Pizza Bianca
Tunnustan ensin, että suhtauduin hyvin epäileväisesti pizzaan, jossa ei ole tomaattikastiketta. Eihän pizzaa voi tehdä ilman tomaattia?
Ja kuinka väärässä olinkaan. Erityisesti perunalla ja taleggio-juustolla täytetty pizza oli niin herkullista, ettei tomaattikastikkeen lisääminen olisi tullut mieleenkään. Myös suppilovahvero ja mozzarella olivat mainio yhdistelmä.
Täydellisen pizzapohjan salaisuus on pohjan hidas nostattaminen jääkaapissa vähäisellä hiivalla. Hiivan ja nopeuden lisääminen saattavat muuttaa pohjan paksuksi pullaksi. Mikäs siinä, jos sellaisesta tykkää.
Pizzapohja
Ainekset
- 2 dl vettä
- 12,5 g tuorehiivaa (1/4 pakettia)
- 1 tl suolaa
- n. 4 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl oliiviöljyä
Valmistaminen
- Mittaa kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon, murenna hiiva veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut
- Lisää suola
- Lisää vehnäjauhot vähitellen sekoittaen taikinaa samalla. Uskalla jättää taikina löysäksi
- Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia, jotta siihen muodostuu hyvä sitko
- Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vaivaamista pari minuuttia
- Peitä taikinakulho ja aseta se jääkaappiin yöksi
- Seuraavana päivänä jaa taikina kahtia, muotoile taikinasta kaksi palloa ja painele pallot käsin leivinpaperin päälle ohuiksi pizzapohjiksi
- Esipaista pohjia ilman täytteitä noin viisi minuuttia.
Pizzan täytteet
Pizza Biancaan ei siis laiteta tomaattikastiketta. Voimakkaat juustot, kuten taleggio, sopivat puolestaan tähän pizzaan erinomaisesti.
Täytä pizzat mielesi mukaan. Kokeile vaikkapa näitä yhdistelmiä:
- Peruna, punasipuli, kapris, rosmariini, raastettu gouda ja taleggio
- Suppilovahvero, punasipuli, kapris, salvia, raastettu gouda ja mozzarella.
Paista pizzoja uunissa kovimmalla teholla grillivastuksella noin 10 minuuttia, kunnes niiden reunat alkavat ruskettua ja juusto on sulanut.
Maista ja ylläty!