Risteily Söderskärin majakalle

Kesäkuukausien viimeisenä päivänä teimme retken Söderskärin majakkasaarelle. Rouva on käynyt siellä aimminkin sukellusreissullaan, mutta minulle ja tytölle kerta oli ensimmäinen.

IMG_0821.jpg

Majakka on yli 150 vuotta vanha, ja se sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa 15 meripeninkulman (vajaat 30 km) päässä Helsingistä. Laivamatka Vuosaaren Hiekkajaalanrannasta kestää puolitoista tuntia. Kesällä ristelyjä järjestetään myös kauppatorilta.

Majakkatorni ei ole aivan alkuperäisessä ulkoasussaan, sillä 1900-luvun alkupuolella alkuperäisen graniitti- ja tiilirakennelman päälle on valettu betonikuori.

IMG_0862.jpg

Majakka ei ole ollut toiminnassa vuoden 1989 jälkeen, ja sen on siirtynyt yksityisomistukseen vuonna 2003. Nyt sinne järjestetään risteilyjä ja tapahtumia, ja siellä myös majoitetaan vierailijoita.

IMG_0867.jpg

40 metriä korkeaan torniin järjestetään opastettuja kierroksia, joissa pääsee kipuamaan aina lyhdylle saakka. Lyhty on muuten ollut kuulemma aikanaan kalliimpi kuin koko muu rakennus.

IMG_0926.jpg

Söderskär koostuu kolmesta luodosta, joita yhdistävät sillat. Vieraat majoittuvat pääsaarella majakanvartijoiden talossa, joka näkyy kuvassa toisena vasemmalta, tai majakan sviitissä.

IMG_0930.jpg

Vieraat olivat juuri poistuneet sviitistä, joten pääsimme kurkkaamaan tähän ”Hannan ja Johanin huoneeseen”. Huone on omistettu erään majakanvartijan tyttärelle ja tämän puolisolle, vaikka he eivät majakkasaarella koskaan yhdessä asuneetkaan. Saarella heidän lempensä oli kuitenkin leimahtanut, ja huoneen sisustuksessa on käytetty heidän tavaroitaan.

IMG_0917.jpg

Entisessä majakkamestarin talossa toimii Kahvihuone Söde, jossa tarjotaan savulohikeittoa ja lettukahveja kaikille saarella vieraileville. Kahvila on kesäaikaan auki päivittäin.

IMG_0883.jpg

Savulohikeitto maistui viileänä päivänä erinomaisesti.

IMG_0901.jpg

IMG_1010.jpg

Kuten olen aiemminkin kertonut, majakat ovat jotenkin todella kiehtovia, ja täälläkin pohdin ihmeissäni sitä, että jotkut ovat todella joskus asuneet näin karuissa oloissa vuoden ympäri. Saarella ei kasva juuri mitään ja talvella ainoa tapa päästä saarelta pois on ollut hiihtää parikymmentä kilometriä jäätä pitkin. Se tuntuu todella hurjalta.

IMG_0983.jpg

Kaikkei maagisinta on se, miten meri on niin läsnä. Nautin siitä viilestä, kosteasta tuulesta, joka mereltä puhaltaa.

IMG_0964.jpg

Ihailen niitä sileiksi ja pyöreiksi hioutuneita kallioita, joita meri on muovannut armottomasti vuosituhansien ajan.

IMG_0977.jpg

Haluaisin kokea myrskyn, jossa aallot lyövät täydellä voimalla vasten rantoja.

IMG_1025 (2).jpg

Pidempiaikainen haaveemme yöpyä majakassa ei vielä täyttynyt, mutta päätimme, että ensi kesänä toteutamme sen. Vaikkapa ihan kahdestaan Rouvan kanssa.

 

Yleisöristeilyjä Söderskäriin järjestetään vielä kaksi kertaa, 7.9.2014 ja 14.9.2014 Vuosaaresta, ja sen jälkeen risteilyt jäävät talvitauolle. Risteilyn hinta on 40 euroa, ja se sisältää opastuksen majakalla.

Lisätiedot: http://www.soderskar.fi/

suhteet oma-elama ystavat-ja-perhe matkat
Kommentit (6)
  1. Nonni, blogimainonnan uhri, majakkareissu varattu!

  2. Registered user
    2.9.2014, 17:52

    Ne löylyt Bengtskärin saunassa auringon laskiessa… Ja sammakot saunapolun varrella. Oi, kun pääsisin takaisin.

    1. Voin kuvitella! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *