Remonttikonsultti, osa 4: Remontinhallinta

Tämä juttu käsittelee remonttia projektina. Sellaisiahan remontit ovat: ainutkertaisia, niillä on alku ja loppu, ja niiden pitää täyttää ennalta asetetut tavoitteet annetussa ajassa annetuilla resursseilla. Ainakin jos niiden ei haluta muuttuvan ikuisuusprojekteiksi.

Tässä siis sekalaisia havaintoja remontinhallinnasta. Jotta havainnot eivät olisi liian sekalaisia, viitekehyksenä käytän Project Management Book of Knowledgen (PMBOK®) tietämysalueita ja prosessiryhmiä.

pmbok.gif

Projektinhallinnan yhdeksän tietämysaluetta

1. Integraationhallinta

Projektin eri osien suunnittelu ja koordinointi

Harva tekee remontistaan kirjallista suunnitelmaa tai käyttää sen hallinnassa apuvälineitä. Siitäkin huolimatta, että vaikkapa keittiöremontti saattaa olla monimutkaisempi kuin useimmat työprojekteista.

Vaatii aikamoista sumplimista hallita vaikkapa keittiöremonttia, jossa itse tekee osan töistä, putkimies tekee putkityöt, sähkömies tekee sähkötyöt, puuseppä rakentaa allaskaapin ja asentaa kaapistot, laattamies laatoittaa, Hackman toimittaa tiskipöydän tason, liesi tulee Saksasta, astianpesukone Virosta ja muut kalusteet sieltä täältä. Kaiken pitäisi tapahtua juuri oikeaan aikaan ja itse olisi osattava orkestroida tätä kaikkea ja olla ottamassa tavaraa vastaan samalla, kun käy töissä.

Vaikka muita suunnitelmia ei tekisi, voi olla hyödyllistä tehdä edes tärkeimmistä muistettavista tehtävistä muistilista tai pari.

2. Laajuuden hallinta

Mikä kuuluu projektiin ja mitä ei

Jokaisessa projektissa on riskinä, että projekti lähtee laajenemaan hallitsemattomasti, ja myös remontti voi laajentua yllättäen esimerkiksi

 • kun remppamies maalaa ohjeista huolimatta kaksi ovenkarmia puhtaanvalkoisiksi. Se käynnistää ketjureaktion, jonka seurauksena asunnon kaikki puuosat on maalattava uudelleen.
 • kun lisäpistorasian asentamisen yhteydessä huomataan, että seinien sisällä kulkevat sähköjohdot ovat lähes satavuotiaita ja ne on päällystetty tervapaperilla. Se käynnistää taas kokonaisen sähköremontin.

Yllätyksiin on tietysti vaikea varautua, koska ne ovat nimenomaan yllätyksiä. Omassa kodissaan ei voi myöskään vedota siihen, että jokin asia voidaan jättää tekemättä, sillä se ei kuulunut projektin alkuperäiseen laajuuteen.

3. Ajan hallinta

Tehtävien määrittäminen ja aikatauluttaminen

 • Tee ensin pari pikavoittoa: aloita jostain helposta ja nopeasta asiasta, jolla saat näyttävää jälkeä
 • Käy sitten käsiksi kriittisimpiin, vaikeimpiin tai aikaa vievimpiin kohteisiin
 • Mieti edes hetki tehtävien järjestystä: Tee esimerkiksi sähkötyöt ennen seinien maalaamista (been there…)
 • Älä rakenna aikatauluja sen mukaan, että jokin tavara saapuu tiettynä päivänä
 • Älä myöskään rakenna aikatauluja sen mukaan, että putkimies saapuu tiettynä päivänä tai tiettyyn aikaan
 • Varaudu henkisesti siihen, että kaikki, mitä teet itse viekin kolme kertaa niin paljon aikaa kuin ajattelit
 • Et myöskään jaksa tehdä iltaisin ja viikonloppuisin niin paljon hommia kuin kuvittelit.

4. Kustannusten hallinta

Budjetointi ja kustannusten seuranta

Putki- ja sähkötyöt maksavat luultavasti paljon enemmän kuin koskaan ajattelit. Samoin kaikki pienet hankinnat, jotka tekevätkin yhteensä aika paljon. Kun kerran viikossa tuo tavaraa rautakaupasta satasella tai parilla, huomaa, että pelkkiin seinien tasoitus- ja maalaustarvikkeisiin on voinut kulua tonni tai pari.

Myös suihkusekoittajien ja allashanojen hinnat järkyttävät ensimmäisellä kerralla. Esimerkiksi Dornbrachtin suihku oli niin kallis, että olen aktiivisesti unohtanut, mitä se maksoi.

5. Laadun hallinta

Projektin tavoitteiden täyttymisen varmistaminen

Kun teet itse, vastaat myös itse laadusta.

Muista, että sinun vastuullesi kuuluu laadun tarkastaminen myös silloin, kun työ teetetään jollain toisella. Valitettavan usein kuulee tarinoita remonteista, joissa asioita tehdään sitten moneen kertaan.

Omassa putkiremontissamme oli vakavia puutteita projektinhallinnassa, ja jouduimme useasti huomauttamaan väärin tehdyistä asioista kuten vääriin paikkoihin vedetyistä putkinousuista, väärissä kohdissa olevista pistorasioiden paikoista, väärän värisistä saumausaineista ja väärälle korkeudelle sijoitetusta pesualtaasta. Tämä siitäkin huolimatta, että kävimme asunnollamme seuranta- ja valvontakäynneillä remontin aikana joka päivä ja joinain päivinä kahdesti. Muista siis huolehtia myös siitä, että kaikki asiat on sovittu kirjallisesti.

Eikä nyt viitsitä edes puhua siitä vesivahingosta, joka johtui huonosta vesiputken asennuksesta.

Huomioi myös, että monet asunto-osakeyhtiöt vaativat, että remonteille nimetään ammattimainen valvoja.

6. Henkilöstön hallinta

Projektin miehitys

 • Älä yliarvioi omaa jaksamistasi
 • Älä yliarvioi myöskään muun perheen jaksamista
 • Vaikka kaikkea oppii, ja asioita on toisinaan kiva tehdä itse, harkitse, milloin kannattaa nähdä se vaiva.

Ensimmäisessä remontissamme päätimme jo kertaalleen, että kylpyhuone teetettäisiin jollain ulkopuolisella. Saatuamme tarjoukset parilta firmalta päädyimme tekemään itse.

Viime vuoden keittiöremontissa päädyimme tilaamaan keittiön kaapistojen asennuksen ja välitilan laatoituksen palveluna ihan käytännön syistä:

 • Rouva oli raskaana eikä olisi voinut auttaa kaappien kanssa
 • Välitilan laatoituksessa olisi tarvinnut pistorasioiden kolojen tekemiseen jonkin erikoisvälineen, joka olisi pitänyt vuokrata. Ja kun putkiremonttifirman miehet olivat joka tapauksessa vielä hommissa naapurirapussa, heidät oli kätevä pyytää apuun.

7. Viestinnän hallinta

Sidosryhmien oikea-aikainen informointi

 • Ilmoita remontistasi isännöitsijälle ja taloyhtiölle, jos teet vähänkin enemmän kuin maalaat seiniä
 • Ilmoita kovaäänisistä töistä naapureille
 • Perusta blogi, jossa voit avautua remontin aikana. Ja esitellä lopputuloksia. Hei, kyllä se on aika hivelevää, kun vuoden kärsimyksen jälkeen kuulet ”Aah, ihanaa”-huudahduksia.

8. Riskien hallinta

Projektin tavoitteiden täyttymisen tiellä olevien esteiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen

Erilaisia riskejä remontin onnistumisessa on niin paljon, että niitä ei voi tähän listata. Aikataulun ja budjetin pettäminen ovat varmasti ne yleisimmät seuraukset, mutta riskien toteutumisen seuraukset voivat olla vakavampiakin kuten

 • Voiko katto tulla päälle, kun kaadat seinän? Pyydä asiantuntijan arvio. Vaikka saisit sille rakennusluvan, vastuu töistä säilyy itselläsi
 • Kun teet jotain pistorasioille tai sähköjohdoille, oletko varma, että niissä ei ole virtaa? Hanki laite, jolla sen voi testata.

9. Hankintojen hallinta

Tavaroiden ja palveluiden hankinta ulkopuolelta

Internet on mahdollistanut aivan toisenlaisen hintojen vertailun ja tavaroiden hankkimisen kuin ennen.

Ja kyllä niitä kannattaakin vertailla: Esimerkiksi lietemme maksoi helsinkiläisessä liikkeessä 4 000 € ja Saksassa 2 400 €. Rahti 83 euroa.

Tässä muutama paikka, joista etsiä kodinkoneita:

Ja vielä muutama havainto toisella jäsentelyllä

Aloitus

Remontin aloittaminen tuntuu aina hauskalta. Ajatus tapettien poistosta ja muusta rapsuttelusta, jossa ”voi laittaa aivot narikkaan” tuntuu ensin kivalta. Että se olisi jotenkin terapeuttista. Kyllä se hauskuus siitä karisee muutamassa viikossa. On siis hyvä tietää, mihin on ryhtymässä.

Suunnittelu

Ensimmäisessä remontissamme emme oikeastaan suunnitelleet mitään. Keittiöstä tehtiin kyllä jonkinlainen piirustus, mutta muut ajatukset siitä, mitä remontissa tehdään ja millaisella aikataululla, olivat vain ajatuksia. Harhaisia ajatuksia.

Otetaan vaikka seinien maalaus: ”Yhtenä päivänä poistetaan tapetit, toisena tasoitetaan seinät ja kolmantena ne maalataan.” Ja varmaan vielä, että neljäntenä kunnostetaan katot. Ei aivan.

Emme myöskään osanneet ajatella, missä järjestyksessä asiat tehdään, ja herrasväki todella kunnosti ensin seinät ja alkoi sen jälkeen tehdä sähkötöitä, jolloin seiniin kaivettiin uusia koloja.

Viimeisimmässä remontissa osasimme jo suunnitella tehtävien järjestyksen paremmin, mutta aikataulun suunnitteluun suhtauduin hyvin rennosti. Kun putkiremontin valmistumisen aikataulusta ei ollut tietoa, emmekä tienneet, milloin pääsemme tekemään omia töitämme, ei aikataulun suunnittelussakaan ollut järkeä. Päätin, että asiat tapahtuvat sitten, kun niiden aika on, enkä stressaa asiasta enempää.

Toteutus

Rouvalla ja minulla oli vielä aiemmin tapana jäädä ihmettelemään asioita. Pohdimme joskus isälleni ääneen, ettemme oikein tienneet mitä jokin asia tehtäisiin. Isäni tokaisi siihen: ”No mikäs siinä, tekee vaan.”

Niin. Se on hyvä neuvo. Asioita oppii tekemällä, ei ihmettelemällä.

Toteutuksesta ei tässä yhteydessä sen enempää, sillä sitä käsitellään kaikissa tulevissa jutuissa.

Hallinta

Remonteissa pahinta on tilanne, jolloin se ei tunnu olevan omassa hallinnassa. Tästä voisi kirjoittaa tarinaa yhden blogin verran. Ai niin, niinhän minä jo kirjoitinkin.

Putkiremontin jälkeen olikin helpottavaa siirtyä vaiheeseen, jossa asioiden eteneminen tai etenemättömyys oli täysin itsestä kiinni.

Lopetus

Remontti kannattaa jakaa vaiheisiin. Jokainen vaihe kannattaa viedä loppuun ennen seuraavan aloittamista. Paras tapa taas saada jokin vaihe kerralla valmiiksi on sopia jonkun kanssa jokin pakottava syy saada homma tehtyä. Niin kuin vaikkapa kuvaukset johonkin sisustuslehteen, tupaantuliaiset tai synttärit.

Kun remontti päättyy, päällimmäinen ajatus mielessä on: Ei enää ikinä uudelleen. Vaatii sellaiset viitisen vuotta, että edellisestä remontista on toipunut ja on taas voimia aloittaa uusi projekti.

Kahden asuntomme yhdistäminen saattaa siis alkaa aikaisintaan vuonna 2017.

Juttusarja kertoo 1920-luvun kivitalossa sijaitsevan asunnon remonteista, joissa kutakuinkin kaikki on laitettu tavalla tai toisella uusiksi. Osa jopa kahteen kertaan. Remontit sijoittuivat vuosiin 2003 – 2005 ja 2011 – 2012.

Edelliset osat:
1: Asunnon ostaminen
2: Asunnon pohjaratkaisu
3: Mallintaminen SketchUpilla

Kommentit (6)
 1. Voi että, vahingossa törmäsin blogiisi ja onneksi – nauroin mielettömästi, koska joka ikinen asia on käynyt todeksi myös meillä – auttaa jaksamaan nyt viimeisillä metreillä 🙂 Kiitos

  1. Eipä kestä, hauskaa että viihdyit 🙂

 2. Tahtoisin lisätä yhden asian kohtaan 2 Laajuuden hallinta:

  Selvitä asuntosi korjaustarpeet ja rajallisuudet. (Oli se kerrostalo tai omakotitalo)

  Valitettavan usein ostetaan asunto ja perustetaan remontti sille mitä halutaan. Halutaan suihku ja sauna ja remontoidaan se vaatehuoneeseen. Ja hups, sitten tulee home. Vanhan talon hengittävät seinät ja painovoimainen ilmanvaihto eivät riittäneetkään tällaiseen ylellisyyteen.

  On hienoa, että ihmiset haluavat remontoida vanhoja taloja, arvostaa vanhaa rakennuskantaa ja -tapaa. Mutta samalla hirvittää, se että me kuvittelemme voivamme elää tämän päivän elintasoa rakennuksessa, joka ei ole siihen mitoitettu.

  Eihän kukaan lähde kruisailemaan Helsingistä Ouluun 130km/h vauhtia museoautolla?

  Juttusi oli todella hyvä! Siitä saa varmasti moni apua. Mutta kehoittaisin kaikkia  remontoijia tutkimaan asuntonsa rajallisuudet ja korjaustarpeet perusteellisesti etukäteen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *