Perinnelasitus vie aikaa mutta palkitsee: Näin kunnostat vanhat ruutuikkunat

On asioita, joita voi lykätä loputtomasti, ja sitten on rikkinäisen ikkunan korjaaminen.

Perinnelasitus

Hienostihan tämä Me Naiset -lehti pysyi paikoillaan lähes puoli vuotta, mutta mökkikauden lähestyessä loppuaan oli pakko tarttua asiaan ja korjata tämä viime talvena rikkoutunut ruutu. Ja kuten kuvasta näkyy, ovathan nämä karmit olleet muutenkin kunnostuksen tarpeessa ja useamman vuoden.

Suurin syy saamattomuudelleni ei ollut se, etten olisi osannut korjata ikkunaa, kunnostinhan jo vuosi sitten mökin oven ruutuikkunat. Tämä ikkunaruudukko sijaitsi kuitenkin hankalassa paikassa villiviini- ja ruusupusikon takana ja ikkunan irrottaminen karmeista tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta.

Pohdin koko kesän, miten saisin kahdentoista ruudun pokat irti rikkomatta laseja ja millä peittäisin aukon ikkunoiden kunnostuksen ajaksi. Ikkunoissa ei ole minkäänlaisia näkyviä saranoita, enkä osannut järkeillä, mitä pitäisi irrottaa ja mistä. En tiedä sitä edelleenkään, mutta loppukesästä mielessäni kypsyi ajatus siitä, että kokeilen kunnostaa lasit irrottamatta puitteita lainkaan karmeista.

Revin villiviinit alas seinältä, pystytin ruusupuskaan pienet tikkaat ja kävin hommiin. Lasituksen tein perinteisin menetelmin: pellavaöljykitillä, pellavaöljymaalilla ja lasituslangoilla.

Perinnelasitus

1. Lasit irti ja uudet ruudut rikkoutuneiden tilalle

Aivan ensimmäisenä irrotin vanhan lasiruudun karmeista ja tilasin rikkoutuneen ruudun tilalle uuden. Rikkinäistä ikkunaa ei tarvinnut käsitellä varoen, mutta ehjien ikkunoiden kanssa kannattaa olla varovainen vanhoja kittejä irrottaessa ja käyttää tarvittaessa esimerkiksi lämpöpuhallinta (ei liian kuumalla) tai infrapunalämmitintä.

Vanhat lasit olivat 2 mm:n paksuiset, mutta uudet ruudut olen tilannut 3 mm:n paksuisina. Uusi lasi on oikeasti uutta, mutta on kuulemma myös liikkeitä, joista voi tilata vanhasta lasista leikattuja ruutuja. Tämä ruutu tuli maksamaan 8 euroa.

Perinnelasitus

2. Puuosat puhtaiksi

Ennen lasittamista kannattaa tehdä hyvät pohjatyöt ja hioa kaikki harmaantunut puu pois terveelle puulle asti. Onneksemme ikkunoiden puuosat ovat ehjät ja aivan riittävän hyvässä kunnossa, sillä puutöihin en olisi osannut ryhtyä.

Perinnelasitus

Paras väline maalien poistoon on kolmioteräinen maalikaavin.

Perinnelasitus

Kun enimmät maalit on kaavittu pois, työ viimeistellään karkealla hiomapaperilla ja hienommalla hiomatyynyllä.

Perinnelasitus

3. Pohjamaalaus ennen kittaamista

Kittaamiseen lienee useampia menetelmiä. Itse olen käyttänyt menetelmää, jossa karmit pohjamaalataan ohennetulla maalilla, jossa on 30 % pellavaöljymaalia ja 70 % pellavaöljyä. Mittasin suhteet silmämääräisesti. Pohjamaalin on kuivuttava noin 3 päivää ennen kuin ikkunat voi kitata.

Perinnelasitus

4. Aluskitit kittiuraan

Kun maali oli kuivunut, hiaisin maalatun pinnan kevyesti ja pyyhin hiontapölyn pois. Sen jälkeen levitin pellavaöljykitin kittiuraan. Viime vuonna käyttämäni kitti oli kiinteämpää, ja siitä pystyi käsittelemään sormin ja pyörittelemään sormilla ohuita pötköjä. Uudempi kitti oli tahmeampaa, ja se piti levittää kittiuraan kittiveitsellä.

Perinnelasitus

Tämä kittiveitsi on osoittautunut erittäin hyväksi.

Perinnelasitus

5. Lasin kiinnitys

Kun lasi on uusi, se on tietysti puhdas. Vanhoissa laseissa on puolestaan paljon putsattavaa ja vanhat kitit ja maalit on poistettava ennen lasin kiinnittämistä. Siinäkin kannattaa käyttää maalinpoistoon tarkoitettua lämmitintä. Itse sain yhden lasin jo rikottua, kun vanha kitti oli jähmettynyt siihen niin kovasti kiinni, että lasi halkesi, kun naputtelin sitä irti kuumentamatta.

Lasi painetaan paikoilleen kittiin ja varmistetaan lasituslangoilla ja lasitusvasaralla.

Perinnelasitus

Lasituslanka on kuparilankaa, joka on pätkitty valmiiksi lyhyiksi pätkiksi, ja se toimii kuin kannaton naula. Naulaamisessa ei kannata käyttää tavallista vasaraa vaan tarkoitukseen varta vasten tehtyä suorakulmaista lasitusvasaraa.

Perinnelasitus

Lasin ja vasaran välissä voi pitää paperia, ettei vasara naarmuta lasia. Lasituslankaa ei tarvitse jättää paljoa näkyviin. Ohuemmissa poikkipuissa olen naulannut langan selvästi vinoon, että se ei tulisi esiin toiselta puolelta. Tai sitten olen naulannut sen suoraan, jolloin se pitää paikoillaan molempia laseja.

Perinnelasitus

6. Päällyskitti

Tässä vaiheessa kaavin pois ikkunan sisäpuolelle tursunneet ylimääräiset kitit.

Perinnelasitus

Sen jälkeen levitin päällyskitin lasin päälle ja tasoitin kitin kittiveitsellä. Aluskitin pitäisi jäädä näkyvin lasin alta n. 2 mm.

Perinnelasitus

Tässä minulla on yhä eniten harjoiteltavaa. Varsinkin vähän muhkuraisemman puuosan kanssa myös lopputulos on muhkuraista, ja silittelin kittiä vielä sormella sileämmäksi ja tasoittelin röpelöistä reunaa tökkimällä kittiveitsellä.

Perinnelasitus

7. Välimaalaus

Kun käyttää pellavöljykittiä ja pellavaöljymaalia, välimaalauksen voi tehdä suoraan tuoreen kitin päälle. Maalina käytetään ohentamatonta pellavaöljymaalia, ja maali levitetään n. 2 mm kitin reunan yli lasin puolelle.

Perinnelasitus

Idea olisi tietysti, että maalia tulisi lasin päälle saman verran kuin mitä pohjakittiä näkyy lasin alta, mutta vapaalla ja harjaantumattomalla kädellä vedettynä maalipintaan jää vähän (tai enemmänkin) korjailtavaa maalikaapimella.

Perinnelasitus

Maalasin puitteet myös sisäpuolelta, ja vedin maalia myös siellä lasiin asti.

Perinnelasitus

8. Pintamaalausta odotellessa..

Nyt tämä ikkuna odottaa pintamaalausta, jonka voisi varmasti jo tehdä. Kitti kuivuu noin viikon, mutta koska maalipinta kannattaa hioa ennen pintamaalausta, kannattaa kokeilla varovasti, että se on tarpeeksi kovaa hiottavaksi.

Perinnelasitus

Koska tämä kävikin näin helposti, pintamaalaamisen sijaan kävin jo käsiksi seuraaviin ikkunoihin, ja ajattelin maalata kaikki pintamaalit näihin yhdellä kertaa.

Perinnelasitus

Suurin ongelma ei edelleenkään ollut itse kittaaminen vaan se, miten yletän ruusupuskan ja villiviini keskeltä ylimpiin karmeihin.

Perinnelasitus

Välissä suojasin maalatut karmit muoveilla.

Perinnelasitus

Nyt nämäkin ikkunat ovat ehtineet kuivua jo pari viikkoa, eli pääsisin hiomaan ja pintaamaalaamaan kaikkien kuuden ruudun karmit molemmin puolin.

Perinnelasitus

Tämän syksyn osalta näyttää kyllä siltä, että uusia ikkunoita ei kannata ottaa käsiteltäväksi enempää, sillä ilmat alkavat olla jo kylmiä ja kosteita. Mutta nyt tiedän ainakin, mistä jatkaa ensi keväänä. Työtä riittää. Kunnostettavia pikkuruutuja on jäljellä vielä 54, ja sitten on vielä tuvan puolen isot ikkunat.

Onhan tässä iso työ, mutta on myös niin palkitsevaa, kun tulee valmista, ruutu ruudulta!

koti remontointi piha-ja-puutarha
Kommentit (2)
  1. Upeaa työtä! Tästä tuli mieleen, että miten asuntojen yhdistämisprojekti etenee? Odotan jo innolla remppapostauksia. Putkiremonttipäiväkirjan vinkeistä on ollut itselle paljon iloa, sillä ne nousivat googlella esiin kun etsin milloin mitäkin ohjeita omaan remonttiin.

    1. Tommi Koivisto
      23.9.2021, 22:30

      Kiitos kiitos! Asuntojen yhdistämisprojekti odottaa rakennuslupaa kaupungin rakennusvalvonnalta. Keskimääräinen käsittelyaika on 78 vrk, mutta en tiedä mistä päivästä sitä alettiin/aletaan laskea 😄

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *