Päiväunipakko

”Meidän tyttö ei vaan nuku päiväunia sisällä”, väitimme. ”Ei lasta voi pakottaa nukkumaan”, neuvolalääkärikin komppasi. ”Ja mehän ei mitään rutiineja tai päivärytmiä tarvita”, uhosimme. 

Ja voi miten väärässä olimmekaan.

2012-12-29-1854.jpg

Kun Rouva oli kuumeessa ennen joulua eikä päässytkään viemään tyttöä päivittäin ulkoilemaan, päiväuniongelmaan oli pakko keksiä toinen ratkaisu. Samoihin aikoihin aloitimme myös projektin yöunien parantamiseksi.

Yöunien suhteen ei ollut muuta ongelmaa kuin yösyöttäminen. Tyttö siis heräili edelleen useasti yössä ja vaati maitoa. Se loppui sinä yönä, kun Rouva siirtyi nukkumaan toiseen huoneeseen. Tällä viikolla kokeilimme, alkaako se uudelleen, jos Rouva muuttaa takaisin makuuhuoneeseemme. Ei alkanut. Nukumme siis kaikki jälleen samassa perhepedissä, mutta yösyötöt ovat todellakin loppuneet, samoin tytön öiset heräilyt.

Se tosin näyttää vaativan, että minä nukun Rouvan ja tytön välissä. Viime yönä kokeilimme toisin päin, ja tyttö alkoi itkeskellä kahdelta ja lopetti, kun Rouva siirtyi taas toiseen huoneeseen…

Sitten ne päiväunet ja rutiinit.

Kun Rouva ei päässyt ulos nukuttamaan tyttöä, hän päätti opettaa tytön nukkumaan päiväunet sisällä. Se taas lähti päivärytmin vakiinnuttamisesta: ruokailut tiettyyn aikaan ja unet tiettyyn aikaan.

Ensimmäisinä päivinä päiväunet olivat suoraa huutoa.

Ensimmäisenä päivänä tyttö huusi tunnin ennen kuin suvaitsi nukahtaa puoleksi tunniksi. Sen jälkeen hän heräsi, huusi vartin ja nukahti jälleen kolmeksi vartiksi.

Toisena päivänä hän huusi tunnin ja 45 minuuttia eikä ummistanut silmiään hetkeksikään.

Kolmantena päivänä hän sanoi pari kertaa jotain ”mmä, mmä”-tyylistä – ja nukahti. Sinä päivänä hän nukkui liki puolentoista tunnin päiväunet. Ensimmäistä kertaa sisätiloissa, sängyssä ja yksin.

Tämän jälkeen hän on nukkunut joka päivä yhden ja kolmen välillä puolentoista – kahden tunnin päiväunet. Rytmiin on lisätty vähitellen myös reilun tunnin aamupäiväunet aamupalan jälkeen sekä aivan pienet, korkeintaan puolen tunnin iltapäiväunet päivällisen jälkeen. Ne otetaan yleensä kantorepussa. En voi kuin ihastella Rouvan päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Vai ei lasta voi muka pakottaa nukkumaan?

Kommentit (22)
  1. Meillä nyt 1v 2kk tytteli ja nukkuu kaikki unet edelleen vaunuissa, vaikka mäkin olisin toivonut, että nukkuisi yhdet sisällä ja toiset ulkona. Oli vaan jossain vaiheessa luovutettava, että sai edes jotenkin nukkumaan. Enkä kyllä keksi ulkona nukkumisesta mitään negatiivista. Omasta kokemuksesta sanoisin Vierailijalle 10.1.2013 14:17 että 3kk vauvan klo 20 nukkumaanmenoa aika kuulostaa musta aikaiselta, koska meillä ainakin vauvalla oli siihen aikaan vielä täysi yötankkaus päällä ja roikkui välillä 4h putkeen tissillä. Musta se nukuttaminen tai omaan sänkyyn nukahtaminen helpottui siinä 6-7 kk ikäisenä.

  2. Samojen ongelmien kanssa itsekin painin. Uniongelmien nimittäin. Päiväunet vauva nukkuu vain vaunuissa tai tissi suussa… Haluaisin opettaa nukkumaan päiväunet yksin sisällä mutta minusta ei ole huudattamaan vauvaa, ei sitten millään. Sydän ei kestä sitä ja se projekti päättyisi heti alkuunsa. Toiset näköjään siihenkin pystyy tuloksellisesti, minä en.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *