Perinteinen mämmi

Veikkaan, ettet ole koskaan tehnyt itse mämmiä. Jos pidät tästä herkusta, kokeile ihmeessä. Vielä ehdit saada valmista ennen pääsiäistä. Valmistamiseen kun on hyvä varata kaksi päivää aikaa.
img_2691.jpg

Mämmi

Ainekset

Ohjeesta riittää 2-3 vuoalliseen, joten puolikas annos riittänee hyvin

  • 500 g mämmimaltaita
  • 750 g ruisjauhoja
  • 3 l vettä
  • 1 dl siirappia
  • 1/4 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Mittaa maltaat ja jauhot kulhoon ja sekoita ne keskenään.
  2. Lämmitä 1 litra vettä tilavassa kattilassa 60 – 70-asteiseksi. Sopiva lämpötila on silloin, kun vesi alkaa poreilla muttei vielä kiehu.
  3. Lisää mallas-jauhoseoksesta noin viidesosa kattilaan ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
  4. Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 h.
  5. Lämmitä 1/2 litraa vettä poreilevaksi ja lisää se ja neljäsosa jäljellä olevasta mallas-jauhoseoksesta aiemmin imeltyneen seoksen kanssa samaan kattilaan. Sekoita ja ripottele pinnalle ruisjauhoja.
  6. Peitä kattila pyyhkeellä ja anna seoksen imeltyä 1 h.
  7. Lisää tunnin välein poreilevaa vettä ja mallas-jauhoseosta saman verran kuin edellä.
  8. Viimeisen imellytyksen jälkeen lisää siirappi ja suola ja keitä seosta kymmenen minuuttia. Maista ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.
  9. Jäähdytä seos ja laita se jääkaappiin yön yli. 
  10. Jaa kylmä seos 2-3 matalaan uunivuokaan. Älä tee mämmistä liian paksua, jotta se haihduttaisi riittävästi nestettä paiston aikana.
  11. Paista 125 asteessa 5 tuntia.
  12. Jäähdytä mämmi ja nauti maidon (tai kerman) ja sokerin kanssa.

Yritäpä ottaa mämmistä vielä houkutteleva valokuva.

img_2703.jpg

Kommentit (11)
  1. Mämmin imeltäminen onnistuu parhaiten ja on tehokkainta sähkölieden uunissa:

    Kaikki maltaat ja jauhot – ja myös peruna jos tehdään perunamämmiä – sekoitetaan 65-70 asteiseen veteen puuromaiseksi seokseksi. Seos laitetaan imeltymään 4-5 tunniksi 70 asteiseen uuniin.

    .

  2. LiljaK: Mahtavaa! Kerrohan sitten, miten kävi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *