Pelastava iPad

No niin, ennen kuin joku ehtii ihmetellä, että miksi niitä lapsia tehdään, jos niiden kanssa ei halua olla, sanotaan heti, että joskus ne on vain saatava hiljenemään ja olemaan hetki paikallaan keinolla millä hyvänsä. iPad on erittäin hyväksi koettu keino, kun kaikki muut on käytetty, ja kesälomallakin usean hetken – ja ravintolaillallisen – pelastus oli jokin alla mainituista sovelluksista.

Ensin on kuitenkin mainittava ehkä paras asia, jonka Apple on keksinyt lisätä iOS:iin: ohjattu käyttö. Kun näpäyttää iPadin kotinäppäintä kolme kertaa, saa päälle ohjatun käytön eli lapsi ei pääse sillä hetkellä päällä olevasta sovelluksesta pois. Buahahahaa.

Ohjattu käyttö pitää kuitenkin laittaa ensin toimintaan iPadin asetuksista: Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Ohjattu käyttö. Samalla kannattaa estää se, että ohjelmaa voi vaihtaa pyyhkäisemällä ruutua neljällä tai viidellä sormella: Asetukset > Yleiset > Moniajon eleet. Näin siis iOS 7:ssä, ja ensi kuussa iOS 8:n myötä kaikki voi olla toisin.

Sitten niihin sovelluksiin. Sovellusten saatavuudesta muille kuin Applen laitteille en ottanut selvää. Arvaukseni on, että Androidille ne ovat ehkä saatavilla, mutta Windows Phone 8:lle todennäköisyys on pienempi. BlackBerryjä tuskin on kenelläkään 🙂

Kikattava Kakkiainen

Kikattava Kakkiainen ei ole ollut meille tuttu hahmo, vaikka sillä kuulemma oma TV-sarja onkin. Otimme Gigglebug-kutituspelin käsittelyyn nyt kesällä, ja tyttö suorastaan rakastaa sitä. Pelissä on viisi surullista eläinhahmoa, jotka on kutitettava iloisiksi, ja loppuhuipentuma on käpybändi, jossa käpyjä muistuttavat oliot soittavat eri instrumentteja. Aivan hittijuttu. Tyttö pyytää Kakkiaista päivittäin ja jos sanoo ei, hän pyytää sitä uudelleen – ekkeksi aikaa.

IMG_1684 (1).jpg

 

Rusinapuu

Kikattavan Kakkiaisen Rusinapuu-spin-off on muistipeli, jossa lapsi paljastaa puun oksilla keinuvien heinätuppojen takaa käpybändin muusikoita. Tätä peliä tyttö jaksaa pelata viidenteen tai kuudenteen kenttään saakka, mutta sitten mielenkiinto herpaantuu. On ehkä vielä hieman vaikea kaksivuotiaalle.

IMG_1661.jpg

Kapun metsä

Kakkiaisen jälkeen lapsen toiseksi suurin suosikki on Kapun metsä. Peli sisältää useamman minipelin, jossa esimerkiksi kasvatetaan jänikselle porkkanoita tai syötetään ketulle marjoja. Viime aikojen hitti on ollut pöllöpeli, jossa tarkoitus on sytyttää kaikkien ruudulla näkyvien tulikärpästen peräpäihin valot palamaan yhtä aikaa. Tyttö jaksaa pelata Kapun metsää yllättävän pitkään.

IMG_1679.jpg

IMG_1681.jpg

Virtuoso

”Haluu tätä”, sanoo tyttö ja näppäilee ilmaa kuin pianoa. Hän haluaa siis soittaa pianoa iPadilla. Virtuoso olisi muuten kiva, mutta sovellus ei toimi, jos ohjattu käyttö on päällä, joten ei mene kauaa, kun lapsi vaihtaa itse toiseen ohjelmaan.

IMG_1670.jpg

Paper

Se toinen ohjelma on usein Paper. Siis yksinkertainen piirustusohjelma, jossa pädin ruutuun voi piirtää sormella. Jos sormea liikuttaa nopeammin, tulee paksumpaa viivaa. Myöskään tämä ohjelma ei näytä toimivat ohjatun käytön kanssa, joten aika pian mielenkiinto herpaantuu.

IMG_1668.jpg

Netflix

Sitten kun kaikki muut keinot on käytetty – tai jos aamulla lapsi on täysin hereillä aivan liian aikaisin – otetaan käyttöön järeimmät aseet: Halinallet. Kyllä: nyt tyttö on löytänyt Netflixistä uuden lempiohjelmansa. Mimi ja Kuku ovat edelleen huippuja, mutta viime aikoina useammin on pyydetty Halinalleja (tai Nalinalleja). Itse asiassa tyttö löysi ne kerran itse vahingossa näppäillessään Netflixissä ja jäi heti koukkuun. Ensin hän keskittyi katsomaan Halinallet-elokuvaa useamman kerran ja nyt hän on katsellut vähitellen Halinallet-sarjaa.

IMG_1677 (1).jpg

Angry Birds

No joo, tietysti olen näyttänyt lapselle myös Angry Birdsiä. Ihan sitä AB Classicia. (Hän ei muuten enää sano Ää Pöö vaan linnut ovat nykyisin Ääli Pöös tai jotain sinne päin). Peli on vaan lapselle edelleen liian vaikea: Hän ei ymmärrä ritsan käyttöä ja yrittää vetää sormella siihen suuntaan, johon linnut pitäisi lennättää. Linnut lentävät siis taaksepäin. Silti peli näyttää viihdyttävän häntä jonkin aikaa.

IMG_1673.jpg

Mitä seuraavaksi?

Nyt olisi kiva kuulla teiltä, mitä muita applikaatioita voisin käyttää kasvat… hilj… viihdyttämään lastani tarvittaessa. Pikku Kakkosen appsin löysin jo, ja Lasten Areenakin on ladattu. Siellä muuten näytti olevan myös se Kikattavan kakkiaisen TV-sarjakin. 

IMG_1667.jpg

Hauskaa! Melkein kiinnostaisi itsekin katsoa, mistä on kyse.

Kommentit (41)
 1. Meillä taitaa olla samanikäiset lapset, koska pienempi on syntynyt 05/12.

  Isompi täyttää kohta viisi ja on tässä taloudessa ainoa lapsi, joka jaksaa katsoa telkkaria tai pelailla. Pienempi on saanut nyt vuoden verran katsella Pikku Kakkosta isomman seurana, mutta lähtee leikkimään aina parin minuutin katselun jälkeen. Isompikin ”oppi” vasta 2,5-vuotiaana istumaan ruudun ääressä.

  Pienemmälle on pädillä Kapun metsää ja duplon pelejä. Duplot ovat olleet vielä aika vaikeita ja Kapua on osannut pelailla puolisen vuotta. Kiinnostus ei vaan tosiaan riitä, joten taidotkin vastaavat aloittelijaa.

  Teknologiassa kannattaa aina muistaa, että jos kaksivuotiaskin OSAA, niin mikä aikuista estää? Asenteet, ennakkoluulot jne. koska selkeästi appsit eivät vaadi ydinfysiikkaa, vaan mielenkiinnon opetteluun.

  Isomman mediankäyttöä tarvitsee rajoittaa ja tällä hetkellä tyyppi saa katsoa telkkaria parina päivänä viikossa ja pelata satunnaisesti. Automatkoilla must have on tämän kesän kokemuksella äänikirjat. 5v on todellakin genreä ikiliikkuja ja noiden avulla ollaan saatu myös kesällä päivälepo aikaiseksi, kun aiemmin se rauhoittuminen on ollut aika vaativaa.

  Tykkään latailla pelejä, joissa lapsen täytyy itse tuottaa ja tehdä. Areenan poistin, koska homma meni pädillä aina siihen katsomiseen, enkä koe sen passiivisen mediankäytön olevan niin välttämätöntä. 5v tykkää Legon peleistä, AB:sta ym. Nyt ajattelin synttärilahjaksi ladata Minecraftin.

  Mutta ihan tärkeintä mediankäytössä on se laatu. Vaikka 2v osaisi käyttää aikuisen tasoilla laitteita, ei 2v mitenkään pysty sietämään K7- ja yli pelejä tai ohjelmia. Musta tuntuu, että monet vanhemmat ostavat jo eskareilleen K-18 pelejä, ”koska kavereillakin on”. Ehdottomasti ikärajojen mukaan valintoja ja mielummin liian ”nössö” ku hirvee.

 2. Meillä kaksivuotiaan tablettisovelluslemppareita ovat PikkuKakkosen lisäksi Animal Hide&Seek, jossa saa etsiä kirahveja, norsuja yms. piiloistaan. 

  Meillä on tabletti vain kotikäytössä ja jos tyttö saisi päättää, se puuhailisi sen kanssa vaikka kuinka…mutta toistaiseksi rajoitetaan käyttöä kyllä aika tiukasti; yleensä tyttö saa vartin verran touhata tabletin kanssa ja meillä se on myös suurimmaksi osaksi yhteistä tekemistä eli emme jätä tyttöä yksinään tabletin ääreen (no okei, nyt kun vauva on talossa niin pari kertaa on kyllä jätetty). Mä en näe kovin kummoista eroa siinä, puuhaillaanko me hetki yhdessä muovailuvahan vai tablettisovellusten äärellä.

  Mitä tulee siihen, että kyllä lapset istuvat hiljaa ravintolassa vaikka kaksi tuntia piirustuspaperiin raapustaen niin oma mielipiteeni on, että tähänkin vaikuttaa se kuuluisa temperamentti aika paljon…lapset vain ovat erilaisia ja siinä missä joku piirtäisi paperille hamaan tappiin asti tai kuuntelisi aikuisten keskustelua kiinnostuneena vaikka muutaman tunnin putkeen niin joku toinen kaipaa vähän muunkinlaista tekemistä. Me käydään sen verran harvoin ulkona syömässä, ettei ole vielä jouduttu turvautumaan mihinkään sen kummempiin viihdytyskonsteihin kuin sellaiseen hyvin perinteiseen ”sovellukseen”: opetin viime ravintolareissulla tytölle ”Harakka huttua keittää” -lorun ja sitä se onkin ahkerasti piirrellyt meidän käsiin viime aikoina 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *