Reikiä nolla

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Oral-B

No nyt on helppo hymyillä!

Jos jotain inhoan, niin hammaslääkärillä käyntiä, ja yksinkertaisesti siitä syystä, että harvassa ovat ne kerrat, kun hammastarkastus ei ole johtanut paikkaamiseen. Tällä kertaa sille ei ollut kuitenkaan tarvetta, ja vähäinen hammaskivikin saatiin poistettua nopeasti tarkastuksen yhteydessä.

IMG_2862.jpg

Viime vuosina olen käynyt hammaslääkärissä lähinnä siksi, että vanhat paikat ovat alkaneet rapistua ja lohkeilleet vähitellen pois, jolloin paikka on pitänyt uusia. Mutta ei siis tällä kertaa!

Hammaslääkärikäynti sai nyt aloitteen siitä, kun sain testattavaksi uuden Oral-B White Pro 7000 SmartSeries –sähköhammasharjan. Testauksen alkuun kuului käynti Kaivopuiston hammaslääkäreillä, jossa hammastarkastuksen lisäksi opastettiin uuden harjan käytössä. Oli kiva kuulla, miten hampaani ovat hyvässä kunnossa ja hyvin hoidetut.

No joo, onhan siellä niitä vanhoja paikkoja, ja myös muutama vanha vaurio, joita ei voi enää korjata ja jotka ovat kyllä olleet jo tiedossani.

Ensinnäkin liian tunnollinen ja voimakas hampaiden harjaaminen joskus viime vuosituhannen puolella on vaurioittanut ientä joistain kohdista niin, että se on muutaman hampaan kohdalta vetäytynyt paljastaen hampaan juuren. Se ei sinänsä ole vaarallista, mutta hammasta saattaa vihloa, ja ikenen sisälle kuuluva osa saattaa myös reikiintyä helpommin. Niin ei ole ainakaan vielä käynyt.

Toinen asia on taas sellainen, josta olen vihainen 1980-luvun harhaopeille. Olen nimittäin silloin oppinut, että hampaat tulee harjata aina sen jälkeen, kun on syönyt jotain, jotta hampaat eivät reikiinny. Vasta aikuisiällä kuulin, että hampaisiin ei saa kohdistua mitään mekaanista rasitusta puoleen tuntiin sen jälkeen, kun on syönyt jotain, joka on laskenut suun PH-tasoa. Minä taas totuin pesemään hampaat aamuisin aina aamupalan jälkeen ja iltaisin heti iltapalan jälkeen, mikä johti pysyviin kiillevaurioihin, joille ei voi enää mitään.

Nykyisin olen omaksunut tavan, että hampaat pestään ensimmäisenä aamulla, ja illalla pyrin pesemään hampaat reilusti sen jälkeen, kun olen syönyt jotain. Ei se toki aina onnistu.

Samat tavat olisi tarkoitus opettaa nyt lapselle – ainakin viimeistään, kun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin. Aamulla hänen hampaansa pestään kyllä jo nyt ensimmäisenä, mutta illalla se tapahtuu yleensä heti iltapalan jälkeen.

Xylitol-pastilleja ja -purukumia meillä käytetään paljon. Lapsi saa valita, ottaako ruoan jälkeen Herra Hakkaraista vai Katti Matikaista, ja napsinpa niitä itsekin suuhuni, jos ja kun käyn öisin jääkaapilla. (Joo, outo tapa, tiedän, tiedän…) Töissä taas heitän suuhuni purukumin aina ruoan tai jonkin virvoitusjuoman jälkeen.

Mutta nyt siis testaamaan uutta hammasharjaa, itse asiassa aivan ensimmäisen kerran. Edellisen kerran olenkin käyttänyt sähköhammasharjaa muistaakseni joskus 1990-luvun alussa. Palataan niihin käyttökokemuksiin joskus, kun niitä on kertynyt enemmän!

 

Postaus on osa Oral-B:n kaupallista kampanjaa. En ole varma, oliko hammaslääkärikäynti palkkio vai rangaistus.

Kommentit (2)
  1. Mahtava tänö oral B:n kampanja! Pakko sen verran vinkata et happohyökkäyksen voi katkaista xylitolilla tai jopa kovallajuustolla. Eli aamu- ja iltapalan jälkeen ku syö purkkaa tai pastillia niin voi aiemmin pessä hampaat. Ja käypähoitosuositus on muuttunu sen verran alle 3-vuotiaiden osalta että heiltä pestään hampaat 2x päivässä mutta vain 1x fluorihammastahnalla. 🙂
    <3: hammashoitaja

    1. Kiitos, hyvä täsmennys. Ja xylitol-tabut ja purkat meillä onkin ahkerassa käytössä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *