Perinteinen Mikkelin-kierros

Isyyspakkaus

Teemme kerran kesässä mökillä ollessamme retken Mikkeliin. Retkeen sisältyy aina pari kirpputoria ja hyvin todennäköisesti vierailu Tertin kartanossa. Tällä kertaa retki oli vieläkin parempi, sillä kävimme myös nauttimassa lounaan Vilee Bistro & Puodissa.

Vilee Puoti & Bistro

Porrassalmenkatu 22, Mikkeli
http://www.vilee.fi/

On ilo havaita, että Vilee onnistuu kolmen vuoden jälkeenkin vetämään tuvan täyteen lounasaikaan. Eikä ihmekään, sillä 21 euron hinta laadukkaasta kolmen ruokalajin lounasmenusta ei tunnu ainakaan Helsingin hintoihin tottuneelle pahalta.

Bistro on avoinna normaalisti vain lounasaikaan, mutta kerran tai kaksi kuussa he järjestävät myös bistroillallisen. Eikö Mikkelin kokoisessa kaupungissa sitten ole tarpeeksi kysyntää hyville illallisravintoloille, jotta ilta-aukiolo kannattaisi aina? Lounasaikaan ainakin tarjoilijat joutuivat käännyttämään asiakkaita ovelta, sillä paikka oli täynnä. Pöytävaraus on siis suositeltava.

Toinen juttu on tietysti se, kannattaisiko Vileen lisätä hieman pöytien määrää. Pöydät kun on aseteltu tilaan niin väljästi, että voisi kuvitella pienen tiivistämisen olevan mahdollista.

Vilee Puoti & Bistro

Tomaattikeitto

Maalaismakkaraa ja kasviksia

Mustikkapiirakkaa ja minttujäätelöä

Vilee Puoti

Ruoka oli huippuhyvää ja sen kanssa tarjottu maalaisleipä niin herkullista, että siti piti ostaa mukaan Vileen puodista.

* * *

Aivan Mikkelin kuuluisan torin vieressä on uudehko kauppakeskus Stella, jonka sisällä on Mikkelin uusi kauppahalli. Tai puolittain ulkona. Tai vanha kauppahalli, joka on uusittu. Tai jokin vanha rakennus, josta on tehty kauppahalli. Tai jotain. En oikein ottanut selvää. Aika jännä ratkaisu.

Kauppahallin vanhassa päässä oli kiva näköinen kahvila Nanda, jossa olisi ollut hauska istuskella, jos emme olisi juuri syöneet. Internet kertoi, että espanjalaishenkinen kahvila on avattu viime joulukuussa, ja sitä pyörittää nuori suomalais-espanjalainen pariskunta.

* * *

Kirpputoreista Rouvan suosikkeja ovat Kirppis-Kahvila Wilma ja Wihtori (Maaherrankatu 17, Mikkeli) ja Reaalikirppis (Yrittäjänkatu 22, Mikkeli). Ensimmäinen on Mikkelin keskustassa ja jälkimmäinen muutaman kilometrin päässä teollisuusalueella. Haussa olivat jälleen vanhat eripariset Arabian lautaset, ja niitä myös löytyi.

* * *

Tertin kartano

Kuopiontie 68, Mikkeli
www.tertinkartano.fi

Tertin kartanossa on riittävästi syytä tulla Mikkeliin, vaikkei tekisi mitään muuta. Kirjoittelin viime kesänäkin Tertin upeasta pitopöydästä, jota suosittelen edelleen. Tällä kertaa kävimme kuitenkin itse vain kahvilan puolella.

Tai ei se mikään "vain" ole. Upea yrttipuutarha, aurinkoinen terassi ja syntisen hyvää suklaakakkua.

Mukana ollut ystäväpariskuntamme ilmoitti, että seuraavat juhlat, jotka he järjestävät, järjestetään täällä. Olivatpa ne sitten mitkä tai milloin tahansa.

Lähtiessämme ehdimme käydä vielä Vinttilöytöjä-puodissa yrttipuutarhan toisella puolella.

...ja vanhaa Arabiaahan sieltäkin löytyi.

Ehkäpä seuraavan kerran tulemme taas pitopöytään tänne päärakennuksen puolelle. Ja vaikkapa ihan yövieraaksi Tertin pieneen hotelliin! Ja ooh, voisikohan samalla käydä sitten siellä Vileen bistroillallisella..?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko takertua toistuvaan kirjoitusvirheeseen: Mikkelin retki kirjoitetaan erikseen, ei väliviivalla :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Sori, olet väärässä. Haepa termillä "erisnimi yhdyssanan osana". Kysymyksessä ei ole retki, jonka omistaja on Mikkeli.

yhdys sana (Ei varmistettu)

Anteeksi! Kiitos tiedosta - en tiennytkään Mikkelin kierroksen olevan yhdyssana.

Tommi K
Isyyspakkaus

Onhan tämä aika hankala oikeinkirjoitusasia, ja lehdissäkin näkee usein kirjoitettavan vaikkapa Amerikan matkoista ja New Yorkin lennoista, vaikka pitäisi kirjoittaa Amerikan-matkoista ja New Yorkin -lennoista. Olennaista on ajatella, ilmaiseeko genetiivimuotoinen paikannimi jonkinlaista omistussuhdetta tai alkuperää, jolloin kyseessä on kaksi sanaa ja viivaa ei käytetä. Kuten Mikkelin tori. Matkojen ja reissujen eteen laitettava paikkamääre taas ei osoita, että lento tai matka olisi määränpään omaisuutta, joten kyseessä on yhdyssana ja näin ollen viivaa kuuluu käyttää: Mikkelin-matka.

Yritin miettiä jotain esimerkkiä, jossa viivan käyttäminen ja pois jättäminen muuttaisi jopa merkityksen. Vähän ontuva esimerkki, mutta tässä silti yritys:

  • Mikkelin-matkaaja = Henkilö, joka on matkalla Mikkeliin
  • Mikkelin matkaaja = Mikkelistä kotoisin oleva henkilö, joka on matkalla johonkin muualle.
Satu (Ei varmistettu)

Aika kattava listaus Mikkelin Helmistä! Omista suosikeistani jäi uupumaan vain Pettisen Pekan siklit torilta. Siitä peruna ei parane. Suosittelen!

MLI (Ei varmistettu)

Heh. Olipa hauskaa lukea kotikaupungin nähtävyyksistä turistin näkökulmasta!

SJ (Ei varmistettu)

Kaikki kotikaupunkini suosikit samassa listassa :) Jos on kiinnostunut mallipuutarhoista, voisi vierailla Mikkelipuistossa, joka sijaitsee Kenkäveron kulmilla. Sieltä saa aina uusia ideoita omaan puutarhaan. Tertissä lempipaikkani on vanhan navetan rauniot ja humalalan peittyneet seinät. Tertin kartanossa juhlittiin kuopuksen ristiäisiä, ihanaa oli! Ja Juvalla on ihana Vanha Kilkkilä, jossa voi käväistä kahvilla, tunnelmallinen paikka sekin!

Lilleri78
Tuttitango

Haa, kiitos näistä esittelyistä! Mies on nimittäin kotoisin Mikkelistä, mutta taisivat kaikki näistä paikoista olla hänelle uusia, kun on niin kauan jo asunut muualla. Yleensä kun mennään Mikkeliin, ollaan appiukon luona yötä ja jatketaan matkaa mökille. Joku kerta voitaiskin mennä ihan varta vasten turistipäivää viettämään :) Varsinkin Tertin kartanon suklaakakku toi kummasti motivaatiota retkipäivän järjestämiseen ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olipa kiva päästä sinun listallesi! Toivottavasti ensi kerran ehdit kahville! Terkuin, Nandan väki www.facebook.com/nandamikkeli

Tommi K
Isyyspakkaus

Kivaa, että huomasitte! Eiköhän se onnistu :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Seuraavalla kerralla suosittelen tutustumaan myös Anttolanhovin herkkuihin. He ovat erikoistuneet lähi- ja luomuruokaan ja maku on aina kohdallaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Olemme itse asiassa yöpyneet siellä kerran, ihan ko. paikan ravintolan vuoksi. Siitä on kyllä aikaa... hmm... kolmisen vuotta, joten olisihan se jo aika käydä tarkastamassa maku uudelleen!

Pikatsu (Ei varmistettu)

Voi kuinka tulee nostalginen olo katsellessa ja lukiessa noita juttuja.Olen itse muuttanut 70-luvun vaihteessa Helsinkiin,mutta sinne jäi sydämeni.Olemme käyneet kesälomalla usein hotellilomalla Mikkelissä,istuskelemassa torilla ja ajelemassa Micke-junalla,onkohan se vielä käytössä ? Tarkoitus olisi vielä tänä kesänä tulla piipahtamaan Mikkelissä,jos suinkin ehtii.?Siinä toivossa.

Vanha Mikkeliläinen (Ei varmistettu)

Kauppakeskuksen sisäpiha oli ennen linja-autoasema. Vanha kauppahalli oli oikealla torilta tullessa ja kahvila jonka mainitsit oli tavaraterminaali.
Kiitos mukavasta blogikirjoituksestasi. Oli ilo katsella ja lukea.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Kiitos, suunnitelmissa on retki Mikkeliin aivan lähiaikoina ja tästä sai monta hyvää vinkkiä!

Luru
Changes

Moikka Tommi! Kovinpa samoilla kulmilla tunnumme liikuskelevan, vaikkemme koskaan törmääkään. :) Juureni ovat Mikkelissä ja niin myöskin sukumökki, joten noilla suunnilla tulee liikuttua useamminkin kuin kerran kesässä. Jos ette vielä ole näitä katsastaneet, niin seuraaville reissuille suosittelen:

Rouvan (vaiko koko perheen) kirppistelyä ajatellen: Ekotori lentokentän kupeessa (Keskustasta suunnataan Tuskun teollisuusalueelle/golf-kentälle) - kierrätyskeskus, jossa toisinaan aivan mielettömiä aarteita ja hinnoittelu kohdillaan (tyyliin: "ai, eikö siinä ole hintalappua? No vie mennessäis!")

Hyvää ruokaa: Pruuvi, keskustassa Päämajapubin eli tutummin "Majan" kyljessä.

Maailman parasta kauraleipää: Siiskosen leipomosta, joka löytyy Kauppahallista ja myöskin Juvalle päin Kuopiontietä ajellessa osoitteesta Kauraleiväntie 1.

Letkeää terassimeininkiä: Helle-terassilla torin kävelykadulla. Juomat nyt eivät sen kummempia ole kuin muillakaan terasseilla, mutta jotenkin ne vaan maistuvat muikeammilta reggaen soidessa. :)

Kommentoi