Säkillinen salmiakkia ja denimnorsu

Isyyspakkaus

Kesäkuun alussa Runeberginkadulle avatusta Salmiakkikioskista on pöhisty niin ahkerasti sekä sosiaalisessa että epäsosiaalisessa mediassa, että lienee ihme, jos joku ei ole vielä kuullut siitä. Kerrataan nyt kuitenkin, että kyseessä on Ravintola Eliten vieressä oleva vanha lippakioski, joka päätti erottua muista kioskeista ja lähikaupoista hyvin kattavalla salmiakkivalikoimalla.

Olen tehnyt lähtöä kauas Etu-Töölöön jo lähes kahden kuukauden ajan ja eilen sain sen vihdoin aikaiseksi. Kioski sijaitsee aivan Apollonkadun raitiovaunupysäkin vieressä, joten vaunuilla 3T ja 8 pääsee suoraan perille.

Jätin kioskin irtokarkkivalikoiman testaamatta, vaikka se hyvin kattavalta näyttikin, ja keskityin erikoisuuksiin. Kyseltyäni, mitäs kannattaisi ottaa, mukaan lähti vajaan kahdenkymmenen euron pussillinen pääasiassa kotimaisia tuotteita, mutta joukossa oli yksi ruotsalainen salmiakkipötkökin.

* * *

Samalla matkalla poikkesin myös Leikkipuisto Linjassa järjestetyllä lastentarvikekirpparilla, joka oli kätevästi aivan eri suunnalla kuin kioski.

Olen aina ollut erittäin huono kirpputoriostosten tekijä, ja minulla ei ole lainkaan samanlaista tatsia löytöjen tekemiseen kuin Rouvalla. Yritin kyllä katsella jotain tytölle sopivaa paitaa tai välikausihaalaria, mutta mitään en löytänyt. Ei sillä, että minulla olisi ollut myöskään kärsivällisyyttä penkoa kasoja. (Vinkki kaikille lastenvaatekirpparimyyjiksi halajaville: olisi tosi kätevää, jos myyntipisteellänne olisi jokin lappu, jossa lukisi, minkä kokoisia vaatteita pöydässä on, ja että vaatteet olisivat kokojärjestyksessä.)

Törmäsin kuitenkin Siperian Ella -blogin Ella F.:ään, jolla oli omassa pöydässään myynnissä itse tehtyjä huippuhienoja norsuja, enkä voinut olla ostamatta tytölle hauskaa denimnorsua.

* * *

Kotona pääsin tutkimaan salmiakkisaalistani, ja tottahan toki minun oli maistettava jokaista tuotetta vähän.

Suosikkini oli ilimajokelaisen Namituvan appelsiini-salmiakin makuiset Nappikaramellit. Kioskissa olisi ollut samaa tuotetta myös toisella hedelmämaulla, olisikohan ollut mango, ja nyt pitää kyllä käydä hakemassa niitäkin.

Myös saman tuottajan Pirun väkevät pohjalaiset pippuri-salmiakit olivat mukavan pippurisen makuisia, vaikka nimi lupaileekin hieman liikoja. Salmiakkinautintoa hieman haittaa, että makeiset tarttuvat kosteassa ilmassa kiinni toisiinsa yhdeksi köntsäksi ja rikkoutuvat, kun sen köntsän pamauttaa taas palasiksi.

Namituvalta tulee myös Pöyröö puluveri -salmiakkijauhe, joka oli näistä tuotteista toinen suosikkini. Maku on voimakkaan salmiakkinen mutta kuitenkin tarpeeksi lakritsinen eikä yhtään ammoniakkinen. Nami nami. Onko jollain pitkäaikaiskäyttäjällä vinkkiä, mikä on paras tapa nauttia jauhetta? Ja mitä tarkoittaa "älä hotalehra"?

Kivijärveläisen Candywellin Mini Jytkyt (Salmiakki makeiset) maistuivat edellisten voimakkaiden salmiakkien jälkeen vähän valjuilta, mutta myöhemmin niiden miedompi ja anikseen vivahtava maku oli erittäin miellyttävä - tuotteen nimestä huolimatta.

Pidin myös mäntsäläläisen Sahlmanin salmiakkitoffeesta. Kiva maku ja rakenne. Ostaisin toistekin.

Sen sijaan en lämmennyt tälle ruotsalaisen Grenna Polkagriskokerin Saltlakrits-pötkölle. Maku oli ok, melko aniksinen, mutta syöminen jotenkin outoa. Pitäisikö tätä imeä vai purra? Jos puree, hampaat törmäävät pehmeämmän ulkokuoren jälkeen kovaan ytimeen, joka tarttuu hampaisiin niin, että on pelättävä amalgamiensa puolesta.

Candywellin Kalle-salmiakkijauhe kalpeni valitettavasti Pöyröö puluverin rinnalla, vaikka tuote sinänsä oli oikein maukas.

Namituvan tikkari on niin kuin tikkari. Ei ihan aikuisen miehen syötäväksi sopivaa, ja muutenkin vaikeaa karkinsyöjälle, joka ei malta olla purematta. Ja sitten tikkareissa vielä ärsyttää se, että ne kepit on yleensä tehty jostain pahvista, joka liukenee suuhun nopeammin kuin se makeinen. Tikkarin salmiakki oli kyllä hyvää.

Fazerin salmiakkisuklaat sain kaupan päälle, mutta suklaan ja salmiakin yhdistäminen on mielestäni edelleen hieman epäilyttävää.

Mitenkäs muut kioskilla asioineet: oletteko samaa vai eri mieltä ja olisiko pitänyt testata jotain muuta?

Kioski on avoinna ainakin syyskuun loppuun, joten vielä ehtii. Tsekkaa aukioloajat kioskin Facebook-sivuilta.

 

Salmiakkikioski:
Runeberginkatu 43, Eteläisen Hesperiankadun risteys
https://www.facebook.com/Salmiakkikioski

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Kattava postaus! Melkein kuin olisin itse päässyt testaamaan noita kaikkia. :)

Salmiakki on oikein hyvää, mutta en osta sitä juuri koskaan. Vain silloin, kun asuin Britanniassa, minun on ihan oikeasti tehnyt mieli salmiakkia. Ja sekin taisi olla koti-ikävän tuotosta.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Entisenä karkkiosaston pitäjänä voin sanoa, että kesä ei ole kulta-aikaa karkeille. Kovat hedelmä -ja salmiakkikarkit "sulaa" toisiinsa kiinni, suklaa sulaa ja harmaantuu, pähkinöiden rasva eltaantuu...

Herkulta näyttävät salmiakkisi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Nuo olikin kivoja nuo appelsiinin makuiset hommelit, kun niissä oli päällä sellainen salmiakkijauhekerros --> Eivät tartu kiinni toisiinsa.

Plop (Ei varmistettu)

"Älä hotalehra" tarkoittaa "älä kiirehdi syömisen kanssa". t: entinen pohjanmaalainen :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jotain tällaista epäilinkin, mutta sana ei vain muistuttanut mitään tuntemaani sanaa :) Onko sen perusmuoto 'hotalehtia'?

paulahelena
ALUAP

mä sanoisin että perusmuoto on hotalehtaa! terkuin pohojammaalaiseen (tän kyllä kirjotan varmaankin väärin) sukuun naitu ;)

Plop (Ei varmistettu)

Jep, tuo "hotalehtaa" kuulostaa enemmän omaan korvaan oikealta sanamuodolta!

Valma (Ei varmistettu)

Sanoisin että pohojalaaseen:) t: toinen naitu

HelloAochi

Hupsista, vahinkoilmianto ja nakkisormet.

Vierailija (Ei varmistettu)

Karjalassa sanottaisiin että elä hotki!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä täällä meilläkin hotkitaan yhtä paljon kuin ahmitaan. Ei kuitenkaan hotalehra :D

annemi

NAM! salmiakki on ehdoton namisuosikki, olen suunnitellut vierailua ko. kioskille jo jonkin aikaa. Pakko käydä testaamassa :) 

Liisu (Ei varmistettu)

Tuli vesi kielelle tästä postauksesta :-P Jään odottamaan leivonta- täi jätskireseptiä, jossa käytät kehumaasi salmiakkijauhetta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva naureskeli, että myös hän jää odottamaan leivontareseptejäni :D

Hmm. Meillä on kyllä hyvä jäätelöohje, jota en ole muistaakseni koskaan julkaissut. Pari kertaa oli tarkoitus, mutta kuvista tuli niin huonot, että jätin jutun tekemättä.

Liisu (Ei varmistettu)

Et ole vielä julkaissut sitä ;-) Haastan sinut tekemään salmiakkijätskiä. Itsekin kun oon hurahtanu jätskikoneeseen ja kokeilemaan eri makuyhdistelmiä.

Vierailija H (Ei varmistettu)

Kokeilepa, miten salmiakkijauhe toimii kastikkeessa, esim. poron kanssa. Meidän suuhun tällainen lakritsakastike oli ainakin erinomainen: https://stockmann.com/herkku/fi?url=/fi/liharuoat/-/recipe/6rK7/view/1666.

Tommi K
Isyyspakkaus

Aika jännältä kuulostaa. Sillai hyvällä tavalla. Joo-o, eipä olisi tullut mieleenkään ja nyt heräsi kyllä kiinnostus tuota kohtaan, kiitos!

evergreenoflife (Ei varmistettu) http://rvergreenoflife.blogspot.fi

Yhyy, miksi mä en ole kuullut tästä aiemmin? Pakko tehdä reissu tuonne ja ostaa oma säkillinen salmiakkia varastoon <3 Jos sais tämän raskauden alentaman verenpaineen edes vähän normaalimmaksi noilla herkuilla :')

Kiitos vinkistä, ja hyvästä blogista!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos itsellesi!

Myyti

Mä suosittelen dippaamaan tikkaria salmiakkijauheeseen :) Pakko kyllä mennä käymään kiskalla!

Tommi K
Isyyspakkaus

Siitä irtosi jo tikku ja heitin se kokonaisena suuhun. Ja lopulta pureskelin. En ole tikkari-ihminen, vaikka yritän :)

Mermade (Ei varmistettu)

Oli kuuma. Imin salmiakkitikkaria keittiössä hellemekossa ja kiilakorkosandaaleissa. Olin miehen mielestä aika kinky ja hot.

Ester-i (Ei varmistettu)

Tärkeä aihe! Kävin tänään ostamassa kiskalta irtokarkkeja, mutta pitää palata ostamaan suosituksesi perusteella ainakin appelsiini- ja mangosalmiakkeja. Jos palaat vielä tänne kaukaiseen Töölöön, kannattaa käydä Museokadun Exhibitionists-kahvilassa aivan salmiakkikiskan lähistöllä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos vinkistä, näytti kivalta! Mä olenkin kyllä aivan ulkona kaupungin kahvilaskenestä, kun en kahviloita juurikaan käytä. Kotona tulee niin hyvät kahvit :) Nyt mukissa Kaffa Roasteryn Taukoa.

Piipo79

Kuola alkaa valumaan enemmän kuin hampaita tekevällä lapsella. Salmiakki on ainoa hyvä makeinen! Samaa mieltä salmiakin ja suklaan yhdistelmästä. Ei toimi.

marik (Ei varmistettu)

Salmiakkikioski on ihana! Toivottavasti siellä saa käydä myös ensi kesänä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Todella. Juttelin myyjän kanssa, ja hän kertoi kioskin pitämisen olevan enemmänkin harrastus, josta todennäköisesti joutuu jopa itse maksamaan. Ei ihme, että osa lippakioskeista on tyhjillään. Mutta tämä on hyvä esimerkki, että kun on jokin omaperäinen idea, lafka saa kivasti julkisuutta, ja voisin kuvitella, että tällä kioskilla on mennyt nyt aurinkoisena kesänä ihan kivasti.

Annika/Karkkipurkki (Ei varmistettu) http://www.karkkipurkki.com

Hauska idea tuo salmiakkikioski :D Nyt on varmaan pakko lähteä kauppaan salmiakkiostoksille... ;)

Ella F.
Siperian Ella

Hei, oli kiva tavata! Ja kiitos salmiakintäyteisestä postauksesta, ukkelini tutki jo tätä suurella mielenkiinnolla, etenkin salmiakkijauheiden ystävä kun on :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin oli! Törmätään taas jossain treffeillä tms.

pohojalaanen (Ei varmistettu)

Hei,
täälä Etelä-Pohjanmaalla tuota pöyröö puluveria käytetään yhdessä snapsissa eräässä paikallisessa pubissa. 4cl vodkaa ja sitten teelusikallinen puluveria, pitää kietaasta samantien suuhun ja pyöritellä suussa niin että puluveri sekoittuu vodkan kanssa ja sitten vasta nielaista. Kunnon menestys!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, yleensä en ole salmarin ystävä, mutta tätä voisi testata, kun seuraavan kerran on vodkaa kaapissa.

HeidiÄs (Ei varmistettu)

Oiiii <3 tonne heti huomenna!! Miten en oo tienny tollasesta taivaasta? Kiitoskiitoskiitos :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Olehyväolehyväolehyvä!

Sissi E (Ei varmistettu) http://instagram.com/sissiehrstrom

Pulveri on käsittämättömän hyvää, sama klangi kuin draculapillerin päällä olevassa jauheessa. Lusikoin jauhetta suoraan purkista, ei tartte lisäillä muuta. Onko Sahlman sama/eri ku Vuosaaressa ollut toffeetehdas?

Tommi K
Isyyspakkaus

Se on sama Sahlman. Näyttää muuttaneen vuonna 2006 pois Vuosaaresta.

Omenainen

Hmm. Täällä taas yksi joka voi syödä salmiakkia VAIN yhdistettynä suklaaseen tai toffeeseen. Sahlmanistakin paras on lakritsi- tai minttutoffee.. :D Pasilan aseman K- kauppa myy koko kirjoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

:) Mulle taas salmiakki menee kaikissa muissa muodoissa paitsi merkkarina. En voi sietää sitä, kun se on niin sitkeää ja jää kiinni hampaisiin.

Omenainen

Merkkari on kamala.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Vau, tuonne on päästävä ensi Helsingin-visiitillä! Kiitos siis vinkistä.

Meillä on muuten teidän denimnorsun pilkullinen sisko, also by Ella. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa! Pyörittelin kans sellaista pilkullista käsissäni, ja sitten oli vielä sellainen tosi nätti ruskea, jossa oli vähän koukeroisia kukkakuvioita. Denim vei voiton.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Ööö, nam? Menin sanattomaksi kaikkien näiden herkkujen edessä.

No en nyt ihan sentäs. Mä suhtauduin aiemmin suurella epäilyksellä salmiakin ja suklaan yhdistelmään, mutta maistettuani Maraboun salmiakkisuklaata pyörsin pääni. Sehän oli ihan taivaallista! Jossain jätkissä kans tais olla tää yhdistelmä, toimii!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä pitää siis vielä antaa salmiakkisuklaalle mahdollisuus. Ja ei nämä Fasun suklaatkaan maistuneet yhtä funkyiltä kuin silloin kun ekan kerran maistoin.

Alice
My blueberry dream

Salmiakkikioskin ilmainen wifi pelasti mut ensimmäisenä helsinki viikkonani kun oma netti ei vielä pelittäny kämpissä :D söpö kioski, en ole koskaan päätynyt ostoksille vaikka se on ihan kulmilla, nyt vois ehkä mennäkki näiden suositusten jälkeen :)

yks savolainen (Ei varmistettu)

Hei! Ihanaa taas uusia kohteita mitä löytää Helsingissä vieraillessa! Salmiakkikiska on just mulle tarkoitettu! Kiitos siis vinkistä!
Moni olikin jo tuohon hotalehra-asiaan vastannut, mutta siis samoilla linjoilla elä hotki/ahmi se tarkoittaa sekä savossa (tosin hieman eri muodossa) että pohjanmaalla :D Savossa sen "perusmuoto" voisi olla hotalehtia, voidaan käyttää myös muutenkin jo touhuaa liikaa, kiirehtii jonkun asian kanssa että "elä hotalehi siinä!"

Nuria (Ei varmistettu)

Meillä kotona Pohjois-Satakunnassa sanottiin että "hotkottaa", kiellossa "älä hotkota" tai sitten joku "hotkalehtaa", ymmärrän tämän yleisenä kiirehtimisenä/levottomuutena, säntäilynä. Myös muissakin yhteyksissä kuin syömisessä.

piipuli (Ei varmistettu)

Tuo fazerin salmiakkisuklaa ei ole kovin onnistunut yhdistelmä. Muistaakseni Kultasuklaa tekee myös salmiakkisuklaata, mutta siinä suklaan seassa on apteekkarin salmiakkia muistuttavia salmiakkihippusia ja se toimii mielestäni ja muistaakseni paremmin.

Mutta hyvä kun satuin lukemaan tämän postauksen, tekisi todella mieleni visiteerata tuolla kioskilla... Ehtisinköhän ensi kerralla kun pääkaupunkiseudulle hiippailen?

Kommentoi