Rouvan New York

Rouva ja minä kuljimme New Yorkissa joinain päivinä hieman eri reittejä, ja myös iltamenot oli jaettava eri illoille. Siksipä ajattelin tarjota teille toisen kaupunkikierroksen New Yorkissa ja kysyä Rouvalta, mitä hän ehti nähdä ja mitä suosittelisi muille.

Rajataan ravintolat kuitenkin tämän jutun ulkopuolelle, vaikka ne Rouvalle tärkeitä ovatkin.

img_5091_0.jpg

Museot

Kerroin aiemmissa jutuissani aika monesta museosta, ja useimmissa niistä käytiin yhdessä.

Rouva, mitkä olivat omasta mielestäsi parhaat museot ja ehditkö käydä itseksesi vielä jossain muuallakin?

”Moni museo yllätti, mutta niistä missä käytiin, tykkäsin eniten MoMA PS1:sta. Tykkään joka tapauksessa myös varsinaisesta MoMA:sta, ja siellä esillä ollut Laibin siitepölytyö oli ihana.”

MoMA PS1

http://www.momaps1.org/

22-25 Jackson Ave, Long Island City

img_6170.jpg

”PS1 on tilana tosi hieno. Tykkään rähjäromantiikasta. Tilaa oli paljon ja teokset kekseliäästi esillä.”

The New Museum

http://www.newmuseum.org/

235 Bowery

”Tykkään myös New Museumista. Siellä on outoja ja välillä tosi vastenmielisiäkin juttuja. Olisin voinut jäädä siihen yhteen huoneeseen makaamaan pidemmäksikin aikaa.”

img_6813.jpg

”Se yksi huone” näkyy yllä olevassa kuvassa. New Museumissa avattiin juuri viikko sitten näyttely NYC 1993: Experimental Jet Set, Trash and No Star, joka esittelee NYC:issä vuonna 1993 tehtyä taidetta. Rouva ihastui sen neljännen kerroksen kokonaisuuteen, jota hallitsi iso oranssi matto (Rudolf Stingel: Untitled) ja valoköynnös (Felix Gonzalez-Torres: Untitled). Tilaan teki erikoisen tunnelman Kristin Oppenheimin ääniteos Sail on Sailor, jossa taiteilija laulaa yksinkertaista sävelmää hauraalla äänellä.

Alemmassa kerroksessa sijainnut Janine Antonin Lick and Lather koostui puolestaan neljästätoista taiteilijan rintakuvasta, joista puolet oli valettu suklaasta ja puolet saippuasta ja joista taiteilija oli nuollut tai pessyt osan pois.

img_6824.jpg

The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology)

http://fitnyc.edu/13666.asp

7th Ave at 27 St

”FIT-museossa esillä ollut Fashion and Technology näyttely esitteli, miten teknologia on vienyt muotia eteenpäin 1800-luvun lopulta tähän päivään. Esimerkiksi miten vetoketju mullisti naisten pukeutumisen.”

”Toinen näyttely esitteli 2000-luvun kenkämuotoilua, ja esillä oli mm. Noritaka Tatehanan Lady Gagalle suunnittelemat puupölkyn muotoiset kengät. Ihan hullut.”

* * *

Vintage-liikkeet

Rouva, olet aikamoinen kirpputori- ja vintage-liikefanaatikko.

”Kyllä, en oikein jaksa kiertää Broadwayn ja Fifth Avenuen liikkeitä ja löydän mielestäni paljon kiinnostavampia vaatteita käytettynä. En koe tarvitsevani uusia vaatteita.”

Miksi juuri New York on loistava paikka vintage-shoppailuun?

”Vaatteet ovat erittäin hyvälaatuisia, ja esimerkiksi Williamsburgin Beacon’s Closetista löytää paljon esimerkiksi kashmirvillaisia ja silkkisiä vaatteita. Hinnat voivat tuntua suomalaiselle kirpputorikävijälle kovilta, vaatteita kun ei saa eurolla tai kahdella. Mutta hinta-laatusuhteeltaan löydöt ovat olleet erinomaisia.”

Beacon’s Closet

http://www.beaconscloset.com/

88 N 11th St, Brooklyn (Williamsburg) ja 10 W 13th St

img_4907.jpg

Kävit Beacon’s Closetissa useamman kerran. Miksi?

”Valikoima on valtava, ja tavara vaihtuu nopeasti. Liikkeestä on mahdollista löytää hyvälaatuisia ja tosi kivoja juttuja tosi edullisesti. Liike on sekoitus vintage-liikettä ja kirpparia.”

Eikös Beacon’s Closetilla ole liikkeet myös Manhattanilla ja Park Slopessa?

”Park Slopessa en ole käynyt, mutta Manhattanin liikkeeseen verrattuna Williamsburgin kirppari on paljon isompi. Myös sovituskoppeja on enemmän, eli putiikista selviytyy nopeammin ulos.”

img_4929.jpg

Amarcord

http://amarcordvintagefashion.com/

223 Bedford Avenue, Brooklyn (Williamsburg) ja 252 Lafayette Street

”Amarcordilla on liikkeet sekä Williamsburgissa että Manhattanilla. Manhattanin liikkeessä oli hieman fiinimpiä vaatteita.”

Marmalade

http://marmaladevintage.com/

174 Mott St

”Marmaladessa oli vintage-design-vaatteita, asusteita ja kenkiä. Tavaroita oli tilaan nähden vähän, ja vaatteet olivat tosi kauniisti esillä.”

* * *

Kirpputorit

Entä tavaratorit? Kävit myös Brooklyn Fleassa ja Garage Antique Flea Marketissa pari kertaa. Mitä etsit niiltä?

Brooklyn Flea

Skylight One Hanson / 1 Hanson Pl, Brooklyn

img_5531.jpg

”Brooklyn Flean talvisijainti on tilana tosi makea, ja kaikki on nätisti esillä: postereita, koruja, vaatteita, laukkuja, käsityötarvikkeita… Tarjolla on myös muuta kuin antiikkia: ruokaa, juomaa ja suklaan myyjiä, ja valikoimaa voi ihmetellä kahvikuppi kädessä.”

Miksi siellä piti sitten käydä monta kertaa?

”Kirpparilla on vakkarimyyjiä, mutta osa myyjistä myös vaihtuu joka kerta. Esimerkiksi jätin ostamatta kivan perhosposterin tytsylle ensimmäisellä kerralla, ja sen myyjää ei enää ollutkaan seuraavana viikonloppuna.” 

img_5559.jpg

The Garage Antique Flea Market

http://www.hellskitchenfleamarket.com/home/?page_id=74

112 West 25th St

img_6745.jpg

”Garage Antique Flea Marketissa myydään mm. antiikkia, huonekaluja ja astioita, mutta esillä on myös paljon koruja, muutaman kiinnostavan vaatemyyjän rekit ja paljon hyviä ompelutarvikkeita kuten käytettyjä vanhoja nappeja ja strassinauhoja.”

img_6742.jpg

img_6730.jpg

* * *

Kaupat

Ehditkö sitten käydä missään ns. oikeissa kaupoissa?

”Kyllä, käsityökaupat olivat mahtavia!”

Purl Soho

www.purlsoho.com

459 Broome St

”Kun tällaisen käsityökaupan saisi Suomeen! Liike on älyttömän kaunis, ja siellä on käsittämätön valikoima lankoja neulomiseen ja kirjontaan.”

”Valmiita tilkkutyöpussukoita, joissa on valmiiksi leikattuja kangaspaloja.”

”Tosi hyvä valikoima kankaita, esim. brittiläisiä Liberty-kankaita, joissa on mielettömän kuosit. Kankaat on kyllä aika hintavia.”

”Purlilla on lisäksi oma käsityöblogi, ja liikkeessä on nähtävillä käsitöitä, joita he ovat tehneet. Liike järjestää myös paljon kursseja.”

Habu Textiles

http://www.habutextiles.com/

135 West 29th Street

”Tosi ihania luonnonmateriaaleista valmistettuja kankaita ja lankoja: pellavaa, puuvillaa, silkkiä, jotka on kasvivärjättyjä. Pienen pieni liike mutta hieno valikoima.”

”Harmi, että en ehtinyt käydä (Project Runwaystä tutussa) Moodissa.”

Aesop

http://www.aesop.com/usa/

232 Elizabeth St

”Australialaisella Aesopilla on hyvät ihonhoitotuotteet ja shampoot. Pari vuotta sitten he avasivat liikkeen SoHoon. Tuotteet ovat paitsi hyviä myös kauniissa pakkauksissa.”

* * *

Iltamenot

Ehdimme käydä ulkoilemassa vuoroilloin, ja ensimmäinen oma iltamenosi oli IvanaHelsingin muotinäytös. Millainen kokemus se oli?

IvanaHelsinki

”Muotinäytös oli jännä kokemuksena. Näytöksen piti alkaa kuudelta, mutta se oli runsaasti myöhässä.”

”Näytös oli rakennuksen 12. kerroksessa, ja sinne mentiin hissillä. Seisoin hissin oven edessä odottamassa, että pääsen sisälle. Yhtäkkiä hissin ovi aukesi, ja ulos käveli Heidi Klumin näköinen ihminen: pitkä vaalea nainen, jolla oli tukka ponnarilla ja isot kasarirengaskorvikset. Kun nainen sanoi ’It’s fashion week’, tunnistin mielestäni äänen Heidin ääneksi.”

”Seuraavana päivänä TV:ssä näkyi Heidi Klumin haastattelu Kenneth Colen näytöksestä, johon hän oli pukeutunut juuri samoihin vaatteisiin kuin näkemäni nainen.”

”Tila oli iso, makea varasto, josta näki hienosti yli Manhattanin. Näytös alkoi seitsemältä, ja Paola Suhonen oli itse yleisössä. Tunnistin yleisöstä myös Angelica Kallion ja Sara La Fountainin siitä hatusta.”

Joo, se knalli on varmaan kasvanut sillä kiinni päähän.

Näytös alkoi Paolan ohjaamalla pienellä videolla, ja se kesti kaiken kaikkiaan 15 minuuttia. Näytöksen jälkeen kaikki juoksivat lyhyiden taputusten jälkeen pois. Mihinköhän niillä oli kiire?”

* * *

Ehdit käydä myös kahdessa baletissa, millaisia ne olivat?

The Sleeping Beauty

New York City Ballet / Lincoln Center

”New York City Ballet’lla oli Tšaikovski-viikot, ja Prinsessa Ruusunen oli yksi osa sitä.”

”Näytös oli ystävänpäivänäytös, ja yleisössä oli paljon nuoria pariskuntia siististi pukeutuneena. Paljon oli myös pieniä tyttöjä tiarat päässä. Edessäni oli kolme pientä tyttöä, jotka jaksoivat katsoa koko esityksen kiltisti hievahtamatta.”

”Esitys oli hyvin perinteinen versio klassisesta baletista. Pääosanainen oli tosi hyvä, mutta muuten esityksessä oli pientä haparointia. Yksi tanssija esimerkiksi pyllähti lavalle.”

Roméo et Juliette

 Pacific Northwest Ballet (vierailulla Seattlesta) / New York City Center

”Romeo ja Julia oli modernimpi ja sykähdyttävämpi esityksenä.”

”Se oli tehty Prokofjevin 30-luvulla sävellettyyn musiikkiin, mutta Jean-Christophe Maillot’n koreografia oli nykybalettia. Se oli osittain klassista, mutta siinä oli vaikutteita myös modernista tanssista, capoeirasta ja hip hopista. Kahden suvun nokittelua, herkkää nuorta rakkauta.”

”Yleisö oli paljon rennommin pukeutunutta.”

”Lavasteet olivat yksinkertaiset: pleksejä ja valoja, mutta katsoja pysyi silti hyvin perillä, missä mennään. Vaatteet olivat myös modernit, kenelläkään ei ollut tutua.”

Mikä on tutu?

”No hö, etkö sä tiedä?”

En.

* * *

Entä Broadway. Oliko The Book of Mormon parasta, mitä olet nähnyt? Ja liikuttiko Once?

The Book of Mormon

”Vaikea verrata mihinkään, mutta oli se älyttömän viihdyttävä.”

”Tykkäsin, miten siinä pelleiltiin Broadway-musikaalikliseiden kanssa. Musikaalit on lähtökohtaisesti aika hassuja, tarinat aika yksinkertaisia ja tiettyjä asioita pitää aina olla mukana. Kivaa, että jossain pelleillään niillä.”

”Jostain syystä mulla herpaantuu musikaaleissa mielenkiinto helposti, mutta tässä ei tullut kertaakaan mieleen katsoa, mitä kello on.”

”Oli niin absurdi että oli hauska. Ja South Park -huumori uppoaa minuun hyvin.”

Once

”Once liikutti minua syvästi. Tykkäsin elokuvasta hirveästi, olen nähnyt sen pääaosakaksikon esiintymässä Helsingissä, levy on tuttu ja sinä olet laulanut niitä lauluja paljon.”

”Pidin siis, mutta en tiedä johtuiko se itse musikaalista vai siitä että se oli aiemmin tuttu.”

”Pidin esityksen pienimuotoisuudesta ja pääosanaisesta, joka oli kolakka, napakka ja hauska.”

”Erilainen musikaali, eikä kertaakaan tullut mieleen, että mitä kello on.”

* * *

Mitä muuta haluaisit suositella?

Time Out

”Osta Time Out joka viikko.”

”New York on täynnä pieniä ilmaisia tapahtumia, joissa vaikkapa joku kirjailija on puhumassa omasta teoksestaan.”

”Itse kävin kuuntelemassa New York Public Libraryssa Jonathan Beckeriä, joka on ottanut 30 vuotta kuvia Vanity Fairille. Esitys ei kyllä ollut hirveän hyvä, mutta oli hauska kuulla vaikkapa, miten Jack Nicholsonilla oli vaatekaapissaan 14 tismalleen samanlaista pukua, mutta hän ei silti osannut valita vaatteita kuvaukseen.”

”Myös Kuinka kasvattaa bébé -kirjan kirjoittaja olisi ollut tavattavissa Barnes & Noble -kirjakaupassa. Sinne en harmi kyllä ehtinyt.”

New York Public Library

”Se kirjasto oli kyllä tosi hieno.”

Totta. Kuin museo tai kirkko.

img_6795.jpg

img_6778.jpg

img_6781.jpg

img_6768.jpg

img_6758.jpg

* * *

No missä olisit käynyt, jos olisi ollut pari päivää enemmän aikaa? Tai mihin menet seuraavalla NYC:in reissulla?

”Guggenheimissa olisi ollut kiva käydä katsomassa siellä avautunut uusi näyttely. Olisin myös voinut kiertää lisää gallerioita Chelseassa ja Lower East Sidella.”

Seuraavilla kerroilla käyn varmaan samoissa paikoissa kuin nytkin, sillä niissä on kuitenkin aina uusia näyttelyitä.”

Kommentit (6)
  1. Vierailija/Ansku
    25.2.2013, 18:49

    Kiitos, jäänpä odottelemaan 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *