Päiväkoti Murut etsii 3 – 5 -vuotiaita lapsia Espoossa

Muistat varmasti lauluyhtyeeni, St. Notesin. Tapasin yhtyeen perustajajäsentä, Sara Knuutia, kesäkuulumisten merkeissä, ja Sara kertoi uudesta projektistaan, jonka aavistelin kiinnostavan myös blogini lukijoita Espoossa ja lähiympäristössä kuten läntisessä Helsingissä.

Päiväkoti Murut

Saraa oli nimittäin pyydetty mukaan avaamaan Espoon Haukilahteen uutta yksityistä päiväkotia, Päiväkoti Murut, joka aloittaa toimintansa 1.8.2019. Päiväkodin perustamisella on juuri nyt menossa viimeinen vaihde päällä, ja he etsivät vielä 3 – 5 -vuotiaita lapsia, jotta päiväkotiin tulisi kaikki lapsipaikat täyteen. Pienempien ryhmät ovat jo täyttyneet. Eskaritoiminta käynnistyy puolestaan vuoden päästä, elokuussa 2020, joten nyt 5-vuotiaat voivat jatkaa eskaria samassa päiväkodissa.

Sara on itse varsinaiselta ammatiltaan psykologi, ja hän vastaa mm. päiväkodin työhyvinvoinnista. Sara kertoo, että hän lähti mukaan projektiin, sillä hän oli vaikuttunut kuultuaan yrityksen arvoista ja suunnitellusta toiminnasta, ja hän uskoo että panostukset työhyvinvointiin näkyvät suoraan myös hoidettavien lasten viihtymisessä.

Jos siis sinulla tai tuttavillasi on juurikin 3 – 5 -vuotiaita lapsia, jotka kaipaisivat päivähoitopaikkaa, lue ihmeessä eteenpäin, niin Sara kertoo omin sanoin, mistä Muruissa on kyse.

Niin Sara, mikä on Päiväkoti Murut?

”Murut on elokuussa avattava ihana yksityinen päiväkoti 36 lapselle. Meillä on esikoinen ollut aivan upeassa pienessä päiväkodissa, joka lopetetaan, kun sen alta puretaan ostoskeskus. Päiväkodin johtaja Maarit Jaakkola on arvostamani ammattilainen, joka yhden hoitolapsen äidin Outi Määtän kanssa päätti perustaa uuden päiväkodin. Outilla on kuopuksina 1-vuotiaat kaksoset, joille hän erityisesti unelmoi mahdollisimman kodinomaisesta hoitopaikasta. Siitä syntyi Murut! Minulle oli valtava helpotus, että näin laadukas varhaiskasvatus tulee jatkumaan – ja vielä hauskempaa, että he pyysivät minua mukaan kehittämään uusia tuulia.

Missä Murut siis sijaitsee?

”Länsiväylän ja metroradan kupeessa, Haukilahdessa, osoitteessa Ahventie 4. Se on kulkuyhteyksiltään ihan loistosijanti. Esimerkiksi kun kuulin, että Lauttasaaressa on aivan kriisi hoitopaikkojen kanssa, niin sieltähän tulee suora linja 104 Murujen ovelle 15 minuutissa. Tai autolla matka taittuu 5 minuutissa Länsiväylää. Niin Otaniemen kuin Ison Omenan suunnat ovat yhtä hyvät tulla, eli mistä vain bussin 111 reitiltä, ja myös kaikki Länsiväylän suorat bussit pysähtyvät siinä. Niittykummun metroasemalta vain Länsiväylän yli. Syksyn aloitus on näissä nykyisen päiväkodin tiloissa ja sitten siirrytään vastaremontoituun kohteeseen.”

Mikä tekee Muruista erityisen?

”Tähän on tosi vaikea vastata ilman, että se kuulostaa ihan kliseeltä.Minulle se on kaikki se, mitä olen nähnyt johtajan ja hänen tiiminsä asenteesta ja toiminnasta vuosien aikana. Olen aina vain uudelleen ihastellut, kuinka yksityiskohtaisesti he haluavat tuntea jokaisen lapsen – luonteet, tarpeet, jekut. Se on varmaan joku sellainen asenne, että jokainen asia aidosti mietitään läpi, eikä mennä jollain helpoimmalla ja tutuimmalla kaavalla. Sen aistii, mutta sitä on vaikea pukea sanoiksi.”

Miksi pitäisi valita yksityinen eikä kunnallinen?

”Ei mitään varsinaista syytä, muuta kuin se, ettei Espoosta tahdo pian enää löytyä pieniä vaihtoehtoja, jos sellaiseen haluaa. Minulle ehkä tärkeintä on se, että sisarukset ovat samassa hoitopaikassa, ja isoissa taloissa he eivät näkisi toisiaan päivän aikana lainkaan. Viime aikojen huonot uutiset laiminlyönneistä yksityisissä päiväkodeissa ja hoivakodeissa ovat saattaneet värittää yksityisten toimijoiden maineen kielteiseksi, mutta meillä ainakin yrittäjyyden tuoma asenne on nimenomaan se, että tämä tehdään kaikkien meidän parhailla taidoilla ja vieläkin enemmän.”

Eikö kunnallisella ole mahdollisuus laajempiin palveluihin ja halvemmat hinnat?

”Hinnoittelu Muruissa on niin matalalla kuin toiminnan kannalta vain on mahdollista. Perheelle jäävä osuus on 400€/kk, eli reilun satasen enemmän kuin kunnallisella. 5-vuotialla on 20h/vko ilmaista varhaiskasvatusta, kuten kunnallisellakin, eli heidän kuukausihinnakseen jää vain 284€. Ja jos mukana on sisarusalennukset, niin kahden lapsen yhteishinta on 553€/kk. Lisäksi Espooseen on pian tulossa palvelusetelit, jotka laskevat hinnat meillä todella edullisiksi. Meillä on lisäksi niin upea tilanne, että saimme tiimiin ikioman erityisopettajan, joka on meillä koko ajan mukana! ”

No mitä uutta Muruista sitten saa?

”Minusta aivan loistava idea on vaikka mahdollisuus ostaa päivällinen mukaan lapsia hakiessa. Tiedän miten teillä syödään, ja meillä ei ihan vielä olla sillä tasolla! Muruissa otetaan myös käyttöön Kindiedays-sovellus, jolla yhteydenpito perheen ja päiväkodin välillä lisääntyy. Monipuolinen ulkoilusuunnitelma toteutetaan esimerkiksi Muksubussien kanssa lähialueilla retkeillen. Se on sähköavusteinen pyörä, jossa kuusi innokasta kypäräpäätä istuu matkustamossa – ja riemu raikuu! Metsäretket, iso kenttä joukkuepeleille, joita vetämään on saatu liikunta-alan ammattilainen, ja uusi kaupungin leikkipuisto ovat eniten käytössä. Lisäksi päiväkodin tiloissa tarjotaan harrastusmahdollisuuksia, jotka vähentävät perheiden illoista siirtymisten tuomaa kuormitusta, eli tiedekerhoa, kieliä, kokkikerhoa, jumppaa, partiota tai itse olen miettinyt vaikka tunnetaitoryhmää koko perheelle. Kaikki on mahdollista!”

Miksi sinä olet tässä mukana?

”Olen pitkään ollut töissä lasten-, nuoriso- ja aikuispsykiatriassa ja nyt yhdistelemässä erilaisia osaamisalueitani yrittäjänä, yksityisenä psykologina ja työnohjaajana. Jotenkin viime vuosina ajatukset ovat koko ajan menneet yhä enemmän ennaltaehkäisyn suuntaan. Päiväkotivaihe ja sen aikuiset näen valtavan merkittävinä. En tiedä voinko koskaan kiittää riittävästi jokaista, jonka käsiin olen lapseni antanut. Mitä pienempi ihminen, sitä merkittävämpiä ihmissuhdekokemukset ovat, ja varhaiskasvatuksessa voidaan tehdä niin ratkaisevaa työtä! Lasten lisäksi toisena puolena kiinnostaa työntekijöiden viihtyminen, hyvän esimiestyön piirteet ja se työnohjaus, jota myös teen. Kun panostaa alusta asti kaikkeen tähän, siitä tulee myönteinen kierre, josta hyötyy lapsi, perhe ja työtiimi.”

Päiväkoti Murut

Päiväkoti Muruilla on maanantaina 10.6. klo 17.30 avoin vanhempainilta osoitteessa Ahventie 4, Ravintola Haukisali, jossa koko perustajaporukka on paikalla kertomassa lisää. Jos päiväkoti siis kiinnostaa, kannattaa ottaa heti yhteyttä, sillä paikat täytetään näinä päivinä ja toiminta alkaa pian. Muruilla on myös kesän loppukirinä erikoistarjous: Ilmoita mukaan kaksi lasta kerralla (joko kaverukset tai sisarukset), niin molemmat lapset saavat ensimmäisen kuukauden hoitomaksun omavastuuosuuden (400 e) puoleen hintaan!

Lue lisää osoitteessa paivakotimurut.fi.

perhe lapset vanhemmuus
Kommentit (2)
  1. Kiinnostaisi kuulla sun omia mietteitä ja kokemuksia liittyen varhaiskasvatukseen ja sen järjestämiseen (kunnallinen/yksityinen). 🙂

    1. Mulla ei ole tästä oikein vahvoja mielipiteitä, ja kokemuksia on vain kunnalliselta puolelta. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä nykyiseen päiväkotiimme, jossa lapsilla on uskomattoman paljon kivaa ohjelmaa: retkiä (puistoihin, metsään, kirjastoihin, uimahalliin, Kulosaaren kartanoon, Ateneumiin, Amos Rexiin, Hamiin), taidetta, askartelua, jumppaa, lauluhetkiä, liikuntapäiviä, diskoa, lukemista, pelejä… Kun vaihdoimme päiväkotia aiemmin, olimme aivan hämmästyneitä, miten paljon ja monipuolisesti nykyisessä päiväkodissa tehdään asioita lasten kanssa. Päiväkotien välillä saattaa olla isoja eroja niin julkisella kuin yksityisellä puolella, ja paljon se tekemisen meininki riippuu johtajasta ja henkilökunnasta, uskoisin. Meille kunnallinen päiväkoti oli itsestään selvä valinta, sillä se oli myös lähin. Jos taas jokin yksityinen päiväkoti olisi sijainnut lähempänä, olisin saattanut valita sen. En siksi, että uskoisin varhaiskasvatuksen laadun olevan erilaista, vaan puhtaasti logistisista syistä. Ryhmäkoot ovat olleet meidän mielestämme sopivat, ja ainoa mikä on harmittanut on, että henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *