Sieniterveisiä Etelä-Savosta!

Vaikka on vasta alkusyksy, päätimme laittaa kesämökkimme Etelä-Savossa jo nyt talvikuntoon. Emme nimittäin usko, että vietämme siellä enää viikonloppuja tänä vuonna.

IMG_7827.jpg

Viikonloput ovat perheen nykyisellä kokoonpanolla yksinkertaisesti liian lyhyitä mökkeilyyn, ja tätäkin retkeä varten päätin ottaa perjantain vapaaksi töistä.

Vähintään yhtä tärkeä syy retkelle oli, että Rouva pääsi sieneen, ja hän onkin käynyt poimimassa jo useamman kerran kantarelleja, tatteja, mustia torvisieniä, haaparouskuja, karvarouskuja ja vaaleita orakkaita.

IMG_0671-2.jpg

Sienivuosi on ilmeisen hyvä, ja Rouva keräsi toisena päivänä aivan anoppilan viereisestä metsästä kaksi korillista sieniä isäni kanssa tunnissa.

Sienten löytäminen on muutenkin hyvin helppoa täällä maalla, ja tämäkin saalis kasvoi aivan mökkimme tuntumassa.

IMG_0634-2.jpg

Kantarellit ja mustat torvisienet kasvavat aivan mökkimme pihassa. Joinain vuosina pihassa on myös suppilovahveroita, mutta ne tulevat sinne vasta myöhemmin syksyllä, jos tulevat lainkaan.

Suppikset ovat muutenkin minulle erikoisempi ja harvinaisempi herkku, sillä niitä ei ole koskaan kasvanut niillä alueilla, joista pappani, isäni ja nyt Rouvani ovat sieniä keränneet.

Myös tyttö on osoittautunut sangen innokkaaksi sienestäjäksi, ja hän lähtee todella mielellään mukaan metsäretkille. Kun sopiva apaja löytyy, Rouva antaa tytölle oman sieniveitsen, ja hän leikkaa sienet irti ja puhdistaa ne veitsen harjaspäällä.

IMG_0610-2.jpg

Etelä-Savon sieniä ei ehkä tänä vuonna enää poimita, mutta nyt Rouvalla on tiedossa hyvä sienikohde Helsingissä. Rouva osallistui nimittäin viime viikolla Marttojen sieniretkelle, joka suuntautui Herttoniemeen.

Ja mikä parasta: siellä kasvaa muun muassa juuri niitä suppilovahveroita!

Kommentit (3)
 1. Mieltäni askarruttaa
  4.9.2016, 19:27

  Olen joskus ollut kunnon kielioppinatsi. Kouluajoista alkaa olla jo niin monta vuotta, ettei se enää minulta suju, mutta ihan aiheen vierestä ja yleistiedon kannalta aloin miettiä, pitäisikö puhua mustista torvisienistä vai mustatorvisienistä ja vaaleista orakkaista vai vaaleaorakkaista? Onko kumpikin kenties ihan yhtä oikein ja vain eri tavoilla tekstiin sopiva, kerronnan luonnetta muuttava? Kertokaa joku viisaampi.

  1. Vaiko kenties pitäisi kirjoittaa mustistatorvisienistä kuten mustastamakkarasta? Kukapa meistä ei haluaisi mustaamakkaraa syödä mustamakkaraa mieluummin.

  2. Hahaa, tämä onkin hyvä kysymys, ja vastausta pitäisi varmaan tiedustella kielitoimistosta. Nyt kun ajattelen asiaa, mustatorvisieni varmaan pitäisi taivuttaa ’mustatorvisieniä’, mutta ’vaaleaorakkaita’ kuulostaa omaan korvaan jotenkin hassulta. Ja kirjoitettuna näyttää myös hassulta, jos puhuu ’vaaleistaorakkaista’.

   Mitenkäs koirien rodut? Pitäisikö kultainennoutajakin taivuttaa ja kirjoittaa ’kultaisianoutajia’? Ei se ainakaan ’kultainennoutajia’ ole.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *