomailla voi vähän nuutuneenakin, kun taas töissä pitää/pitäisi olla skarppi ja välttää virheitä.
* En koskaan edes lomalla nuku kuin korkeintaan seitsemään Suomen aikaa (työaamuina herätys kuudelta), jotta en tärvelisi vaivoin rakentamaani unirytmiä. Kuulostaako tiukalta ja oudolta? Ehkä tämä kertoo jotain siitä, että unettomuus voi olla todellinen vaiva joillekin. Onnittelut edelleen teille, joille se ei ole.

Kommentoi