Sano AeroPress, kun tarvitset vain kupillisen

Kaupallinen yhteistyö: Slurp.coffee

Tunnistatko muoviputkilon tuossa kahvipussin vieressä? Jos vinkkaan, että sillä keitetään kahvia, osaisitko käyttää sitä? Odotapas hetkinen, niin kerron lisää.

Slurp coffee - Aeropress-1.jpg

Tehdään yksi asia kuitenkin heti kättelyssä selväksi: en ole lainkaan kahvihifistelijä. Join kahvini pitkään suodatinkahvina, mutta kun vaimoni ihastui reilut kymmenen vuotta sitten espressoon, hankimme mocca– eli mutteripannun, jolla keitämme tymäkämmät sumpit päivittäin. Pärjäsin valmiiksi jauhetuilla pavuilla lähes nelikymppiseksi saakka, ja ostin ensimmäisen kahvimyllyni vasta vuosi sitten.

Siirryimme kuitenkin joitain vuosia sitten ostamaan lähes pelkästään kotimaisten pienpaahtimoiden kahveja, ja sillä tiellä olemme pysyneet. Keväästä lähtien olen ollut Slurp.coffeen tyytyväinen asiakas, ja saan kahden viikon välein heiltä postissa pussillisen kahvipapuja, jotka tulevat kotimaisilta pienpaahtimoilta – tällä kertaa kustavilaiselta Mokkapuulta.

Slurpin palvelu on nimeltään kahvielämys, ja siihen voi valita makunsa mukaan joko tummia tai vaaleapaahtoisia papuja, ja kahvit voi tilata joko valmiiksi jauhettuina tai papuina. 200 g:n lähetys joka toinen viikko maksaa 9,89 €/2 viikkoa, ja valittavana on myös isompia eriä ja neljän viikon toimitusväli.

Jos kiinnostuit kokeilemaan, mene osoitteeseen slurp.coffee/tilaa ja hyödynnä koodi isyyspakkaus, jolla saat ensimmäisestä kahvielämyksestäsi 7 euron alennuksen. Koodi on voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.

Slurp coffee - Aeropress-2.jpg

Kahvimyllyn omistamisessa ja kahvien ostamisessa papuina on se etu, että kaltaisteni sekakäyttäjien on helppo jauhaa pavut halutulle karkeudelle juuri silloin, kun tiettyä karkeutta tarvitsee. Meillä kahvi juodaan useimmin siis mocca- eli mutteripannulla keitettynä, mutta joskus tarvetta on karkeammalle jauhatukselle kuten tässä AeroPressille.

AeroPress on itselleni suhteellisen uusi tuttavuus. Ostin keittimen joskus reilu vuosi sitten käytyäni vaimoltani joululahjaksi saamalla kahvikurssilla Helsingin työväenopistossa. Kurssilla kahveja keiteltiin erilaisilla välineillä. Oli itse asiassa sekä hyvin hämmentävää että silmiä avaavaa, miten paljon kahvin keitto- tai uuttovälineellä on vaikutusta kahvin makuun. Täsmälleen samoista pavuista jauhetut kahvit maistuivat aivan erilaisilta suodatinkahvina, pressopannulla, AeroPressillä, Chemex-kahvinkeittimellä ja mocca-pannulla keitettyinä.

Ihastuin erityisesti tähän näppärän kokoiseen AeroPressiin, jolla on mahdollista tehdä hyvin nopeasti kupillinen kahvia, jos tekee mieli pidempää ja miedompaa kuin moccaa, mutta pressopannulla kahvia tulisi liikaa ja suodatinkahvinkeitintä ei jaksa kaivaa esiin.

AeroPress-keittimessä kahvi puristetaan männällä suodatinpaperin läpi. Laite ei tietenkään kuumenna vettä, eli se keitetään erikseen pannussa tai kattilassa.

Slurp coffee - Aeropress-4.jpg

Pieni pyöreä suodatinpaperi asetetaan rei’itetyn kannen sisään.

Slurp coffee - Aeropress-3.jpg

Kahvin voi valmistaa useammalla tavalla. Minä käytän tätä ”ylösalaisin”-tapaa eli keitin asetetaan mäntä alaspäin pöydälle ja jauhettu kahvi mitataan sen sisään.

Slurp coffee - Aeropress-5.jpg

Keittimen sylinteri täytetään kuumalla vedellä, ei kuitenkaan aivan piripintaan. Hieman kuumaa vettä valutetaan myös suodatinpaperin läpi, jotta paperin maku häviää.

Hifistelijä mittaisi, että vesi on tarkasti 82-asteista, mutta viitaten aiempaan, veden tarkka lämpötila ei itseäni kovasti liikuta. Hifistelijä varmasti käyttäisi myös pitkänokkaista Hario-vesipannua, mutta hyvin vesi lämpeni tälläkin kattilalla, ja vain vähän kaatui pöydälle.

Slurp coffee - Aeropress-6.jpg

Sekoitetaan purut veteen.

Slurp coffee - Aeropress-7.jpg

Laitetaan kansi päälle ja odotetaan minuutti.

Slurp coffee - Aeropress-8.jpg

Sitten keitin asetetaan kansi alaspäin (tukevan) kahvikupin päälle ja painetaan mäntää rauhallisesti alas.

Slurp coffee - Aeropress-9.jpg

Ja siinä se on, AeroPress-kahvi, valmiina nautittavaksi!

Slurp coffee - Aeropress-10.jpg

”Slurp!”

Slurp coffee - Aeropress-11.jpg

Kurkista myös Instagramin puolelle, jossa on käynnissä 2 x kuukauden Slurp-kahvielämyksen arvonta!

Slurp coffee - Aeropress-12.jpg

Slurp.coffeesta löydät kahvien lisäksi myös kahvilaitteet kuten AeroPressin.

Kommentit (7)
  1. Tiesit(te)kö, että Aeropressilla kahvin tekemisestä kisaillaankin? Se on vinkeä kapine, kun kaikki muuttujat on kahvintekijän hyppysissä. Kirjoitin Kahjona kahviin-blogiin juuri vähän raporttia kisoista.

    https://www.lily.fi/blogit/kahjona-kahviin/aeropress-sm-2018-pronssia-tuli

     

    1. No enpä tiennyt! Ja onnea pronssista! 🙂

  2. Musta on tullut nyt kotiäitivuotena kahvin kuluttaja ja itseasiassa juurikin aeropressillä teen kahvini. Ihan paras vekotin nopeeseen kahvin tekoon ja on vielä hyvääkin. Oon tehnyt normitavalla kahvini, mutta pitääkin testata toi hifistelytapa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *