Punajuuri-brownies x 2

Pari viikkoa sitten Rouva kävi työväenopiston suklaaruokakurssilla, jossa tehtiin punajuuri-brownieseja. Sain yhden tuliaisena ja maistoin sitä skeptisenä.

Se oli herkullista. Niin herkullista, että Rouva sai tehdä brownieseja muutaman päivän päästä uudelleen.

img_0186.jpg

Miksi punajuurifanaatikko sitten olin niin skeptinen?

Olin tammikuussa innoissani: Helsingin Sanomien ruokatorstai julkaisi punajuuri-suklaabrownies-ohjeen. Jee! Rouva testasi ohjetta myöhemmin keväällä.

img_3580.jpg

Brownie ei ollut hyvää. Tai oikeastaan se oli aika pahaa. Jäi sitten juttukin tekemättä ja ylläoleva kuva käyttämättä. Maku oli aivan liian punajuurinen, vaikka pidänkin kovasti sen mausta suolaisissa ruoissa. Rouva ei sietänyt brownieta lainkaan, ja itsekin söin sen vain siksi, että ruokaa ei heitetä roskiin.

Mutta tällä uudella ohjeella tehty brownie oli täydellistä: suklaista, kuohkeaa ja mehevää – ja se ei maistunut lainkaan punajuurelle.

Punajuuri-brownies

Ainekset

  • 500 g kokonaisia raakoja punajuuria
  • 200 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl palmusokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa

img_0147.jpg

img_0149.jpg

img_0172.jpg

Valmistaminen

  1. Kuori ja paloittele punajuuret ja keitä ne tilavassa kattilassa
  2. Paloittele suklaa ja voi
  3. Siivilöi punajuurista ylimääräinen neste. Laita lämpimät punajuuret, voi ja suklaa monitoimikoneeseen ja soseuta sileäksi tahnaksi. Anna koneen käydä noin viisi minuuttia.
  4. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella taikinakulhossa
  5. Sekoita punajuuritahna vaahdon joukkoon varovasti nostellen, jotta seos pysyisi mahdollisimman kuohkeana
  6. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja ruokasooda toisessa astiassa keskenään. Lisää jauhoseos siivilällä taikinan joukkoon ja sekoita varovasti 
  7. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen malliseen uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia. Brownie on valmis, kun se on kypsynyt pinnalta mutta vuokaa heilauttaessa se – hmm – tytisee aavistuksen verran. Kerro jos keksit paremman sanan
  8. Anna brownien jäähtyä vuoassaan ja leikkaa jäähtyneenä annoksiksi.

Jutun pääkuvan brownie tarjoiltiin kotitekoisen jäätelön kanssa, joka ehti sulaa ennen kuin sain kuvan otettua. Toisen kuvan brownien kanssa on tarjolla vanilja-jogurttikastiketta.

Kommentit (9)
  1. Tein näitä tänään ja lisäsin taikinaan vähän hasselpähkinärouhetta. Ohjeesta puuttuu valitettavasti paistolämpötila. Onneksi olen leiponut joskus aiemminkin, niin laitoin mutulla 200 astetta 🙂

    1. Ohoh. Eipä ole kukaan kiinnittänyt aiemmin huomiota 🙂 Alkuperäisessä ohjeessa lukee 180 astetta, eli hyvä arvaus. 

      1. Tuli ihan hyviä. Paistoin 5 min lyhyemmän ajan, mutta brownie ei enää silti ”tytissyt”. Olisiko vähän pienemmällä paistolämmöllä saanut sitten kuitenkin parempaa? Ei auta kuin testata joskus 😉

  2. Voita ja suklaata ei tarvitse sulattaa erikseen. Ne on tarkoitus soseuttaa punajuurten kanssa, kun punajuuret ovat vielä kuumia, jolloin punajuurten lämpö riittää sulattamiseen. Kerrohan sitten, miten kävi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *