Riittääkö maito?

”Riittääkö maito?” tuntuu olevan kysymys kaikkien, varsinkin hieman vanhempien, naisten huulilla. Nyt ymmärrän miksi.

Madonnan konserttiin oli tarkoitus varautua pumppaamalla maitoa jääkaappiin, jotta hoitajaksi saapuva kummitäti voisi syöttää lasta. Vaikka kuinka kiskoimme pumpun mäntää, maitoa ei herunut paria millilitraa enempää ja luovutimme. Niin siis, todellakin me. Rouva yritti ensi käyttää pumppua yksin, ja kun siitä ei näyttänyt tulevan mitään, pitihän minun laittaa omatkin sormeni peliin. ”Liian hankalaa”, totesimme yhteen ääneen.

Seuraavaksi ostin äidinmaidonkorviketta, sellaista Nestlén litkua, ja maistatin sitä kokeen vuoksi tytölle. Hän kurtisti kulmiaan, maiskutteli epäileväisen näköisesti ja katsoi minuun kysyvästi kuin sanoen: ”ihan oikeasti faija, luulet sä mua huijaavasi?” Tyttö suostui pitämään pulloa huulillaan sen verran, että se vajeni parinkymmenen millilitran verran. Iso osa korvikkeesta valui saman tien ulos suupielistä, ja loputkin hän taisi pulauttaa ulos pienen purskuttelun jälkeen. Konsertin aikana hän oli kuitenkin suostunut nielemään ainetta muutaman ruokalusikallisen.

Sitten Rouva osti luomu äidinmaidonkorviketta (tai hippijauhetta, joksi sitä kutsun), joka muistuttaa sitä funkyn makuista kahvinvalkaisujauhetta, coffee creameria, jota joskus tarjottiin lentokoneessa.

Eilen Rouva oli poissa muutaman tunnin, ja tyttö itkeskeli ja kitisi käytännössä koko ajan lukuunottamatta sitä hetkeä, kun hän huusi itsensä uneen. (Voi minkä perkeleen manasin esiin kirjoittamalla viikonloppuna nauravasta tytöstä.) Työnsin tytön nopeasti vaunuihin ja lähdin ulos kärryjen kanssa. Palattuani takaisin kotiin päätin kokeilla tytön ruokkimista uudella hippijauheella.

Tuttipullon keittäminen, veden kiehauttaminen ja valmiin korvikkeen jäähdyttäminen veivät vartin. Eipä siinä mitään, mutta ei Neiti suvainnut niellä tätäkään nestetä. Äitinsä tarjoama luomutuote kyllä kelpasi tästä puolen tunnin päästä. No, jos tämä jauhe ei kelpaa tytölle, tiedänpä ainakin, mitä voin heittää kahvini sekaan niinä päivinä, kun maito on loppunut jääkaapista.

Kyllä nostan hattua niille, joiden on tehtävä tätä pumppausta tai korvikkeen lämmittämistä monta kertaa päivässä.

Niin, ja kyllä se maito riittää. Tytön paino on yli kaksinkertaistunut kolmessa kuukaudessa.

Kommentit (32)
 1. Vierailija 22:29,

  Mulla on semmonen käsitys, että sen maidon pitäis riittää ja riittää ja riittää, mutta mä luulen myös, ettei länsimaissa enää saada oikeanlaista ravintoa, joka on yks osasyy siihen, että niin monelta ei maitoa tule (multakaan, omalla kohdallani tosin syytän levon puutetta, kun hormonipäissäni kiikuin pitkin kyliä ja kotia enkä tajunnut, ettei se maito levotta sinne tisseihin vaan ilmesty), että syödään vaan niin huonosti, kiskotaan lisäaineita ja säilöntäaineita, jotka suuri osa vaikuttaa ruoan imeytymiseenkin kehoon. Kuin myös tietty just toi levonpuute, että kun meidän kulttuurissa pitää olla niin hirveen kiireinen mukamas, mennä ja posottaa ja jos otat rennosti, oot automaattisesti jotenki huonompi kansalainen, v*tun pummi elät kelan ja sossun rahoilla tai mitä tahansa (iha siitä huolimatta, et on vaikka äitiyslomalla tai sairaslomalla tai mitä vaan).
  Sit tietty sekin, et ihmiset rupee olee niin rapakunnossa (jo ihan ennen raskautta ja synnytystä ja imettämistä), ei hoideta itteemme, muisteta liikkua . Keholla menee voimavaroja jo sen huonohappisen elimistön pyörittämiseen, mut et sit vielä pitäis maitoakin tuottaa,- huh!

  Mut tosiaan, tää ei ole mitään tietoa, ihan vaan omia ajatuksia aiheesta.

 2. Ei kaikilta se pumppaus suju, varsinkin jos sitä on kokeillut ihan muutaman kerran. Onneksi se ei ole_mikään_merkki siitä että vauva ei saisi rinnasta mitään ulos.
  Onneksi korvikkeita kuitenkin on olemassa, ja vaikka harmittaakin jos niitä joutuu antamaan.. Toisaalta, ne on ihan kamalan makuisia (meillä oli allergian vuoksi apteekista ostettavia maitoja) niin en ihmettelekään miksi niitä pitäisi suostua juomaan 😀
  Äkkiä on myös se aika, että voi pieneksi hetkeki jättää hoitoon jokin soseannoksen kera, jolloin voi tarjota vaikka tipan vettä ellei edelleen korvike maistu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *