Risteily Söderskärin majakalle

Isyyspakkaus

Kesäkuukausien viimeisenä päivänä teimme retken Söderskärin majakkasaarelle. Rouva on käynyt siellä aimminkin sukellusreissullaan, mutta minulle ja tytölle kerta oli ensimmäinen.

Majakka on yli 150 vuotta vanha, ja se sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa 15 meripeninkulman (vajaat 30 km) päässä Helsingistä. Laivamatka Vuosaaren Hiekkajaalanrannasta kestää puolitoista tuntia. Kesällä ristelyjä järjestetään myös kauppatorilta.

Majakkatorni ei ole aivan alkuperäisessä ulkoasussaan, sillä 1900-luvun alkupuolella alkuperäisen graniitti- ja tiilirakennelman päälle on valettu betonikuori.

Majakka ei ole ollut toiminnassa vuoden 1989 jälkeen, ja sen on siirtynyt yksityisomistukseen vuonna 2003. Nyt sinne järjestetään risteilyjä ja tapahtumia, ja siellä myös majoitetaan vierailijoita.

40 metriä korkeaan torniin järjestetään opastettuja kierroksia, joissa pääsee kipuamaan aina lyhdylle saakka. Lyhty on muuten ollut kuulemma aikanaan kalliimpi kuin koko muu rakennus.

Söderskär koostuu kolmesta luodosta, joita yhdistävät sillat. Vieraat majoittuvat pääsaarella majakanvartijoiden talossa, joka näkyy kuvassa toisena vasemmalta, tai majakan sviitissä.

Vieraat olivat juuri poistuneet sviitistä, joten pääsimme kurkkaamaan tähän "Hannan ja Johanin huoneeseen". Huone on omistettu erään majakanvartijan tyttärelle ja tämän puolisolle, vaikka he eivät majakkasaarella koskaan yhdessä asuneetkaan. Saarella heidän lempensä oli kuitenkin leimahtanut, ja huoneen sisustuksessa on käytetty heidän tavaroitaan.

Entisessä majakkamestarin talossa toimii Kahvihuone Söde, jossa tarjotaan savulohikeittoa ja lettukahveja kaikille saarella vieraileville. Kahvila on kesäaikaan auki päivittäin.

Savulohikeitto maistui viileänä päivänä erinomaisesti.

Kuten olen aiemminkin kertonut, majakat ovat jotenkin todella kiehtovia, ja täälläkin pohdin ihmeissäni sitä, että jotkut ovat todella joskus asuneet näin karuissa oloissa vuoden ympäri. Saarella ei kasva juuri mitään ja talvella ainoa tapa päästä saarelta pois on ollut hiihtää parikymmentä kilometriä jäätä pitkin. Se tuntuu todella hurjalta.

Kaikkei maagisinta on se, miten meri on niin läsnä. Nautin siitä viilestä, kosteasta tuulesta, joka mereltä puhaltaa.

Ihailen niitä sileiksi ja pyöreiksi hioutuneita kallioita, joita meri on muovannut armottomasti vuosituhansien ajan.

Haluaisin kokea myrskyn, jossa aallot lyövät täydellä voimalla vasten rantoja.

Pidempiaikainen haaveemme yöpyä majakassa ei vielä täyttynyt, mutta päätimme, että ensi kesänä toteutamme sen. Vaikkapa ihan kahdestaan Rouvan kanssa.

 

Yleisöristeilyjä Söderskäriin järjestetään vielä kaksi kertaa, 7.9.2014 ja 14.9.2014 Vuosaaresta, ja sen jälkeen risteilyt jäävät talvitauolle. Risteilyn hinta on 40 euroa, ja se sisältää opastuksen majakalla.

Lisätiedot: http://www.soderskar.fi/

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosittelen myös ehdottomasti vierailemaan Bengtskärin majakalla! Kaikessa karuudessaan todella vaikuttava paikka. Löytyy myös yöpymismahdollisuus (lapset puoleen hintaan), ja hintaan sisältyy aamiainen ja iltasauna. Safkat tietysti ihanan saaristolaistyylisiä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Oi, Bengtskär on tosi upea! Kävimme Rouvan kanssa siellä ensimmäisellä yhteisellä pienellä lomamatkallamme vuonna 1997 ja toisen kerran sukellusreissulla vuonna 2006. Ja sielläkin yöpyminen on haaveissa. Se on vaan sen verran kaukana merellä, että siirtyminen sinne vaatii jo huomattavasti enemmän yritystä kuin Söderskäriin.

Mutta hetkinen, mehän olemme käyneet siellä yhdeksän vuoden välein, joten onko se sitten vuonna 2015 taas aika käydä tarkistamassa majakan tila?

Bengkussa on muuten todella hyvät sukellusvedet. Hyvä näkyvyys, pyöreiksi hioutuneet kalliot jatkuvat myös veden alla, ja ainakin silloin kun me siellä olimme, siellä oli paljon kampelaa.

Registered user (Ei varmistettu)

Ne löylyt Bengtskärin saunassa auringon laskiessa... Ja sammakot saunapolun varrella. Oi, kun pääsisin takaisin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voin kuvitella! :)

MariaK (Ei varmistettu)

Nonni, blogimainonnan uhri, majakkareissu varattu!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä hyvä!

Kommentoi