Puhutaanpa ovista (ja kerrotaan remonttiuutisia)

Ensin hyvät uutiset: remontti on melkein valmis! Sitten huonot uutiset: remontti ei ole siis vieläkään valmis.

Remontti

Loppu häämöttää niin lähellä, että remonttifirmamme lupaili jo viikko sitten, että heidän osuutensa olisi tehty tämän viikon aikana. Saimme olohuoneemmekin jo viikko sitten takaisin käyttöömme, ja 41 päivän mittainen evakkoelämä keittiössä päättyi.

Valmista ei kuitenkaan tullut, ja viimeisiä viimeistelytöitä jäi ensi viikkoon. Mutta se ei estä minua kertomasta siitä, miten remppa on edennyt viime viikkoina. Puhutaanpa siis ovista.

Tässä remontissa oikeastaan kaikki on liittynyt oviin: uusien oviaukkojen tekemiseen, vanhojen oviaukkojen sulkemiseen, ovien ja niiden karmien siirtämiseen ja vanhojen ovien kunnostamiseen. Arvaatko mikä näistä työvaiheista on ollut kaikkein työläin?

Remontti

Kyllä se on ollut vanhojen ovien kunnostaminen. Kun teimme itse ensimmäisen remonttimme 19 vuotta sitten, puhdistimme kaikki vanhat peiliovet puulle asti (isäni avulla) ja poistimme maalit myös heloista ja kahvoista. Tiesimme, millaisesta hommasta on kyse, joten teetimme saman työn nyt remonttifirmalla. Vanhat maalit olivat niin huonokuntoiset ja lohkeilleet, että pelkällä pakkelilla ja maalilla tehty kunnostus ei olisi ollut kovin pitkäikäinen. Työn määrä taisi yllättää tekijät tälläkin kertaa, mutta uskon maalipinnan kestävän nyt hyvänä vuosikymmeniä.

Kaiken kaikkiaan projektiin sisältyi 11 peilioven kunnostus, kolme uutta oviaukkoa, kahden oviaukon sulkeminen ja kahden oviaukon leventäminen. Ja yhden komeron purkaminen. Käydäänpä siis tilanne läpi ovien kautta.

Ovet 1 ja 2: Olohuone/uusi makuuhuone

Tämän on tietysti se merkittävin oviaukko ja sen sijainti kaikkein näkyvin. Nämä ovet sijaitsevat seinällä, joka oli aiemmin kahden asunnon välinen väliseinä. Uusi makuuhuoneemme sijaitsee ns. naapuriasunnon puolella. Ovet siirrettiin karmeineen toiselta seinältä, jonka oviaukko laitettiin tässä projektissa umpeen. Nyt ne jo näyttävät siltä kuin ne olisivat olleet siinä aina.

Aivan pelkkä karmien ja ovien siirto ei kuitenkaan riittänyt, sillä ovet eivät aiemmin auenneet 180 asteeseen. Saranat olivat hieman pienemmät, ja avattuna ovet ottivat kiinni karmeja ympäröivään koristelistaan niin, että ne jäivät sojottamaan huoneeseen vinosti ehkä vajaan 30 asteen kulmassa. Vaatimukseni saada ovet aukeamaan seinän myötäisiksi oli kuitenkin ehdoton, joten vaihdoimme vanhojen saranoiden tilalle uudet, sentin leveämmät. Ongelma ratkaistu.

Remontti

Ovet 3 ja 4: Naapurin keittiö/olohuone

Sama tehtiin myös ns. naapurin puolella. Olohuoneen pariovet avautuvat nyt kauniisti niin kuin niiden pitää, eivätkä ne jää tielle. Muuten tälle oviaukolle ei ole tehty mitään, eikä edes koristelistoja tarvinnut irrottaa remontin ajaksi.

Remontti

Ovet 5 ja 6: Asuntojen välinen käytävä

Tämä suora on vielä eniten vaiheessa, ja siinä on myös useampi muutos entiseen. Alla olevassa kuvassa etualalla oleva oviaukko on uusi ja siitä tulee vierashuoneiston ja oman kotimme välinen lukittava ovi. Ostimme oviaukkoon vanhan peilioven naapureiltamme, ja se näkyy kuvassa keskimmäisessä tilassa nojaamassa seinään.

Remontti

Seuraava oviaukko on asuntojen väliseen väliseinään tehty aukko. Se säilyy pelkkänä aukkona, eikä siihen tule karmeja eikä ovea. Kuvassa kauimmaisena näkyvä ovi johtaa eteiseemme. Tila, jossa tikkaat ovat, oli alun perin naulakkosyvennys, mutta muutimme sen liinavaatekomeroksi jo ensimmäisessä remontissamme. Nyt siitä tulee osa asuntojen välistä käytävää, ja vaihdamme komeron oven paikalle 10 senttiä leveämmän oven, jotta ovi ei vaikuta komeron ovelta. Se on ostettu niin ikään naapureilta ja nojaa vielä täällä toisen olohuoneen puolella seinään.

Remontti

Ovi 7: Naapurin olohuone/eteinen

Tässä oviaukossa ei ole ollut ovea kymmeneen vuoteen. Vuokralaisemme pitivät ovea tarpeettomana, joten siirsimme sen kymmenen vuotta sitten tulevan lastenhuoneemme oveksi. Nyt suljimme tulevasta makuuhuoneestamme keskimmäiseen eteiseen/asuntojen väliseen käytävään vievän oven, ja ovi kävi tähän aukkoon lähes sellaisenaan, vain saranoiden kätisyys piti vaihtaa vasemmalta oikealle.

Remontti

Ovet 8 ja 9: WC ja kylpyhuone

Meidän piti oikeastaan kunnostaa naapurin WC:n ja kylpyhuoneen ovet itse vanhoista maaleista kymmenen vuotta sitten. Sitten oikeastaan vuokralaisemme sanoi, että hän voisi tehdä sen, mutta syystä ja toisesta johtuen homma jäi kesken. Ovet olivat siis kymmenen vuotta osittain puhdistetut, toiselta puolelta maalatut ja toiselta puolelta puupintaiset.

Remontti

Nyt ne on laitettu kuntoon.

Remontti

Ovet 10 ja 11 Käytävän komero

Käytävässä oli aiemmin kaksi komeroa: kapeampi ja leveämpi. Leveämmässä komerossa oli kuitenkin vain yksi kapea ovi, joka oli sijoitettu vielä oudosti komeron vasempaan reunaan. Komeroon jäi siis hassu kuollut kulma. Päätimme purkaa sitä vastapäätä olevan kapean komeron ja tehdä siitä syvennyksen uudelle jääkaappipakastimelle (tai pakastimelle… katsellaan). Kyseisestä komerosta vapautui siis yksi ovi, joten saamme tähän komeroon nyt pariovet.

Remontti

Oikeastaan olisi vielä myös ovi numero 12, mutta se valitettavasti puuttuu. Kun muutimme kauan sitten naulakkosyvennyksen liinavaatekomeroksi, otimme komeron sisään jäävästä kiinteästä komerosta oven pois. Ovi vietiin kellariin, mutta kellari valitettavasti tyhjennettiin meiltä kysymättä putkiremontissa reilut kymmenen vuotta sitten, ja ovi meni siinä samalla. Tai näin kuvittelen.

En nimittäin muista lainkaan, oliko kellarissa yhtä komeron ovea vai ei, mutta ainakin yhdessä vanhassa valokuvassa kyseisessä komerossa näyttäisi olevan ovi, enkä keksi muuta selitystä sille, mihin ovi olisi mennyt. Mutta yritän vielä kysellä taloyhtiön kanavissa puuttuvan komeron oven perään, ja jos ei onnistu, mietitään sitten muita vaihtoehtoja. Yksi on olla ilman ovea ja käyttää kyseistä komeroa avohyllykkönä.

koti remontointi
Kommentit (2)
  1. Maikkiliina
    28.3.2022, 20:17

    Nuo seinien värisävyt on upeita!

  2. Samanlaisen oven saa tarvittaessa teetettyä puusepällä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *