Pressopannu saapui keittiöön

Isyyspakkaus

Keittiöömme on ilmestynyt jotain uutta. Se on pressopannu eli French Press

Hankin ensimmäisen pressopannumme joskus kauan, kauan sitten, kun Rouva oli kesätöissä Helsingissä, ja asuimme pienessä opiskelija-asunnossa, jossa ei ollut kahvinkeitintä. Rouva ei vielä silloin juonut kahvia, ja itsellänikin pannu jäi käyttämättä, kun palasimme kotiin. Joskus vuosia myöhemmin, kahden muuton jälkeen, päätin viedä sen mökille, mutta pannulla ei ollut sielläkään käyttöä pitkään aikaan.

Sittemmin Rouva löysi espresson, ja aloimme keitellä kahvia mocca- eli mutteripannulla, ja vähitellen hän totuttautui myös suodatinkahviin. Muutama vuosi sitten mökillä ollessamme muistin jälleen pressopannun olemassaolon, ja keitimme sillä kerran kokeeksi kahvit. Ja miten hyvältä se maistuikaan!

Koska kahvijauhe on pidempään vedessä, kahvi on täyteläisempää kuin suodatinkahvi. Rouva ihastui kahviin kertaheitolla, ja otimme pressopannun mökillä aktiivikäyttöön.

Sen jälkeen Rouva on puhunut pitkään, että samanlainen pannu pitäisi hankkia myös kotiin. Yksinkertaisimpien haaveiden toteuttaminen kestää kuitenkin joskus kaikkein pisimpään.

Vietimme nyt elokuussa kolmattatoista hääpäiväämme, ja hoksasin, että minulla on kerrankin jokin idea hääpäivälahjaksi! Kurvasin Liisankadun Cremaan ja hain mukaani Bodumin pressopannun ja pussillisen siihen sopivaa kahvia. Lahjan sisältö tuli yllätyksenä, mutta se oli todella mieluinen.

Kahvin keittäminen pressopannulla on hyvin suoraviivaista ja varmasti helpompaa kuin millään muulla laitteella.

Pannun mukana tuli pieni mittalusikka, ja mittailin, että sopiva määrä kahvia on, kun kahdeksan kupin pannun pohjalla on pari senttiä jauhetta.

Päälle kaadetaan lähes kiehuva vesi.

Kansi päälle ja annetaan hautua muutama minuutti.

Lopuksi mäntä painetaaan alas ja kaadetaan kahvi kuppeihin. Aika kätevää vai mitä? Toimii missä vain, missä pystyy kuumentamaan vettä. Vaikka metsäretkellä.

Mutta mitenkäs nyt täällä kaupungissa, jääköhän Moccamaster-kahvinkeitin nyt sitten käyttämättä?

Kommentit

Me ostettiin yhteenmuutettaessa hieno kahvinkeitin, joka kuitenkin jäi käyttämättä, kun pressopannu saapui taloon. Kaksin oli paljon helpompaa keittää kahvit pressopannuun, ja lisäksi kahvi maistuukin paremmalta. Myöhemmin ostimme automaattikeittimen, joka jauhaa kahvin tuoreena pavuista, ja nyt pressopannu toimii lähinnä teepannuna. Itse kahvinkeitin on jäänyt nurkkaan pölyttymään moneksi vuodeksi, pitäisikin myydä se pois kuljeksimasta.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Meidän perheestä löytyy kahviautomaatti (joka on kiireessä nopein), pressopannu ja mutteripannu. Moccamaster pölyttyy kaapissa, kun muita käytetään säännöllisesti. Se kaivetaan yleensä esiin, kun tulee vieraita, jotka suurimmaksi osaksi eivät ole innostuneet näistä vähän pehmeämpien ja voimakkaampien kahvien juonnista muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Sitten heille keitetään karvaan lirut suodatinkahvit, joka tosin sekin jauhetaan pavuista tuoreena juuri ennen keittoa. Moccamasterillakin keitetty kahvi, vaikka sen suodatinkahvin jauhaa itse pavuista ei yllä lähellekään noilla kolmella muulla laitteella keitetyn kahvin makuun. :D

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Minä tarvitsisin ratkaisun kahvin keittoon kerran vuodessa. Lasten synttäreille tulee aina kerralla kymmenen tai yli kahvinjuojaa. Meillä ei ole keitintä enkä haluaisi sitä seisomaan aina vuodeksi nurkkiin. Itse ei juoda kahvia ollenkaan ja jos pari vierasta tulee, tehdään irtosuodattimella muutama kuppi termariin. Mutta se ei toimi ison vierasjoukon kanssa, kun juovat ainakin kaksi kuppia per pää, ja olisi kiva jutella ihmisten kanssa eikä valuttaa keittiössä kuppi kerrallaan vettä suodattimeen. Voisikohan pressopannu tai pari pelastaa meidätkin? Mitä muuta sillä voi tehdä? Voiko pannukahvia keittää kattilassa? Ja kun ei itse juo, ei edes tiedä, tuliko hyvää vai pahaa. Ja ilmankaan ei oikein osaa ihmisiä jättää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä pannukahvin keitto onnistuu kattilassa, niin me aikanaan kesäteatterilla keitettiin väliaikakahvit. Neuvoja ei ole, koska katsoin lähinnä vierestä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Isolle porukalle pystyy lainamaan ison keittimen huokeaan hintaan ainakin isoimmissa kaupungeissa ja epäilenpä, että maaseudullakin nuorisoseuralla tms. on samanlainen kahvinkeitin, jonka saa lainattua huokeaan hintaan. Kahvin voi keittää keittimeen valmiiksi ja siinä on hana, josta voi kahvia lirutella kaatopannuun tai suoraan kuppiin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, pressopannua voi tietty käyttää myös irtoteen hauduttamiseen, ja varsinkin sellaiset kiinalaiset kukkateet näyttävät tosi hienolta lasikannussa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jääkö pressopannuun kahvin maku kiinni samalla lailla kuin termareihin? Ai karsea, millaista teetä tulee, jos termariin on kerrankin eksynyt kahvia...

Tommi K
Isyyspakkaus

Varmaan, jos siinä säilyttelee kahviä pidempään eikä pese pian. Mutta se on lasikannu, jonka voi pestä heti, joten kyllä se pitäisi saada puhtaaksi.

mmiu (Ei varmistettu)

Lainaa kahvinkeitin joltain (sukulaiselta/ystävältä)? Mun äiti eikä sisko juo kahvia, mutta niillä on yhteinen kahvikeitin, jota ne "lainaavat" toisilleen tarpeen mukaan, eli silloin kun on kahvinjuojia vieraina. Ylijääneen kahvipaketin he lykkäävät aina jollekin vieraalle matkaan mukaan.

annemi

Me viskottiin jokunen vuosi sitten tavallinen kahvinkeitin pois ja ostettiin tilalle Aeropress ja nyt meillä on pressopannukin! tykkään hurjasti :) 

Adaira (Ei varmistettu)

Millainen tuo on puhdistaa? Ukolle joskus keittelen mutterikahvit ja se pitää kyllä tehdä puhtaasti hyvästä sydämestä koska inhoan mokoman tiskaamista. Ja sanovat että tiskiainetta ei saisi mutteriin käyttää, millä sen muuten saa puhtaaksi :O

Tommi K
Isyyspakkaus

Tosi helppo. Kaikki osat lähtevät irti, itse kahvikannu on lasia, ja se puhdistuu hyvin helposti tiskiharjaa pyöräyttämällä.

Mutteripannua ei kyllä meilläkään pestä kuin vedellä ja harjalla.

Hertta
Lilou's Crush

Me ostettiin kesällä ihan sama kapistus, kun jenkkiemäntämme meidät siihen totutti. Ihan mahtava. Kesä muuten tosiaan myös tiskikoneen, vakuutteli myyjä, siitä iso plussa, kiirehommissa ainakin. Ollaan laitettu usein tiskariin, ja ainakin vielä on ihan priimana tosiaan säilynyt.  Aeropressin kanssa arvottiin tosi kauan, ehkä joskus sellainenkin, jos oikein aletaan hifistelemään. Moccamasterillakin vielä käyttöä, keitän arkiaamukahvit bebe kainalossa, kun ei ennätä "hienostella" :)

Hertta
Lilou's Crush

...siis kestää tiskikoneen, ei kesä. vaikka ikävä sitä onkin jo nyt :)

Kommentoi