Satumainen Muumibaletti täytti kaikki odotukset

Ostin liput Kansallisbaletin Muumipeikko ja pyrstötähti -balettiin heti, kun ne tulivat myyntiin lokakuussa. 

IMG_3837.jpg

Pyysimme pojan kummit hoitamaan häntä, joten pääsimme katsomaan balettia sekä Rouvan että tytön kanssa. Baletti oli tytölle ensimmäinen kokonainen balettiesitys, jonka hän on nähnyt, ja häntä taisi vähän jännittää etukäteen, millainen se olisi.

IMG_3843.jpg

Esitys oli aivan ihastuttava! Se täytti kaikki odotukset, niin tytön kuin vanhempienkin mielestä.

Se oli hauska, satumainen ja leikkisä. Se sisälsi kaikki olennaiset kohtaukset kirjasta, ja minäkin ymmärsin, mitä lavalla tapahtui! Tapahtumia oli tietysti pelkistetty ja joitain hahmoja (kuten Niiskuneiden veli, Niisku) jätetty pois tarinasta.

Baletissa oli sopivassa suhteessa sekä hassuja muumeja että hyvin klassista balettia kuten tähtien ja punaisen pyrstötähden tanssit. Ja kyllä muumitkin todella tanssivat – ja vielä yllättävän kevyen näköisesti. Pidin myös kohtauksesta, jossa Muumipeikon (Jani Talo) unessa hän ja Niiskuneiti (Tiina Myllymäki) tanssivat ihmishahmoina ilman isoja kuonoja ja vatsoja.

Mukana oli hienoja sooloja kuten jo yllä mainitun pyrstötähden, liskon ja kondorikotkan tanssit sekä näyttäviä joukkokohtauksia kuten metsän ötököiden öiset juhlat, perhosten lento tai heinäsirkkaparven hyökkäys. Myös Niiskuneidin kimppuun hyökännyt angostuurakasvi oli kekseliäästi toteutettu useammalla tanssijalla. 

Lavastuksessa hyödynnettiin hauskasti videoprojisointia, ja sen avulla siirryttiin hienosti Muumilaaksosta avaruuteen, Yksinäisille vuorille tai kuivuneeseen merenpohjaan.

Vain yhtä asiaa jäin kaipaamaan: yksi alkuperäisen kirjan ikonisimpia kohtauksia kirjan kansikuvaa myöten on se, miten ystävykset kävelevät kuivunutta merenpohjaa pitkin puujaloilla. Olisipa ollut hauska, jos kohtaus olisi saatu toteutettua jotenkin myös baletin lavalla.

Puvustus oli hieno, ja siinä oli riittävästi kimalletta ja säihkettä sytyttämään tuikkeen pienen tytön silmiin. Hänestä pyrstötähti (Mai Komori) oli kaikkein hienoin ja ihanin, ja hän haluaisi nyt samanlaisen säihkyvän tanssimekon kuin pyrstötähdellä.

Panu Aaltion musiikkikin kuulosti hienolta ja mahtipontiselta, ja kahden tunnin jälkeen olimme kaikki – tyttö mukaan lukien – sitä mieltä, että olisimme katsoneet esitystä vielä pidempäänkin. 

IMG_3856.jpg

Pääsivätpä pienet katsojat myös halaamaan Niiskuneitiä esityksen jälkeen.

IMG_3861.jpg

Kaiken kaikkiaan Muumipeikko ja pyrstötähti on huippuhieno ja hyvin tehty baletti, joka ilahduttaa paitsi Muumi-faneja myös tanssin ystäviä ikään katsomatta. 

 

Lue myös:
Joutsenlammesta ja
Romeosta ja Juliasta Kansallisbaletissa. 

Kommentit (4)
  1. Kävin eilen katsomassa baletin kohta 5-vuotiaan pojan kanssa, joka nautti myös esityksestä täysin rinnoin. Ainoa, mikä jäi harmittamaan, oli se, ettei piisamirotta istunut kakun päälle luolassa! 😀 Upea esitys, harmi kun lapsille on niin vähän vastaavia.

    1. Totta 😀 Mäkin taisin sanoa tytölle, että Piisamirotta istuu tuon kakun päälle, mutta sitä ei tapahtunutkaan!

  2. Lumoutunut ja hämmentynyt
    9.3.2017, 11:38

    Hei! Olin eilen samassa näytöksessä ja olen samaa mieltä esityksen huikeudesta. Esityksessä oli paljon lapsia, arvioisin 30-50% ja useat alle kouluikäisiä, joten ääntä heistä löytyi esityksen aikanakin. Minua tämä ei haitannut kun kerran lapsillekin suunnattuun esitykseen tulin. Puolisosi istui ilmeisesti erään keski-ikäisen naisen edessä, joten varmaan kuulitte kuinka tämä nainen kääntyi 5min ennen esityksen loppua pientä tyttöä päin ja tokaisi töykeästi ”Kyllä me nähdään, ei tarvitse kertoa” kun tyttö oli esityksestä lumoutuneena huikannut ”muumipeikko on tuolla (tai tämän tapaista)”. Hänen vieressään ja takanasi kaksi aikuista/nuorta juttelivat paljon keskenään ja valituksen saaneen tytön takana toinen tyttö myös jatkoi ääneen puhumista. Mitä mieltä olitte tämän naisen käytöksestä lapsillekin suunnatussa esityksessä? Ihmettelen, että aikuinen kehtaa selkeästi alle kouluikäiselle (4 vuotiaalle) tuolla tavalla tehdä. Hyvä ettei tyttö pilahtanut itkuun.

    1. Kyllä lapsille suunnatussa esityksessä yleisönkin pitää ymmärtää, että katsomossa on paljon lapsia, ja lapset saattavat pitää ääntä. On varmasti aiheellista huomauttaa vanhemmille, jos joku lapsi aidosta häiritsee muita jatkuvalla huutamisellaan, mutta tästä ei varmasti ollut kyse. Rouva itse asiassa luuli, että kyseinen nainen kommentoi oman tyttäremme iloista ”Muumimamma on kottikärryissä” hihkaisua, ja kertoi kyllä tälle daamille mielipiteensä hänen omasta käytöksestään esityksen päätyttyä. Aikuisten ja nuorten kyllä pitäisi itse ymmärtää pitää suunsa supussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *