Sano AeroPress, kun tarvitset vain kupillisen

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Slurp.coffee

Tunnistatko muoviputkilon tuossa kahvipussin vieressä? Jos vinkkaan, että sillä keitetään kahvia, osaisitko käyttää sitä? Odotapas hetkinen, niin kerron lisää.

Tehdään yksi asia kuitenkin heti kättelyssä selväksi: en ole lainkaan kahvihifistelijä. Join kahvini pitkään suodatinkahvina, mutta kun vaimoni ihastui reilut kymmenen vuotta sitten espressoon, hankimme mocca- eli mutteripannun, jolla keitämme tymäkämmät sumpit päivittäin. Pärjäsin valmiiksi jauhetuilla pavuilla lähes nelikymppiseksi saakka, ja ostin ensimmäisen kahvimyllyni vasta vuosi sitten.

Siirryimme kuitenkin joitain vuosia sitten ostamaan lähes pelkästään kotimaisten pienpaahtimoiden kahveja, ja sillä tiellä olemme pysyneet. Keväästä lähtien olen ollut Slurp.coffeen tyytyväinen asiakas, ja saan kahden viikon välein heiltä postissa pussillisen kahvipapuja, jotka tulevat kotimaisilta pienpaahtimoilta - tällä kertaa kustavilaiselta Mokkapuulta.

Slurpin palvelu on nimeltään kahvielämys, ja siihen voi valita makunsa mukaan joko tummia tai vaaleapaahtoisia papuja, ja kahvit voi tilata joko valmiiksi jauhettuina tai papuina. 200 g:n lähetys joka toinen viikko maksaa 9,89 €/2 viikkoa, ja valittavana on myös isompia eriä ja neljän viikon toimitusväli.

Jos kiinnostuit kokeilemaan, mene osoitteeseen slurp.coffee/tilaa ja hyödynnä koodi isyyspakkaus, jolla saat ensimmäisestä kahvielämyksestäsi 7 euron alennuksen. Koodi on voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.

Kahvimyllyn omistamisessa ja kahvien ostamisessa papuina on se etu, että kaltaisteni sekakäyttäjien on helppo jauhaa pavut halutulle karkeudelle juuri silloin, kun tiettyä karkeutta tarvitsee. Meillä kahvi juodaan useimmin siis mocca- eli mutteripannulla keitettynä, mutta joskus tarvetta on karkeammalle jauhatukselle kuten tässä AeroPressille.

AeroPress on itselleni suhteellisen uusi tuttavuus. Ostin keittimen joskus reilu vuosi sitten käytyäni vaimoltani joululahjaksi saamalla kahvikurssilla Helsingin työväenopistossa. Kurssilla kahveja keiteltiin erilaisilla välineillä. Oli itse asiassa sekä hyvin hämmentävää että silmiä avaavaa, miten paljon kahvin keitto- tai uuttovälineellä on vaikutusta kahvin makuun. Täsmälleen samoista pavuista jauhetut kahvit maistuivat aivan erilaisilta suodatinkahvina, pressopannulla, AeroPressillä, Chemex-kahvinkeittimellä ja mocca-pannulla keitettyinä.

Ihastuin erityisesti tähän näppärän kokoiseen AeroPressiin, jolla on mahdollista tehdä hyvin nopeasti kupillinen kahvia, jos tekee mieli pidempää ja miedompaa kuin moccaa, mutta pressopannulla kahvia tulisi liikaa ja suodatinkahvinkeitintä ei jaksa kaivaa esiin.

AeroPress-keittimessä kahvi puristetaan männällä suodatinpaperin läpi. Laite ei tietenkään kuumenna vettä, eli se keitetään erikseen pannussa tai kattilassa.

Pieni pyöreä suodatinpaperi asetetaan rei'itetyn kannen sisään.

Kahvin voi valmistaa useammalla tavalla. Minä käytän tätä "ylösalaisin"-tapaa eli keitin asetetaan mäntä alaspäin pöydälle ja jauhettu kahvi mitataan sen sisään.

Keittimen sylinteri täytetään kuumalla vedellä, ei kuitenkaan aivan piripintaan. Hieman kuumaa vettä valutetaan myös suodatinpaperin läpi, jotta paperin maku häviää.

Hifistelijä mittaisi, että vesi on tarkasti 82-asteista, mutta viitaten aiempaan, veden tarkka lämpötila ei itseäni kovasti liikuta. Hifistelijä varmasti käyttäisi myös pitkänokkaista Hario-vesipannua, mutta hyvin vesi lämpeni tälläkin kattilalla, ja vain vähän kaatui pöydälle.

Sekoitetaan purut veteen.

Laitetaan kansi päälle ja odotetaan minuutti.

Sitten keitin asetetaan kansi alaspäin (tukevan) kahvikupin päälle ja painetaan mäntää rauhallisesti alas.

Ja siinä se on, AeroPress-kahvi, valmiina nautittavaksi!

"Slurp!"

Kurkista myös Instagramin puolelle, jossa on käynnissä 2 x kuukauden Slurp-kahvielämyksen arvonta!

Slurp.coffeesta löydät kahvien lisäksi myös kahvilaitteet kuten AeroPressin.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika järkyttävä määrä muovia yhden kupillisen takia.

Ja siis, kaksi kertaa kuussa tulee pavut pikkupussissa, eli 24 pientä muovipussukkaa vuodessa, liian pientä, että voisi uudelleen käyttää roskiksena vai ovatko biohajoavia?
Plus postitus roska jokaikiselle tilaajalle

Ei ihan vakuuttanut tämä.

Kävin myös Slurpin sivuilla ja täytyy sanoa, että mikäli olisin heidän kengissä (eli sinulle maksajana) en olisi kovin tyytyväinen tähän yhteistyöhön. Avoimeksi jäi onko kahvi eettisesti tuotettua, millään muotoa sertifioitua, mistä paahtimolta jne.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hetkinen, ajattelitko, että AeroPress on kertakäyttöinen keitin? Muovia se toki on, mutta aika monta kertaa sitä saa käyttää ennen kuin se hajoaa.

Kahvit myydään yleensä joka tapauksessa muovisissa tai muovipinnotteisissa pakkauksissa, ja Slurpilta voi valita myös suuremman pakkauskoon. Täysmuovisen pakkauksen voi laittaa muovinkeräykseen toisin kuin vaikkapa muovilla pinnoitetut paperipussit, jotka menevät sekajätteeseen. Postituksesta tulee tietysti pahvinen pakkaus, joka menee pahvinkeräykseen.

Hyvä huomio, että kahvintuotannon eettisyyttä olisi voinut tuoda esiin tekstissäni. Slurp pyrkii kiinnittämään huomiota siihen, että heidän välittämänsä kahvit ovat ekologisempia ja eettisemmin tuotettuja kuin markettikahvit. Yhteistyöpaahtimoita on useita, ja tässä postauksessa esimerkkinä oli kustavilainen Mokkapuu, jonka kahvi oli luomukahvia. 

Kun kaksi = neljä

Tää olikin hyvä aihe!

Mun mies on aika hifistelijä noiden kahvien kanssa ja siitä johtuen meiltä löytyy nykyään ihan oma kaappi erilaisille kahvipavuille. Keittimiäkin löytyy mutteripannusta kahteen erilaiseen pressopannuun ja Nespressokeitinkin meillä on (tosin sitä ei enää juurikaan käytetä). Perinteistä kahvinkeitintä meillä ei enää ole ollenkaan sillä molemmat alettiin erottaa se suodatinpaperin maku kahvista sen jälkeen kun olimme alkaneet juoda kahvia joka ei kulje paperin läpi.

Jopa joululahjat on nykyään helppo ostaa- kunhan se liittyy golfiin tai kahviin niin melko varmasti kelpaa. Tätä aeropressiä täältä ei vielä löydykään eli tästä tais löytyä tän vuoden joululahjaidea. Kiitos siitä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä on vielä suodatinkeitin kaapissa. Se kaivetaan esiin kerran vuodessa, kun on juhlat, joihin tarvitaan kerralla enemmän kahvia :-/

Missa (Ei varmistettu)

Musta on tullut nyt kotiäitivuotena kahvin kuluttaja ja itseasiassa juurikin aeropressillä teen kahvini. Ihan paras vekotin nopeeseen kahvin tekoon ja on vielä hyvääkin. Oon tehnyt normitavalla kahvini, mutta pitääkin testata toi hifistelytapa

Kahjona kahviin

Tiesit(te)kö, että Aeropressilla kahvin tekemisestä kisaillaankin? Se on vinkeä kapine, kun kaikki muuttujat on kahvintekijän hyppysissä. Kirjoitin Kahjona kahviin-blogiin juuri vähän raporttia kisoista.

https://www.lily.fi/blogit/kahjona-kahviin/aeropress-sm-2018-pronssia-tuli

 

Tommi K
Isyyspakkaus

No enpä tiennyt! Ja onnea pronssista! :)

Kommentoi