Piparkakut ja piparikartano

Älä tule paha kakku, tule piparkakku!

IMG_9972.jpg

Piparikartano valmistui, mutta kylläpä siinä olikin iso työ: yksi ilta meni leipoessa, toinen kootessa ja kolmas koristellessa. Taikinaa taloon kului sellaiset kaksi kiloa eli kaksinkertainen annos alla olevasta.

Taikina on erittäin maukas, joten siitä tulee hyvät syömäpiparitkin. Piparitaloon kannattaisi oikeastaan tehdä hieman kovempi taikina ja käyttää siinä enemmän jauhoja. Minulle kävi nimittäin niin, että ensimmäisen paistamisen jälkeen osa seinistä jäi liian pehmeiksi, ja jouduin paistamaan niitä viitisen minuuttia uudelleen seuraavana päivänä, jotta sain kasattua talon. Pari osaa jäi niin pehmeiksi, että ne hajosivat kootessa, ja jouduin tekemään ne uudelleen tänään. Mutta todistettavasti tämäkin resepti toimii rakennusmielessä.

Taikinaa voi muuten hyvin jemmata hieman, vaikkapa pakastimeen, ja paistaa sieltä pari pellillistä pipareita vasta jouluaattona. Kotiin tulee silloin mukavan jouluinen piparin tuoksu.

IMG_9978.jpg

Piparkakut

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kaardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 kananmuna
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa

Valmistaminen

  1. Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
  2. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
  3. Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
  5. Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
  6. Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.

IMG_9985.jpg

Talon seinät on kiinnitetty sulatetulla sokerilla. Koristeluun olen käyttänyt paketillisen tomusokeria, johon on sekoitettu 1 sitruunan mehu ja pari ruokalusikallista vettä. Ikkunoihin on viritetty silkkipaperit, jotka kiinnitin koristeluun tarkoitetulla sokerimassalla.

Kommentit (26)
  1. Olisiko sulla antaa kaavoja tuohon piparitaloon? 🙂

    1. Moi, ei ollut valitettavasti tähän hätään sähköisessä muodossa. Kysele ensi jouluna muutamaa päivää aiemmin 🙂

  2. ikkunoihin voi käyttää myös liivatelehtiä, ei sovi syötäväksi mutta tuohon kartanoonkin sopisi hyvin ruudulliset ikkunat 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *