Kiinnitetty postaus

Seurasaaren ulkomuseo viettää 110-vuotisjuhlavuotta!

Kaupallinen yhteistyö: Seurasaaren ulkomuseo

Seurasaaren ulkomuseo täyttää tänä vuonna 110 vuotta!

Museo esittelee talonpoikaisen Suomen rakennuksia 1600-luvun lopulta alkaen, ja niitä on tuotu alueelle ympäri Suomen. Tässä tyttäreni tanssahtelee Varsinais-Suomesta siirretyn Kahiluodon kartanon salissa.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Museon vanhin rakennus on Karunan vanha kirkko, joka on valmistunut alkuperäiselle paikalleen Varsinais-Suomeen vuonna 1685.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Kävimme tutustumassa Seurasaaren ulkomuseoon koko perheen kanssa viime viikonloppuna. Olen käynyt Seurasaaressa toki aiemminkin, mutta en ollut koskaan käynyt sisällä yhdessäkään museorakennuksista. Olin yllättynyt, miten hienosti talot oli kunnostettu ja sisustettu ajan tyyliin, ja miten paljon vanhoja esineitä ja muita yksityiskohtia niissä oli!

Saara Pouru lähti ystävällisesti näyttämään meille paikkoja ja esitteli Seurasaaren kartalta kohteita, joissa on kesällä puuhaa lapsille.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Katsomista ja kiertämistä olisi riittänyt vaikka koko päiväksi, mutta lasten kanssa oli parasta keskittyä katsomaan vain muutamaa rakennusta tarkemmin. Halusimme viedä heidät pariin mahdollisimman erilaiseen kohteeseen, ja ajattelimme katsoa sitten, mitä muuta pienet jaksavat tehdä.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vKurssin talon pihassa lapset voivat tehdä kaarnalaivoja ja talon piharakennuksessa mm. jauhaa kahvia.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-v

Talo itse on eteläpohjalainen kaksikerroksinen talonpoikaistalo, joka on rakennettu alun perin Kuortaneelle.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-vNiemelän torppa on puolestaan aito keskisuomalainen savutupa, joka on siirretty museoalueelle kokonaisena pihapiirinä.

Se on paitsi ensimmäinen ulkomuseoon vuonna 1909 siirretty kohde, myös yksi museon vanhimmista rakennuksista. Sen savusauna on peräisin 1770-luvulta, ja se on toiminut alun perin koko perheen asuntona ennen kuin torpan varsinainen päärakennus valmistui.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Torpan pihassa on tänä kesänä kanoja ja kukko.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-v

Museorakennusten joukossa on myös rikkaampien perheiden koteja, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä erilaisissa oloissa ihmiset ovat eläneetkään.

Tämän vuosikymmenen alussa restauroitu Kahiluodon kartano on Niemelän torpan tavoin peräisin 1700-luvun lopulta, mutta Taivassaloon valmistuneessa kartanossa on eletty varsin herraskaisesti.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-vSeurasaaren ulkomuseo 110-v

Tyttömme oli niin vaikuttunut kartanosta, sen kauniista huonekaluista ja juhlasalista, että hän halusi kiertää kaksikerroksisen talon 15 huonetta läpi peräti kahdesti.

Kartanon pihalla voi pelata ulkopelejä ja kirmailla keppihevosradalla.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Seurasaaressa voi museoretken yhteydessä myös ruokailla. Seurasaaren 1800-luvun lopulta peräisin oleva ravintola on uudistunut aivan hiljattain ja toimii nyt nimellä Seurasaaren Kruunu. Se tarjoaa päivittäin à la carte -annoksia ja viikonloppuisin myös saaristolaispöytä-buffet’n (pääruokana 29 €).

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Ruoat voi nauttia ulkoterassilla tai upeassa juhlasalissa.

Seurasaaren ulkomuseo 110-vAntin talon Antin kaffeliiteristä saa puolestaan kahvilatuotteita.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Ulkomuseo on ehdoton kohde kaikille, jotka pitävät vanhoista kauniista rakennuksista ja ovat kiinnostuneet talonpoikais-Suomen historiasta. Museo on helposti tavoitettavissa jopa julkisella liikenteellä: bussi 24 tuo Lasipalatsilta aivan museoalueelle johtavan sillan viereen.

Museoalueeseen kannattaa ehdottomasti tutustua oppaan kanssa ja varsinkin lasten kanssa valita, mihin 87 rakennuksesta tutustua tarkemmin.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Suomenkieliset yleisöopastukset alkavat päivittäin klo 13 ja lapsiperheille suunnatut puolen tunnin opastukset lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11:30. Erityisempiä kierroksia kuten myllykierrosta kannattaa katsella Seurasaaren nettisivuilta.

Seurasaaren ulkomuseo 110-v

Seurasaaren ulkomuseo on avoinna kesällä päivittäin klo 17:ään saakka. Liput aikuisille maksavat 10 € ja 7 vuotta täyttäneille lapsille 3 €. Museoon käy myös Museokortti.

Lisätietoja: kansallismuseo.fi/fi/seurasaarenulkomuseo

perhe ystavat-ja-perhe matkat museot-ja-nayttelyt
Kommentit (2)
  1. – Seurasaari on niin ihanan tunnelmallinen paikka, hienoja kuvia! Enpäs ole koskaan hoksannut, että siellä on rakennuksia noinkin paljon.

    1. Todella! Katsottavaa riittä useammallekin kerralle, ja oppaat osaavat kertoa vielä keitä taloissa on asunut. Todella mielenkiintoista kuultavaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *