Sairaan lapsen hoitamisesta

Kun tässä itse olen potenut nuhaa muutaman päivän, ja myös Rouva ja poika ovat olleet kipeinä, odottelen milloin tyttö sairastuu vuorollaan. Nyt hän voisi olla kotona äitinsä kanssa, mutta varsinkin ensimmäisenä päiväkotivuonna nuhakausi oli varsinainen riesa. Onneksi tyttö on sen jälkeen ollut melko terve, ja sairaspoissaolot ovat jääneet muutamiin päiviin.

IMG_8175 (1).jpg

Uusi pieni nuhanenä

En todellakaan kuulu niihin vanhempiin, joiden mielestä lapsen kuuluu jäädä kotiin jokaisesta aivastuksesta tai vuotavasta nenästä, vaan lapsen on oltava oikeasti sairas: kuumeessa tai poikkeuksellisen väsynyt. Silti päivän tai kahden poissaolo silloin tällöin on kovin harmillista, sillä mekin teemme Rouvan kanssa töitä, joita kukaan muu ei tee meidän poissaollessamme.

Onneksi sentään työnantajani on joustava, ja sairasta lasta saa hoitaa omalla ilmoituksella neljäkin päivää. Tähän olen tottunut myös koko työurani ajan, joten pidän sitä itsestäänselvyytenä.

Siksi olinkin hyvin yllättynyt, kun luin eilen Helsingin Sanomista, että osa työnantajista vaatii edelleen lääkärintodistuksen jo lapsen ensimmäisestä sairauspäivästä. (Kuka saa jäädä sairaan lapsen kanssa kotiin? Työnantajien ehdoissa kotihoidolle on rajuja eroja, HS.fi 12.9.2016)

Kuulostaa aikamoiselta yhteiskunnan terveydenhuoltoresurssien tuhlaukselta, ja saattaa myös kannustaa vanhempia laittamaan sairas lapsi mieluummin päiväkotiin tai kouluun kuin lähteä jonottamaan lääkärintodistusta tai maksamaan siitä yksityiselle.

Myös perustelu tälle käytännölle kuulostaa ihmeelliseltä. ”Kun kyseessä ovat kymmenien ihmisten työryhmät, ei esimies tunne heitä kaikkia tosi hyvin”, kerrotaan eräästä henkilöstöhallinnosta.

Voisi tietysti ihmetellä, miten monta kymmentä alaista yhdellä esimiehellä onkaan, ja miten hän voi hoitaa tehtävänsä esimiehenä tuntematta alaisiaan, mutta ihmettelen myös sitä, mikä on tämä ”tosi hyvin” tuntemisen taso, joka tällaiseen luottamukseen vaaditaan.

Nykyisin kaikki poissaolot merkitään kuitenkin järjestelmiin, ja todennäköisesti firmassa kuin firmassa HR seuraa poissaoloja ja puuttuu asiaan, jos yksittäisellä työntekijällä on niitä toistuvasti, erityisesti maanantaisin, olivat ne sitten omia sairauslomia tai sairaan lapsen hoitopäiviä. Ei tällaiseen seurantaan kovin henkilökohtaista suhdetta alaisen ja esimiehen välillä tarvitse.

Vielä uskomattomammalta kuulostaa se, että työnantajat saattavat vaatia todistusta myös puolison työssäolosta. Omiin korviin tämä kuulostaa lähinnä kiusaamiselta, mutta ehkäpä jollain työpaikalla on todella ollut joskus tarvetta tällaiseen kontrolliin. Painotan sanaa joskus.

Muuten kehottaisin kyllä työntekijöitä keskustelemaan oman työpaikan henkilöstöedustajien kanssa, jotta ylimääräisistä lääkärintodistuksista ja puolison työssäolotodistuksista voitaisiin neuvotella työnantajan kanssa ja luopua niistä.

Väärinkäytöksiin puuttuminen jälkikäteen toimii omien havaintojeni mukaan niin hyvin, että tarvetta tiukempaan kontrolliin ei ole. Eiköhän se olisi ihan tätä päivää ja myös kaikkien etu. 

Kommentit (66)
 1. Ulkosuomalaisen nakokantaa tahan. Taalla meilla (Uusi-Seelanti) tyontekija saa max 10 sairaspaivaa vuodessa. Siihen pitaa mahduttaa myos poissaolot sairaan lapsen/lapsien vuoksi. Tyonantaja ei vaadi todistuksia (ei vanhemmalta eika lapselta) mutta kun on ne 10 paivaa kayttanyt, pitaa kayttaa lomapaivia (lomaa on vain 4 viikkoa vuodessa joten siihen en todellakaan halua koskea) tai palkatonta.  Siina on aika sumpliminen, varsinkin kun on 2 lasta. Onneksi olen erittain harvoin itse kipea joten kaytan yleensa kaikki paivat lapsien hoitoon.

  Ja paivat on pakko jakaa mieheni kanssa, muuten ne ei millaan riita. Ja avuksi on myos otettava isovanhempi, kotoa tyoskentely samalla kun hoitaa lasta (hankalaa, mutta pakko) ja tyonteko illalla/yolla kun lapset nukkuu (siina ehtii hyvin tehda 1/2 paivan tyon ja silloin joutuu ottamaan vaan 1/2 paivaa saikkua). Tama tietysti onnistuu vain jos tyon laatu sallii. Joskus myos vaihdamme mieheni kanssa paikkaa puolen paivan aikaa (toinen menee toihin ja toinen tulee kotiin). Ja talloin molemmat joutuu ottamaan vaan 1/2 paivaa saikkua ja ainakin kiireellisimmat tyot tulee tehtya.

  Ja ei sen todellakaan aika tarvitse olla aiti joka ensisijaisesti jaa kotiin. Meidan perheessa se on yleensa isa.

  Ajatus siita etta voisin vaan jaada kotiin sairaan lapsen kanssa on aika luksusta. Todistuksen hankkiminen laakarilta kuulostaa tosin rankalta. Onko Suomessa paljon sitten sairaloman vaarinkayttoa? Ehka jokin takaraja olisi Suomessakin hyva (kova huutohan siita tulisi).

  Sanna

  1. Väärinkäytöksissä on varmasti eroa toimialoittain, mutta se fakta, että poissaolojen kokonaismäärissä ei tapahdu muutosta, jos todistus vaaditaan tai ei vaadita, puoltaisi sitä, että väärinkäytökset ovat vähäisiä.

   Tuo kiinteä määrä sairaslomapäiville on varmasti vähän itseään toteuttava ennuste. Voisin kuvitella, että monella on yllättäen juuri tasan 10 sairaspoissolopäivää vuodessa. Vähän niin kuin ne kolmen päivän sairaslomat lääkäriltä: ihmeellisesti monilla kestää tasan kolme päivää parantua sairaudesta kuin sairaudesta 😉

   Modernimmat työterveyshuollot toimivat muuten niin, että sairaslomaa annetaan vain päiväksi, ja seuraavana päivänä voi soittaa uudelleen lääkärille ja pyytää lisää vapaata, jos olo ei ole kohentunut. Pelkästään tämä voi jo vähentää sairaspoissaoloja.

 2. Joka viides pienyrittäjä elää köyhyysrajalla. Minullekin on tuttua niin ruoan loppuminen (köyhä äitini auttoi tuomalla pienellä eläkkeellään ostamiaan perusruokatarpeita) kuin kaiken pyörittäminen perinnän kautta, koska laskujen maksamiseen ajallaan ei ole rahaa.

  Pidän hevostallia. Ongelmia ei olisi, JOS ASIAKKAAT HOITAISIVAT VELVOITTEENSA, mutta valitettavasti he eivät hoida. Ihmisillä on todella kummallisia käsityksiä siitä, että yrittäjä on varakas, joka pystyy toimimaan hyväntekijänä ja pankkina muille. Ei ole. Monet yrittäjät kituuttavat kädestä suuhun vuodesta toiseen parempaa toivoen. Monet konkurssin tehneet miehet vetävät itsensä hirteen.

  Kun asiakkaillani ei ole rahaa, minä kärsin. Minulla on lain asettama velvollisuus huolehtia hevosista silloinkin, kun kukaan ei maksa niiden ylläpidosta. Minä joudun perintään siksi, että asiakkaani käyttävät minua pankkina ja hylkäävät minulle eläimensä. Asiakkaiden vaihtaminen ei auta, koska sama toistuu ja toistuu. Kun asiakkaan oma rahatilanne kiristyy, tallimaksut jätetään maksamatta.

  Olen osani vapaaehtoisesti valinnut, mutta ihmisten olisi ymmärrettävä, että kun yrittäjä joustaa, se on konkreettisesti jostain pois. Kun olette sitä mieltä, että voitte jäädä töistä pois tuosta noin vain, niin muistakaa, että yrittäjä kärsii siitä ihan todellisesti. Kuinka halukkaita olisitte luovuttamaan omia satasianne tai tonnejanne yrittäjän hyväksi, kun katsotte luonnolliseksi oikeudeksenne tehdä saman yrittäjälle?

  ”Varkaat kuvittelevat, että kun he varastatte K-kaupasta, he varastavat yhteiskunnalta. Lisäksi varkaat kuvittelevat, että kauppias on jotenkin rikas ja se oikeuttaa toimintaan.

  – Haluan oikaista nämä: 1. En ole yhteiskunta ja 2. En ole rikas.”

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001221655.html

  1. Ei kai kukaan ole puolustanut perusteettomia poissaoloja? Uskon vakaasti, että jos työpaikalla on hyvä ilmapiiri ja työntekijät uskovat yrityksen tavoitteisiin, eivät he jää kevyin perustein pois. On kyllä kauheaa, että asiakkaasi käyttävät sinua ja lakia hyväkseen, mutta ei se tee työntekijöiden ”kiusaamisesta” vaikeuttamalla heille pakollista kotiin jäämistä yhtään järkevämpää. Kun työntekijöitä arvostaa ja heihin luottaa, he kyllä varmasti myös joitakin läpimätiä poikkeuksia lukuunottamatta vastaavat olemalla luottamuksen arvoisia. Kuulostaa muuten ihan mahtavalta tämä ruotsin malli, missä isovanhempikin voi jäädä kotiin, siinä saisi jo aika leveille harteille jaettua kustannuksia ja tekemättä jääviä töitä, kun mahdollisia kotiinjääjiä voisi olla vaikka 6. Vähentäisi myös nuorien vanhempien syrjintää työmarkkinoilla. Edelleen, alkuperäisen tekstin pointti oli kai, että mitä lisäarvoa lääkärintodistuksen vaatiminen lähtökohtaisesti tuo? Kun on nyt jo tuonut esiin, ettei se tutkitusti vähennä sairaspoissaolopäivien määrää.

  2. Viikunamuija
   14.9.2016, 19:44

   Vaikka näitä yrittäjän velvollisuuksia ja mietteitä yrittäisi tässä vääntää rautalangasta, taidetaan silti olla ahneita ”natseja”. Surullista, että jotkut eivät vieläkään ymmärrä, miten tämä yhteiskunta pyörii ja kuka sen enimmäkseen rahoittaa.

   Kokemuksella voin kuitenkin todeta, että Suomessa työntekijöillä on enemmän oikeuksia kuin työnantajilla – työnantajilla on enimmäkseen vain velvollisuuksia.

   1. Heh, no ei nyt sentään. Mä en ainakaan pidään yhtään tuntemaani yrittäjää ahneena natsina. En tiedä, vaativatko he sairaan lapsen hoitamisesta lääkärintodistusta.

  3. Kurjaa, että asiakkaasi eivät maksa laskujaan ajallaan. Viivästyskorot, muistutusmaksut ja perintä varmaan auttavat asiassa.

   Jutussa ja kommenteissa ei ole ollut kyse siitä, että työtekijäpuoli haluaisi oikeuden jäädä pois töistä ”tuosta noin vain”, vaan siinä kyseenalaistettiin tarve lääkärintodistukselle sairaan lapsen hoidossa. Työntekijäsi poissaolo maksaa sinulle saman verran oli siitä lääkärintodistus tai ei, ja on surullista, jos joudut lähtemään siitä oletuksesta, että työntekijäsi valehtelevat sinulle. Pienyrittäjänä tunnet varmasti työntekijäsi hyvin henkilökohtaisesti, joten sinulla on varmasti mahdollisuus keskustella heidän kanssaan asiasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *