Piparkakkutalon muistolle

Isyyspakkaus

Se oli kuin olisi seurannut Titanicin uppoamista. Ei voinut kuin katsoa voimattomana vieressä, sillä mikään ei enää voinut estää sitä, mikä oli tapahtumassa. Mielen valtasi epäusko, sillä eihän tällaista voi käydä.

Piparkakkutalo romahti kesken joulujuhlan.

Vain pienen hetken olit niin kaunis ja toit valoa pimeyteen. Muistosi elää blogissa ja Instagramissa.

* * *

Tarkkasilmäisimmät havaitsivatkin jo edellisestä postauksestani, että viimeisissä kuvissa piparkakkutalo ei ollut enää olohuoneen pöydällä. Se nimittäin romahti kesken lahjojen avaamisen.

Ongelma ei ollut se, että jotkin osat olivat hyvin reikäisiä, vaan liian pehmeä taikina. Kirjoitinkin taikinan pehmeydestä jo aiemmin, mutta kuvittelin, että toisen paistamisen (jep jep) jälkeen osat olivat tarpeeksi kovia. Ja niinhän ne olivatkin usean päivän ajan.

Luulen, että levyt vaan imivät vähitellen kosteutta ilmasta, ja aatonaaton kokkailut ja pari sateista päivää tekivät ilmankosteuden hyvin korkeaksi myös sisällä. Seinät alkoivat kupruilla jo pari päivää sitten, ja aatonaattona huomasin toisen päädyn sekä takaseinän pullistuneen uhkaavasti. Päädyn toinen sauma myös avautui, ja kiinnitin sen uudelleen koristeluun tarkoitetulla sokerimassalla aatonaattona.

Viimeinen pisara taisi olla se, kun jouluaattona pidin talon sisälle sijoittamaani valosarjaa päällä hetken aikaa. Pian sen jälkeen takaseinä kaatui ja murtui. Muu talo pysyi kuitenkin kasassa, ja ajattelin, että se pysyisi kasassa vielä pari päivää. Yritin tukea taloa muilla keinoin, mutta se ei auttanut. Kaikki seinät olivat niin pehmeitä, että hetkeä myöhemmin talo näytti lähestulkoon sulavan pöydälle.

Olisin ollut tästä järkyttynyt, ellei näky olisi naurattanut niin kovasti. Ensi vuonna sitten kovemmalla taikinalla!

Kommentit

amia (Ei varmistettu)

Me huomattiin sama homma meidän piparitaikinan kanssa. Liian pehmeää taikinaa ja lisäksi tehtiin vissiin levyistä myöskin liian ohuita, koska vääntyivät jo hieman paistettaessa. :( Kasassa meidän talomme on vielä, mutta onkin huomattavasti vaatimattomampi kuin tuo sinun komistuksesi oli. Ensi vuonna talotaikina tulee kaupasta, sen suosituksen antoi pojan kummitäti, joka tekee piparilinnoja jouluisin. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, mäkin yritin nyt tehdä levyistä tarkoituksellisen ohuita, sillä kuvittelin, että juuri silloin ne olisivat kovempia tai jotain... :)

anna-liisa (Ei varmistettu)

Parikymmentä vuotta sitten tein useana vuonna useita piparkakkutaloja; se oli hauskaa joulunaluspuuhaa, sai aikaa kulumaan joulun nimissä samaan aikaan kun olisi ehkä pitänyt tehdä jotain järkevämpää. Mutta piparkakkutalon taikina ei ollut sama kuin piparkakkutaikina, vaan siihen tuli jauhoja enemmän eli se oli kovempaa, ei niin mureaa (eikä ihan niin hyvää). Luulen, että tässä piilee syy ongelmaanne. No, tehtävänsä (tai ainakin osan siitä) tuo teidänkin ehti hoitaa ja joitakin asioita sitten vaan täytyy oppia kantapään kautta. Auts.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen joskus tehnyt myös sellaisen piparkakkutalokirjan ohjeella sitä taikinaa. Pipareista vaan ei tullut sillä ohjeella niin maukkaita, joten vaihdoin tähän vähemmän jauhoiseen taikinaan. Pienessä talossa pehmeämpikin taikina toimi oikein hyvin, mutta nyt tuli sitten sen taikinan rajat vastaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Piparkakkutalot kannattaa tehdä kaupan taikinasta, niin tulee kestävää. Sitten, kun talon pääsee syömään joulun jälkeen, niin ei se enää hyvältä maistu, vaikka olisi itsetehdystä taikinasta tehty. Omat talot on ollut jopa vaikea saada rikottua, kun ovat olleet niin kovia. Hieno kartano joka tapauksessa. Nasu

roonis (Ei varmistettu)

Mutta tämähän on ihan mahtavaa! Nyt sen pääsee syömään ajoissa, eikä vasta sitten kun jouluherkkuihin on jo kyllästytty. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo! Puolet on kohta mennyt :D Ja Rouvahan käytti seiniä eilisen uuniomenajälkiruoan raakaa-aineiksi!

susaanna (Ei varmistettu)

Eii! Kauheaa, mutta naurattaa ihan hirmuisesti! Piparkakkutaloparka!

On ollut mielessä jo kauan, että teksteistäsi ja kuvistasi saisi varmasti koottua kiinnostavan kirjan. En varmaan ole ensimmäinen, joka asiaa ehdottaa, mutta olisin kyllä ensimmäisten joukossa ostamassa kirjan.

Kommentoi