Pianon Silent-järjestelmä, tule jo!

Enpä muista, että olisin ollut aikoihin näin innoissani mistään. Odotan nimittäin kuumeisesti sitä, että pääsen soittamaan pianoa iltaisin! Mistä siis on kyse?

Piano

Ostin pianoni sen jälkeen, kun olimme saaneet kotimme isot remontit loppuun, siis joskus noin vuonna 2004, saattoi olla myös 2005.

Lapsuudenkodissani oli moderni ja siro Hellas-piano, jonka sain 8-vuotiaana, mutta piano jäi sinne ja on siellä yhä. Edellisissä asunnoissamme ei ollut pianoa, ja vaikka minulla olikin syntikka, ei sillä tullut juurikaan soitettua. Soittotuntuma oli liian erilainen kuin akustisessa pianossa, kaiuttimia ei ollut ja soittaminenkin jäi vähitellen.

Kun ostimme asuntomme, päätin, että on aika hankkia myös piano. Tämä ruotsalainen antiikkipiano löytyi pianoliikkeestä, ja valitsin sen puhtaasti ulkonäön vuoksi. Sitä, miten antiikkinen tämä soitin on, en tiedä. Ehkä jostain voisi löytyä jokin vuosilukukin, mutta en ole etsinyt.

Piano sijaitsi pitkään seinän toisella puolella, jossa oli vielä silloin ruokasalimme, mutta kun se muutettiin keittiöksi, piano sai siirtyä sohvan paikalle olohuoneeseen ja sohva puolestaan keskelle huonetta.

Mutta yhtä asiaa en vain ajatellut tarpeeksi pitkään: sitä miten äänekäs näin massiivinen soitin onkaan. Kun meillä soitetaan, konsertista saavat nauttia myös naapurit joka puolella. Aloin siis arastella pianon soittamista, ja se on jäänyt valitettavasti aika vähäiseksi.

Piano

Olin jo harkinnut hyvin vakavissani pianon myymistä ja sähköpianon ostamista tilalle, kun kuulin erään Instagram-postaukseni kommenteissa jotain, joka lähes räjäytti tajuntani: ”Tavalliseen pianoon voi tehdä silent-ominaisuuden asennuksen.”

Kyseessä on siis järjestelmä, joka koostuu koskettimien alle asennettavista sähköisistä sensoreista sekä pianon sisään asennettavasta mekanismista, jolla voi halutessaan estää pianon vasaroita osumasta kieliin. Se siis käytännössä muuttaa akustisen pianon sähköpianoksi.

Alkuinnostukseni vaihtui pettymykseksi, kun eräs Silent-järjestelmien asentaja kertoi, että asennus ei onnistuisi pianooni, sillä antiikkisessa instrumentissa ei ole täyttä 88 koskettimen klaviatuuria vaan vain 85 kosketinta.

Kun kyselin toiselta asentajalta ja lähetin hänelle kuvia, hänen mukaansa asentamisessa ei olisi mitään ongelmaa, eikä hänelle ollut tullut vastaan vielä yhtään pianoa, johon järjestelmää ei olisi saanut. Pianon koskettimiston oikealla puolella on kahden koskettimen verran puuta, jonka alle järjestelmän ylimääräisen osan saa mahtumaan.

Nyt tämä järjestelmä on siis tilattu! Hintaa sille tulee asennuksineen 1 890 €, mutta maksan sen mielelläni siitä, että saan pitää juuri tämän soittimen ja saan vuorokauteen lisää soittoaikaa, kun minun ei tarvitse enää huolehtia taloyhtiön hiljaisuudesta ja naapureiden hermoista.

Nyt vain odotellaan, että laitteisto saapuu tukkurilta, ja jo muutaman viikon sisällä pääsen soittamaan luurit päässä vaikka keskellä yötä!

koti musiikki sisustus oma-elama
Kommentit (4)
  1. Voi käyttää myös akustisena. Silent-systeemi kytketään vivusta tai pedaalista päälle erikseen, kun halutaan hiljainen soittotila. Akustinen versio pianosta ei muutu mitenkään, eli siitä pääsee nauttimaan yhtä lailla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koskettimien napsutusääni ei häviä minnekään ja se voi joissain tapauksissa olla äänekäskin. Joka tapauksessa systeemi on vertaansa vailla! 🙂

    1. Just näin! Odotan niin kovasti!

  2. Maikkiliina
    5.3.2021, 20:54

    Tämä on tosi mielenkiintoista. Pystyykö pianoa silti edelleen käyttämään myös akustisena? Ja vaikuttaako viritykseen mitenkään eli ovatko ikään kuin 2 ihan erillistä järjestelmää? Kaksi pianoa samassa? Aivan mahtavaa joka tapauksessa!

    1. Kyllä! Ns. vivusta vääntämällä vasarat saa vaimennettua ja taas toimintaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *