Pelastakaa Matt Damon!

Myönnetään: kiinnostuin Ridley Scottin ohjaamasta Yksin Marsissa -elokuvasta vasta, kun näin sen Oscar-ehdokkudet.

Leffa on ehdolla parhaaksi elokuvaksi ja Matt Damonin suoritus palkittu parhaan miespääosan ehdokkuudella. Listalla on myös muita ehdokkuuksia kuten parhaat erikoistehosteet.

Näyttökuva 2016-01-23 kello 9.53.31.png

En itse asiassa juurikaan seuraa uutuusleffoja ja niiden arvosteluja, ja olinkin hyvin yllättynyt huomatessani, että elokuva sai ensi-iltansa jo lokakuussa.

Nyt kävin katsomassa sen hetken mielijohteesta eräänä päivänä, kun olin yksin ja minulla oli mahdollisuus tehdä ihan mitä vain!

Mutta huhheijaa, miten vaikuttava tämä pätkä oli! Jännittävä kuin mikä, ja vaikka tapahtumat sijoittuvat avaruuteen ja Marsin pinnalle, ne ovat omalla tavallaan realistisen tuntuisia. Teoriassa tapahtumat ja juonen käänteet voisivat olla mahdollisia.

Elokuvan alussa Marsissa työskentelevä astronauttiryhmä joutuu jättämään planeetan myrskyn iskiessä heidän tukikohtaansa. Evakuoinnin aikana Matt Damonin roolihahmolle, Mark Watneylle, tapahtuu onnettomuus, ja muut astronautit luulevat hänen menehtyneen. He jättävät planeetan ja aloittavat paluumatkan maapallolle.

Watney on kuitenkin elossa, vaikka onkin loukkaantunut. Hän pääsee takaisin tukikohtaan ja alkaa miettiä, miten voisi selvitä hengissä siihen asti, kun seuraava miehitetty Mars-lento saapuu planeetalle. Hänellä ei ole tapaa kommunikoida maapallon kanssa eikä kukaan tiedä hänen olevan elossa. Kutkuttava lähtökohta ja hienosti rakennettu tarina, joka pitää otteessaan loppuun saakka.

Elokuvassa on myös sopivasti huumoria, kun yksin jäänyt Watney yrittää pitää positiivista mieltä yllä disco-musiikilla ja humoristisilla vlogi-videoillaan.

Matt Damon tekee hienon roolityön, ja (näkemättä muiden ehdokkaiden suorituksia) hän on varmasti Oscar-ehdokkuutensa ansainnut. Parhaita leffoja pitkään aikaan!

Elokuva on vielä Finnkinon ohjelmistossa, mutta se näyttäisi ilmestyvät hyvin pian myös kauppoihin ja suoratoistopalveluihin – ellei ole jo siellä.

Kommentit (5)
  1. Itse tykkäsin myös tästä leffasta ihan älyttömästi! Tykkäsin miten leffassa meni kaksi stooria rinnakkain – Watneyn henkilökohtainen taistelu elämästä Marsin pinnalla ja Nasan yritykset saada astronautti kotiin. Vaikka leffa onkin kohtalaisen pitkä niin kertaakaan ei tullut ajateltua että koska se loppuu.

    Dvd:tä odotellessa… 🙂

  2. Jos pidit elokuvasta, lue ihmeessä myös kirja, johon leffa perustuu! (Andy Weir: The Martian)

    1. Onko leffa kuinka uskollinen kirjalle?

      1. Itse luin kirjan ensin ja pidin siitä todella paljon, joten olin vähän skeptinen leffan suhteen. Leffassa tavoitettiin kuitenkin tosi hyvin kirjan henki (tiede ja huumori), vaikka juonta toki oli täytynyt lyhentää ja vähän dramatisoida eri tavoin kuin kirjassa. Tosi onnistunut adaptaatio kuitenkin, varmasti yksi parhaista näkemistäni, ja yllättävän uskollinen kirjalle. Kirjassa pääsi kuitenkin syvemmälle tieteeseen (sitä jäin yllätyksekseni kaipaamaan elokuvassa) ja päähenkilön ajatuksiin, lisäksi huumori tuli kirjassa vielä paremmin esiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *