Sitä itseään

Isyyspakkaus

Vielä pari viikkoa sitten en olisi uskonut, että kirjoitan jutun tästä aiheesta. Vauvat ja kakka. Sitä tulee, ja sitten vaihdetaan vaippa. Mitä siinä sitten on niin ihmeellistä? Jotenkin tämä vaippa ja sen vaihtaminen vaan tuntuivat pyörivän kaikkien huulilla.

Nyt ymmärrän miksi.

Ei hyvä ihme sitä tavaran määrää ja tuotantotahtia! En uskoisi, jos en itse näkisi. Kymmenessä päivässä on käytetty sekä koko vaippakakku että Kättäriltä saadut pikkuliberot, eikä vaippoja ole todellakaan vaihdettu jokaisen pikkulirauksen jälkeen.

Ja tässä pitäisi vielä siirtyä kestovaippoihin.

Rouva testasi niitä tänään. Yksi tuli niin märäksi, että siitä tuli tavarat läpi. Toisessa valskasi reuna, ja lopputulos oli sama. Kolmas ei ehtinyt olla pitkään ennen kuin yöksi vaihdettiin varmasti tiivis kertakäyttövaippa.

Ehkä luovutan liian helpolla, mutta kyllä minä ainakin aion huomenna hakea kaupasta lisää vaippoja - ihan niitä kertakäyttöisiä.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu, mekin mietittiin kestiksiä, mutta silti päädyttiin kertiksiin. Parhaat merkit meille ainakin on olleet: *Liberot (kaikki koot, myös housuvaipat), Lidl:n housuvaipat ja Muumi (joka on muistaakseni taatusti suomalainen). Pamperseja ei kannata ajatellakaan, ne ei pidä kovinkaan kauaa lasta kuivana.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos hauskasta blogista. Näin se menee, asioita, joista ei ikinä uskoisi puhuvansa ;).

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä siirryttiin kestoihin vasta kun vauva noin nelikuisena alkoi maistella soseita ja se kakka vähän kiinteytyi ja kertojen määrä väheni. Tuolloin myös vauvan jalat olivat vähän pulleutuneet ja kestovaippa ei enää falskannut niin helposti. Olivat oikeasti yhtä helpokäyttöisiä kuin kertikset, + tietysti pesu ja kuivatus. Öisin vauva piti kyllä kertistä samoin kuin sillon jos lähdettiin jonnekin, likaisen keston kantaminen käsilaukussa ei houkutellut.

Black Velvet
Työyhteisö

Meillä käytettiin aina päivisin kestoja ja yöllä kertiksiä. Kestovaippojen kuoret ei aina pidä ihan kaikkea sisällään, mutta siihen auttaa vaipan päälle puettavat villahousut. Yllättävää, niin ne eivät päästä kosteutta läpi.

Kestovaipat voi tuntua työläiltä, mutta se kyllä palkitaan sillä, kun lapset oppivat kuiviksi varhain. Meillä molemmat lapset jo 8-kuisina kastelivat vaipan vaan 1-2 kertaa päivässä ja yöllä. Muuten siis tekivät tarpeensa pottaan. Kakkaa ei tuonikäisenä vaipasta edes enää löytynyt. Kokonaan vaipat jäi 1,5 vuotiaana. Tosin silloinkin vielä yöllä pidettiin kestovaippaa, koska vahinkoja tuli öisin aina silloin tällöin. Kertakäyttövaipat on liian kuivia, jotta lapsi kokisi tarpeeksi viestiä hätäänsä ennen sen housuun tulemista.

Koin itse kestot yllättävän helpoiksi. Laitoin itse kerran päivässä pyykin pyörimään ja mieheni ripusti ne. Koskaan ei tullut sitä paniikkia, kun kaupasta on unohtunut ostaa vaippoja ja roskikset ei täyttynyt samalla tahdilla kuin kertakäyttövaipoista.

Kanneltiin likaisia kertiksiä myös hoitolaukussa. Meillä oli aina muutama iso minigrip-pussi mukana, jonne likaiset vaipat sai ängettyä.

Calimama (Ei varmistettu)

Tassa on hyva kirja joka kertoo eliminaatio kommunikaatiosta (EC-elimination communication) Diaper Free by Ingrid Bauer. Kirja kertoo vauvan signaaleista ja miten han yrittaa kertoa etta pitaa tehda tarpeitaan. Nama signaalit katoavat kun vanhemmat eivat ymmarra/tieda mita vauva yrittaa kertoa. Jos oppii vauvansa signaalit, ei tarvitse kakka, tai pissa, vaippoja vaihtaa. Teimme taman molempien tyttojemme kanssa. Vanhempi oppi "kuivaksi" 3 viikon ikaisena, ja nuorempi 6 viikon ikaisena. Aivan mahtavaa siis, ja rahaa on saastynyt. Tiedan monen muun vanhemman joka on myos tehny taman. Suosittelen kokeiltavaksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos kaytatte kertakaytto vaippoja kannattaa ostaa niita Nature babycare vaippoja. Niissa ei ole haitallisia kemikaaleja kuin monessa muussa vaipassa, ja ne hajoaa luonnossa huomattavsti nopeammin kuin muut vaipat.
Prisma ja s-market myy nature babycare vaippoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on nyt kymmenenkuinen vauva ja kestovaippoihin siirryimme hänen ollessaan noin puolitoista kuukautta. Kestovaippayhdistykseltä tiedustelin silloin lainavaippapakettia ja he sanoivatkin, etteivät kestovaipat välttämättä toimi sitä nuoremmilla. Parin kuukauden iässä ne jo toimivatkin meillä sitten ihan hyvin. Toki ne falskaavat edelleen joskus, mutta niin tekevät myös kertakäyttövaipat, joita myös käytämme. Yöllä käytämme aina kertakäyttövaippoja, mutta muuten yleensä vain kestovaippoja. Mukanakuljettaminenkaan ei ole kovin työlästä, ostimme nimittäin Bebesistä Pul-kankaisen pussin jossa niitä on todella kätevä kuljettaa.

Mindeka
Ma-material Girl

Tässä ajatuksiani samasta aiheesta, vuoden takaa:

http://www.lily.fi/juttu/ei-me-emme-kestoile

Nyt, kun poika on isompi ja tavara kiinteämpää (ja harvemmin tulevaa), niin kestovaippoja voisi taas harkitakin.

Syyllisyyttä älkää kuitenkaan tunteko! Mekin olemme vielä hengissä, vaikka korvia välillä kuumottaakin ;) Vanhemmat totutelkoon rooleihinsa aivan rauhassa ja miettiköön vasta sitten, miten ratkaisee lapsensa jätösasiat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä taas libero on ehdoton nounou, kun se valskaa koko ajan. Pampers on ainut, joka toimii. Kai näissäkin asioissa on se yksilöllisyys ja pitää vaan testaamalla löytää omalle naperolle hyvä merkki.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä taas olen kuullu, että toisilla kertakäyttövaipoissa tavara on vaan noussut yläkautta ulos, varsinkin siis makuulla ollessa, ja kestovaipoissa pysyy paremmin sisällä. En sit tiedä mikä vaikuttaa, ehkä kestiksiäkin on vähän eri muotoisia ja lapsen muoto on eri.

Vierailija (Ei varmistettu)

En minäkään vastasyntyneen kanssa jaksanut, en edes kuopuksen kanssa, joka kanssa kakkasi ainakin sen kymmenen kertaa päivässä. Reipastuin sitten ennen yksivuotispäivää, ja hankin suosittelujen perusteella kotimaisen Onnikkaan taskuvaippoja, joihin tulee oma nepeillä kiinnitettävä imuosa mukaan. Helpompaa ei voisi olla, yksi ohivuoto on tullut puolen vuoden aikana ja iho on vielä paremmassa kunnossa kuin kertseillä. Ja on kivempi tukea kotimaista pienyrittäjää kuin monikansallista yritysjättiä.

Noissa kestoissa on muuten sellainen juttu, että ne kannattaa pestä monta kertaa ennen ekaa käyttöä muun pyykin mukana. Parantaa imutehoa ja vähentää ohivuotoja.

Hetahoo (Ei varmistettu)

Omat kokemukset esikoisen kanssa myös sen suuntaisia, että kestoilu alkoi vasta siinä vaiheessa, kun peräpäästä tuleva tavara muuttui kiinteäksi. Sitä ennen vaiva/hyöty-suhde ei mielestäni ollut alkuunkaan kohdallaan. Mutta olen vankkumaton sekkäytön kannattaja, en ymmärrä miksi tässä(kään) asiassa pitäisi olla fanaattinen suuntaan taikka toiseen. Sekä kestoille että kertiksille on mun mielestäni aivan selkeät omat tarpeensa. Ja me ei esimerkiksi mieheni kanssa yksinkertaisesti olla sellaisia ihmisiä, että haluttaisiin kanniskella pissaisia tai kakkaisia rättejä mukanamme ympäriinsä, vaikka olisi kuinka ekologista :) Tollanen reilu 1,5 v. myös kehittää omat mieltymyksensä - välillä haluaa keston, välillä kelpaa vain kertakäyttöinen (mitään logiikkaa en ole tähän vielä keksinyt).

Ja ennen kun joku alkaa avautumaan vaipattomuuden autuudesta, niin uskon että lapsissa on tässäkin suhteessa huimia eroja. Esim. tämä meidän tapaus kyllä tasan tarkkaan tietää miten potalla käydään, mutta kun maailmassa on niin paljon kaikkea touhuttavaa, ettei läheskään aina malta! "En käy pissalla - IKINÄ!" Ihana orastava uhma... En ole jaksanut tehdä tästä meille mitään ongelmaa ja ryhtyä pakottamaan vaipattomuuteen. Luotan siihen että asiat kyllä ajan mittaan ratkeavat.

Tommille ja Rouvalle sanoisin, että tehkää vaan niinkun teistä hyvältä tuntuu, tiedätte kyllä parhaiten!

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Hyva aihe!! ehdinkin jo odotella ;-) Ei kylla kannata ihan ensiviikkoina stressata, ehtii sita myohemminkin. Muistan itsekin hyvin elavasti kun ensimmaisen kerran laitoin kestovaipan ja oikein saikahdin, etta jiisus tamahan on marka!!! No nyt se jo hieman naurattaa.

Sekakayttoon kannattaa varmaan alkuun tahdata. Esim. niin, etta kertis aina yolla, pidemmilla automatkoilla, ehka (mokki)lomilla ja ihan alkuun vaikka aina ulko-ovesta poistuessa. Monta vaippaa saastaa kun jaksaa kayttaa kestoja vaikka vaan kotona. Ainakin meilla tama on todettu parhaaksi jaksamis-ekologis- jatkumolla.

Meilla ekat 4 kk kaytettiin harsoja ja ImseVimseja (puuvillavaippa ja vaippakuori) riisipaperin kanssa. Niin, ja vauvan annettiin kesalla oleskella usein ilman vaippaa pyyhkeen tai taljan paalla. Se ihan vastasyntyneen pissihan ei haise miltaan eli taljaa tai pyyhetta ei tarvitse joka lirahduksen jalkeen edes pesta. Riittaa kun laittaa kuivumaan ja esim parvekkeelle tuulettumaan.

5 kk kohdalla tuli kiinteat ruuat mukaan ja hankittiin parikymmenta taskuvaippaa (Bumgenious ja FuzziBunz OneSize), osa uutena ja osa paikallisen huutiksen kautta. Ne kuivuvat nopeasti, on helppo pukea, ovat pintakuivia eivatka falskaa kun saa saadettya sopiviksi. Niiden mukana tuli niin paljon imuja, etta hankin lisaksi pari ImseVimse vaippakuorta isommassa koossa.

Mulle tarkein syy kayttaa myos kestoja on just noi kemikaalit joita vaipoissa on, seka se, etten halua kantaa sita maaraa rahaa noihin Pampers tms. jattifirmoihin. Niiden etuhan on, etta lapset kulkee vaipoissa mahdollisimman pitkaan, mutta samalla ne tuottaa sita vaippajatettakin aivan tolkuttomasti.

Liisa
Osasin!

Mindeka sanoi:

Syyllisyyttä älkää kuitenkaan tunteko!

Minä kyllä tunnen syyllisyyttä kertakäyttövaipoista, ja mielestäni on syytäkin. Ne on 100% metaanipäästöä. Vauvani ehtii tehdä ensimmäisen miljoonansa ennen kuin nuokin äsken roskikseen viemäni vaipat ovat muuttuneet joksikin muuksi.

Joten meillä siis osakestoillaan. Vauvan kasvaessa yhä suurempi osa. Nyt maitokakan aikana (vauva nyt 5-kiloinen) päivittäin käytetään pari kolme kestovaippaa, ja määrää on tarkoitus kasvattaa vaipatettavan pyllyn ja toisaalta vaippavaraston kasvaessa.

Tommin perheelle voin lohdutukseksi sanoa samaa kuin muutkin, että vaipat kyllä muuttuvat istuvammiksi kun vauva kasvaa. (Toisaalta tuleehan kertiksilläkin ohivuotoja, joten miksi ne olisivat kestoilla sen erikoisempi juttu. Kannattaa myös katsoa, että vaippa on vyötäröltä ja jalansuista tarpeeksi tiukalla.

Kovin montaa vaippaa en ole ehtinyt testata, mutta toistaiseksi suosikit ovat löytyneet Hahtuvahullulta (Helmi-taskuvaipan plusmallit) ja Bumgeniukselta (V4 - yhden koon taskuvaippa). Lisäksi tilasin juuri Kangastukku.comista bambu-hamppufleeceä, josta ompelen imuja. Villahousuvirityksiin minusta ei ole.

Kestovaippainfon sivuja kannattaa tutkia, sieltä olen itse löytänyt paljon vastauksia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tärkeintä onkin jatkossa opettaa lapsi mahdollisimman aikaisin ns. kuivaksi

tekemään pottaan.

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Jos puhutte saksaa tai ranskaa niin tassa hyva ja ihan tasapainoinen dokkari vaipoista ja niiden historiasta: "Wickeln, Windeln, wegwerfen" (Jacqueline Farmer, 2011). Loytyy varmaan tuubista erikielisina, ehka myos engl. tekstitettyna.

Kolikolla on kaksi puolta (dokkarin mukaan siis):
- kertikset (ja pesukone) ovat aikanaan olleet mullistava keksinto, silla ne ovat osaltaan vapauttaneen naiset siita kaikkein raskaimmasta kotityosta eli pyykinpesusta. Pampersia(kin) on siis kiittaminen siita, etta naiset paasevat toihin (tiedan etta tassa oiotaan mutkia, but you get the point..).
- kertikset ovat todellinen ymparisto-ongelma: yksi vauva kayttaa noin 6.000 vaippaa elinaikanaan ja niiden maatumisika on noin 400 vuotta (arvio huom! koska vaipat keksittiin vasta 60-luvulla). Yksikaan kertakayttovaippa ei ole ts. viela maatunut.

salallaa (Ei varmistettu)

Villaiset vaippahousut tai myllymuksujen taskuvaipat ja riisipaperi ovat ne asiat jotka tekevät kestoilusta tässä taloudessa sujuvaa. Ja niin aloiteltiin vasta kun poika oli noin kuukauden ikäinen, alkumetreillä riitti muutakin mietittävää ja kyllä meillä kertsejäkin kuluu öisin, reissussa ja laiskoina päivinä...

NallePuh (Ei varmistettu)

Lapseni on nyt 14 kk ja tein äsken pientä retrospektiiviä ensimmäiseen vuoteen ja mitä haluaisin ensi kerralla tehdä toisin. Ehdottomasti tärkein muistiin laitettava juttu omalla kohdallani oli (kärjistetysti): "Älä kuuntele muiden neuvoja". Sillä niitä neuvoja tosiaan piisaa ja niitä tulee joka tuutista (monesti ristiriitaisiakin), kuitenkin lähes jokaisesta meistä löytyy sen verran maalaisjärkeä, että hommasta suoriutuu. Toki on tilanteita, joissa neuvoja tarvitsee, mutta niitä voi sitten erikseen kysyä.

Esimerkiksi itseäni harmitti jälkikäteen suuresti anopin ohjeet "olisipa hyvä jos lapsi ei käyttäisi tuttia (ettei sitä sitten tarvitsisi vierottaa siitä)". Niinpä en antanut tuttia. Ja lapseni ei nukkunut juuri ollenkaan päiväunia ensimmäisen 6 kk aikana. Oi jos väsyneet aivoni olisivat sen verran kyenneet tajuamaan, että siihen on joku ihan hyvä syy miksi suurin osa lapsista syö tuttia.. Mutta kun on ensikertalainen, ja niin kovin väsynyt ja haluaa vain tehdä parhaansa, niin on niin kovin herkkä kaikenlaisille "ohjeille". Ja kun jo itse asettaa riman niin korkealle, että välillä ihan ahdistaa, niin ei tarvitsisi enää lisäahdistusta ulkopuolelta.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Onneksi et laittanut tähän postaukseen kuvaa :-)

KirsiVierailija (Ei varmistettu)

Kyllä meillä onnistui ne kestot ihan alusta saakka. Tosin joku valuva jättikakka on tietty hankala, myönnetään.

Mutta kestoilla maailma pelastuu, kun jätevuoret pienevät. Ja onhan ne vauvan iholle paremmat: ei mittää epähengittäviä muoveja, vaikka onhan kestoissakin se pitävä osuus. Mutta silti.

Kannatan kestovaippailua syvästi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos kommenteista, vinkeistä ja vilkkaasta keskustelusta.

Ei tässä nyt aivan vielä lyöty kestovaippoja naulaan, vaan opettelu jatkuu. Tänään Rouva koki onnistumisen iloja, kun hän lisäsi kestovaippaan sellaisen ylimääräisen imurätin, joka myös vähän täytti hieman liian väljää vaippaa.

Nature Babycare -vaippoja ei ainakaan Ruoholahden ja Hakaniemen S-marketeista saanut ykköskoossa, ja nuo kakkoset ovat vielä aivan liian isot. Mennään nyt ainakin yöllä Liberoilla - ne tuntuvat istuvan pikkuneiden päälle tosi hyvin - ja jatketaan kestoilua aamulla.

Pena2012 (Ei varmistettu)

Sun blogin yksi suola on visualisointi kuvin - olisin tähänkin postaukseen kaivannut havainnollistavaa kuvaa ;)

Mielenkiintoista luettavaa joka tapauksessa, kun ei omia ole!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä nyt kuukauden ikäisen tytön kanssa alettiin parin viikon iässä kokeilla kestoja. Parhaiksi ovat tähän mennessä osoittautuneet ruskovillan villahousut ja ihan perinteinen sideharsovaippa alla. Kertaakaan ei ole tullut läpi tai ohi... Öisin, reissussa ja äidin ollessa väsynyt pyykkäämään pidämme suosiolla kertakäyttöisiä. Yksikin kestovaippa päivässä vähentää jätemäärää huomattavasti pitkällä aikavälillä! Mutta ei kannata stressata asiasta... :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä kestoillaan siksi, että vauvan terveys menee valinnoissa muun edelle. Kertikset vain reissussa. Jos voin välttää liimat ja kemikaalit, jotka pissan hauduttamina kohtaavat vauvan herkän ihon, sen teen. Peseminen ei haittaa, meillä on nimittäin semmoinen uusi keksintö kuin pesukone.

Järkytys oli suuri, kun kaverilla oli vaipparoskis, joka pakkaa joka vaipan erikseen muovipussiin, ja sitten vielä ne yksittäispakatut isoon pussiin, jonka kaverini vie keräysastian jätesäkkiin. Siis mitäh?? Orgaanista jätettä pakataan moninkertaiseen muoviin, miksi? Tästä hölmöilystä meidät tulevaisuudessa varmasti muistetaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joku ei ollut tykännyt pamperseista, meillä taas ne ovat ainoa merkki mitä käytetään. Hyvin on pitäneet vauvan kuivana. Esim liberoista en tykkää ollenkaan, musta ne on jotenkin "kovat", mutta makunsa kullakin. Me onnistuttiin käyttämään kestovaippoja ekat 6kk. Siihen asti se oli helppoa kun vauva kakkas keskimäärin kerran viikossa, pahimmillaan väliä oli 2vk. Vatsavaivat oli sit sen mukaisia, eli olkaa vaan ihan iloisia kun tavaraa tulee. Meille se oli aina iso juhla!

vierailija (Ei varmistettu)

Unohtakaa jo se vaippojen maatuminen. Kertakäyttövaipat ovat polttokelpoista jätettä.

Liisa
Osasin!

Mutta kuinka monessa maailman kolkassa ne poltetaan? Energiajakeeseenkaan vaippoja ei saa laittaa, vaan kyllä suurin osa vaipoista kulkeutuu sekajätteenä kaatopaikoille muovipusseihin arkistoituna.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos vaipat polttaa, ne pitää ensin kuivattaa. Märkä vaippa palaa juuri yhtä puhtaasti kuin märkä puu, ei pala kunnolla eli savuttaa ja saastuttaa.

Lokki (Ei varmistettu)

Meillä kestoillaan,nuorimpien lasten kanssa synnytyssalista alkaen. Kestoissa on tosiaan hyvä puoli se että niitä on aina kotona saatavilla, niiden kanssa ei oo juuri niskakakkaongelmaa (meillä siis,muilla voi olla) ja toki ne joskus vuotavat. Mutta isompien lasten kanssa on käytetty ekrtakäyttövaippojakin,ja nekin ovat vuotaneet,ja niiden kanssa ongelmana oli se niskaan asti leviävä kakka. Meillä niitä myös on ns liian paljon,eli enemmin kuin juuri riittävä määrä,ei tarvitse miettiä loppuvatko kesken jos ei juuri sillä hetkellä laita pesuun. Suurin osa on joko ostettu käytettyinä tai tehty itse.

Meille siis nää sopii loistavasti,laiska kun ennemmin koukkaa pyykkikoneelle kuin raahautuu kauppaan vaippaostoksille tai ulos roskikselle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä päädyttiin osakestoilun sijasta vahingossa täyskestoilemaan, kun kestovaippalahjoitukset oli meidän penskalle heti alusta sopivammat kuin kertikset. Eli tuttujen vanhoja äitiyspakkaus ImseVimsejä (soft-kuori 3-5kg ja flanellivaippoja) ja harsoja. Olen muiltakin kuullut noista hyvää palautetta ja kirppareilta voi löytää käyttämättöminäkin tosi edulliseen hintaan, suosittelen niitä kokeilemaan, jos sattuu eteen.

Komppailen silti aiempaa kommentoijaa, joka ehdotti "sekakäyttöä". Jos teillä on nyt löydetty sopivia kertiksiä, niin kotona voi päivittäin kokeilla vaikka pari kertaa laittaa kestovaipan. Jos vaippojen antaa kuivua ennen pyykkikoriin pistämistä (ja kakat tietty huuhtaisee käsisuihkulla pyttyyn), niin hajuhaittoja ei synny ja pesuväliä voi pidentää varmaan lähemmäs viikkoa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Huomaa, että ihmiset ei ymmärrä muoveista yhtään mitään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tähän aiheeseen on selvästi palattava toiste ja kerrottava kokemuksista.

Jos kaksi Vierailijaa 1.6.2012 10:56 ja 2.6.2012 18:45 sattuvat vielä palaavan tänne, haluaisin kuulla lisää ajatuksia näistä kommenteista:

"Unohtakaa jo se vaippojen maatuminen. Kertakäyttövaipat ovat polttokelpoista jätettä." - Missä ehdotat vaippoja poltettavan?

ja

"Huomaa, että ihmiset ei ymmärrä muoveista yhtään mitään." - Kertoisitko, mihin viittaat?

Ympäristöasiat herättävät kyllä aina paljon tunteita, mutta niissä on helppo sortua mustavalkoisuuteen. Ehkäpä palaan tähän aiheeseen toisessa postauksessa. 

Hetahoo (Ei varmistettu)

En ole kumpikaan vierailijoista, mutta oma käsitykseni vaippojen polttamisesta perustuu Muumivaippojen (jotka muuten on meidän valinta kertseistä) sivuilta bongattuun tekstinpätkään: "Kotioloissa polttaminen ei saavuta riittävän korkeaa lämpötilaa, vaan liian matalissa polttolämpötiloissa saattaa syntyä haitallisia palamiskaasuja."

http://www.muumivaipat.fi/ymparisto3.asp

Tommi K
Isyyspakkaus

Juuri näin. Eikä niitä vaippoja saa laittaa energiajätteeseenkään.

Annuska (Ei varmistettu)

Sellainen vinkki vielä tähän vaippa-asiaan, että kannattaa hommata kuivaliinoja. Laitetaan siis päällimmäiseksi lapsen ihoa vasten. Liina päästää pissan läpi vaipan sisempiin kerroksiin ja tuntuu pintakuivalta, joten vaippa tuntuu lapsesta kuivemmalta (ikävähän märässä on olla, eikö?). Toisaalta se kakka on helpompi putsata siitä liinasta kuin vaipasta. Tosin maitokakkavaiheessa se tavara on kyllä niin märkää, että menee helposti kaikesta läpi, mutta tämä helpottuu ajan myötä. Toisaalta kakka voi levitä kuivaliinan ulkopuolellekin - mutta helpottaa se silti, koska vaippa on yleensä rypytetty reunoista jotta se pitäisi, ja ilman kuivaliinaa helposti leviää sinne asti, ja siitähän sitä on ah niin mukava ripsiä irti... Riisipaperi on siis samaan tarkoitukseen, mut se on kertakäyttöistä. Kuivaliinat ovat kankaisia, voi pestä koneessa ja mun mielestä parempia, kun se riisipaperi aina menee jotenkin myttyyn. Mä olen tehnyt liinoja itse; kangasta löytyy esim Eurokankaasta ihan sillä nimellä; mutta ainakin nettivaippakaupoista voi ostaa valmiinakin.
Ja jos ei vielä ole sappisaippuaa kotona, niin kannattaa ostaa, Bebesistä tai Ruohonjuuresta ainakin löytyy. Se on ehdottoman loistavaa vaippojen esipesuun, vie kaikki hajut.
Meillä kestoillaan kotona päivällä, yöllä ja reissussa kertikset käytössä. On vaan jotenkin helpompaa niin. Mut kestoilla pysyy iho hyvänä, ihan ehdottomasti. Kannatan siis sekakäyttöä minäkin. Tsemppiä vaippasirkukseen!

tilkkutäkki

Siinä on ollut kommenttia suuntaan jos toiseenkin, nyt on pakko laittaa omakin lusikka siihen soppaan. Esikoiseni on jo 13 v. silloin oltiin sekakäyttäija, kun kestoista meni iho aina rikki, niin käytettiin vuorotelleen kertiksia ja niistäkin ainoastaan pamperseja, mitkä pitivät ihon kunnossa. Reilu 2 v sitten toisen lapsen kanssa muistin sen ja hommatiin pampersit, mutta ne ei sopineetkaan ja useiden kokeilujen jälkeen päädytiin liberoihin ja hänen iho ei kestänyt kestoja lainkaan, koikeiltiin monia merkkejä. Nyt kuopuksen 3kk kanssa kertiksista sopii taas ainoastaan liberot (kokeiltu muitakin) ja tarkoitus olisi pian kokeilla kestojakin nimenomaan ekoilun tähden. Pointtina se, että jokainen voi ottaa ympäristön huomioon oman jaksamisen ja miellenkiinnon mukaan, sekä jokainen vanhempi tuntee oman vauvansa parhaiten.

 

Stillleben

En ole perehtynyt itse aiheeseen, mutta jätteen käsittelystä itselläni on ollut sellainen mielikuva, että ainakin osa sekajätteestä (johon vauvanvaipat siis kuuluvat) poltetaan.

Tässä Kuningaskuluttajan juttu aiheesta: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2335

Wikipedia-artikkelissa jätteenpoltosta on hieman vertailtu eri maiden käytäntöjä (Suomi on näemmä tässäkin tapauksessa takapajula mitä tulee jätteen hyödyntämiseen energiantuottajana): http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tteenpoltto

Mielestäni tuo kertakäyttövaippojen käytöstä johtunut syyllistys pitäisi nostaa vanhempien harteilta ja laittaa jätteet hyötykäyttöön kaatopaikalle kippaamisen sijaan.

Anskutin (Ei varmistettu)

Meidän neiti syntyi pikkuruisena täysiaikaisena ja vakaasta kestoiluajatuksesta huolimatta jouduimme alussa alistumaan kertavaippamaailmaan. Mitkään kaapista löytyneet kestot kun eivät olleet riittävän pieniä.. Noin kuukauden iässä pääsimme vihdoin kestoilun makuun ja pakko sanoa, että en kyllä vaihtaisi takaisin kokokertsielämään nyt kun kestovaipat on olleet arkea jo kohta 4 kuukautta. Lähinnä siksi, että se vaipparoskan määrä oli vain päätä huimaava. Vähän kun kantaisi rahaa roskikseen. Toisekseen siksi, että kestoiluaikana meidän neidin peppu ei ole tarvinnut kuin satunnaisen sipaisun perusrasvaa. Iho pysyy aivan huippukunnossa.

Joo, meilläkin käytetään kertavaippaa reissuissa ja laiskoina päivinä ja silloin kun kaikki vaipat on likaisina. Mutta jännästi se, että varakertavaipat alkaa loppua, lisää intoa käyttää kestoja. Koska ihan hevillä en jaksa vaippakaupoille lähikauppaan lähteä :D

Ja suosittelen ehdottomasti ostamaan huutiksesta/kirppiksiltä/jne käytettyjä vaippoja - ainakin osan varastosta. Silloin kestoilun ekologisuus ja taloudellisuus on huipussaan (minun mielestä). Vaipat on omalle kukkarolle halvempia kuin uutena ja lisäksi luontoa säästyy kun vaippa pääsee uuteen käyttöön. Suosittelen ehdottomasti myös kokeilemaan harsovaippaa (sumotaitos tuplaharsolla) ja villahousuja. Toimii meillä jopa yöllä nyt kun neiti on lopettanut yökakkailut. Se paketti hengittää aivan toisella tavalla kuin kertavaippa ja paremmin kuin perus pul-kuorinen kestovaippa.

Tsemppiä vaippavalintoihin ja armeliaisuutta vaippalaiskotuspäiviin :) Kannattaa muistaa, että yksikin kestovaippapäivässä säästää rahaa ja luontoa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos maailma olisi toisenlainen, kangasvaipat olisivat aivan yhtä päivänselvä valinta kuin posliini- ja lasiastiat. Vai käyttääkö joku kotona kertakäyttöastioita, koska astioiden pesemisestä on niin paljon vaivaa? Tai kertakäyttövaatteita?

Köyhemmissä maissa vaipatetaan pestävillä materiaaleilla, ja jopa pestään käsin. Eikä se ole mikään Juttu.

Kertakäyttövaipat ovat suurin yksittäinen kotitalousjätteen laji, ja nykyihminen on ihan vaan laiskistunut, jos vauvan hoidossa pyykinpesu on jotenkin niin olennainen vaiva, että sen perusteella ei jaksaisi kestoilla. Isompien lasten vanhempana tiedän, että you ain't seen nothing yet, enkä puhu pyykinpesusta.

Uskon, että kertikset ovat osa tuhlailun ja roskaamisen aikakautta, jota elämme. Hienoa nähdä, että osa ihmisistä suhtautuu myönteisesti ajatukseen kestovaipoista ja osa/kestoilee. Sana on arvottava, mistä en pidä. Miksei voitaisi puhua kangasvaipoista, niitähän ne ovat? "Kestovaippa" kuulostaa vastaiskulta kertiksille, vaikka kangasvaipat ovat olleet täällä jo noin aatamin ajoista asti.

Ei märkiä vaippoja saa polttaa!!! Lisää ympäristöhaittoja.

suslil (Ei varmistettu)

http://www.muumivaipat.fi/

suosittelen testaamaan noita :) meillä tyttärellä ollut käytössä pitkään ja löytyy housumallisena tai avattavana + mikä parasta on suht edullisia ja ympäristöystävällisiä :) meiän tytsyllä kaikenlisäksi atopia ja tosi kuiva ja helposti ärtyvä iho ollut, mutta noista ei ole ikinä tullut mitään vaippaihottumia jne :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Asun Vaasassa ja täällä ainakin vaipat laitetaan energia jätteeseen eli päätyvät poltettaviksi. Parempi se on kuin kaatopaikka, luulisin. Synninpäästö kertisvanhemmille! Yhteiskunta vaatii niin prkeleesti nykyvanhemmilta muutenkin, maissa joissa on kangasvaipat on myös hieman erilainen yhteisöllisyys ja auttaminen, täällä vanhemmat tai äiti hoitaa vauvansa ypöyksin. Itsekin vannotin että kertiksiä en varmana käytä. Kappas vaan vauva-arki olikin helvetillistä ja pimeimpinä hetkinä toivo heittävänsä jopa veivinsä, katsoin että siinä vaiheessa ei tosiaankaan riitä rahkeet kestoiluun. Kyllä se on hankalampaa kuin kertistely, väititte mitä tahansa. Aikaa kuluu vessassa tuplasti, ainakin meidän vauvalla jolla oli aluksi joka vaipassa kakka ja superpissat. Kokeilin noin kuukauden iässä kestoja, jokainen falskasi ja samalla piti vaihtaa vaippa, vaatteet, pestä vauva ja esipestä kakkatahrat vaatteista ja vaipasta ja etsiä kuivatuspaikka kymmenennelle vaipalle. Nyt aion hankkia lisää vaippoja ja kokeilla uudelleen kun vauva kakkaa enää parikertaa päivässä mutta en ota stressiä jos ei onnistu, olen mielummin hyvä äiti kun ylistressaantunut vaipanpesijä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos käyttää kertiksiä niin kannattaa ehdottomasti muumeja! Muumit on ainut suomalainen ja se kaikista ekoin kertakäyttövaippa. Istuvuudeltaan pampersit ovat hyviä, mutta koittakaapa haistaa niitä. Haju on ihan kaamea!

Tässä vähän lisäinfoa naty:n vaipoista. Ne eiväty niin ekoja kuin mainostavat:
http://puolitie.wordpress.com/2011/05/15/vaippojen-pesua-vai-viherpesua/

Meillä ei alussa kestoilut onnistuneet. Poika huusi kun syötävä. Nyt ollaan aloiteltu uudelleen (poika 4kk) ja sujuu jo huomattavasti paremmin. Meillä ei rahkeet riitä kokokestoiluun, mutta edes osittainen vähentää huomattavasti sitä kuuluisaa vaippajätevuorta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yksi ikäihmisen vaippa on luultavasti sen kokoinen kun vauvan koko päivän aikana käytettävät vaipat yhteensä, eli minä en kyllä ala kestoilemaan kun ei vanhainkodeissakaan kestoilla. :)

Keijukainen (Ei varmistettu)

Meilläkin koitettiin kestovaippoja ja luovuimme samaisista syistä niistä kokonaan. Muumivaippoja olemme käyttäneet koska ovat kotimaisia, allergialiiton suosittelemia, biohajoavia ja kappalehinnaltaan meidän lähikaupassa halvimpia. Libero menee, jos muuta ei ole, mutta Pampersseja ei kyllä meidän lapselle enää ikinä. Puolet vaipasta liimautui pyllyyn HETI kakan jälkeen kiinni, ei pitänyt kuivana ja hajosivat jo päälle laitettaessa melkein joka toinen...

Mare5

Heippa :) Ensiksi täytyy tunnustaa heiluttaen, että tässä nyt on paljon mollaamanne Lyllypylly-villahousujen tekijä ja tuon nimiyökötyksen keksijä :)  Kiitos kritiikistä, nimihän on ollu osuva, koska on löytynyt bittimaailmasta ;). 

Löysin tämän blogin vahingossa ja jumiuduin heti. Tuo vaippailu kun tulee taas osaksi arkeani toukokuussa, kun saan viidennen lapseni. Tästä Lyllypylly-ajasta on jo kuusi vuotta ja luulin jo jättäneeni taakse kaiken vauvailun omien kanssa, että sitten joskus lastenlapsia. Nelisen vuotta jo ns itsekeskeisempää elämää eläneenä omien lenkkeilyjen,ripsien pidennysten ym tärkeiden naisen maailmaan ehkä kuuluvien asioiden tärkeysjärjestys meni lokakuussa uusiksi, kun vauva ilmoitti tulostaan. Raskaus nyt puolessavälissä ja ajatuksena tietenkin jälleen kestovaippojen käyttö. Se on maailma, mikä rikastuttaa vauva-aikaa paljon. Onnea ja tsemppiä kaikille uusille kestovaippojen käyttäjille.

-Lyllypylly

Tommi K
Isyyspakkaus

No terve Lyllypylly! Hauskaa, että otit kyseisen jutun huumorilla, sillä sellaiseksi se oli tarkoitettu. Toiset ottivat keväällä asiakseen käydä vastahyökkäykseen, ja yhtäkkiä sainkin lukea, miten lapsesta tulee jotenkin vähän häiriintynyt, jos hänelle ei lässytetä. Ja sehän ei ollut lainkaan se, mistä alun perin kirjoitin.

Itse kutsumme tyttöä muuten hyvin usein Lylleröpylleröksi, joka on johdettu tuosta Lyllypyllystä. Onhan se myönnettävä, että nimi oli ainakin mieleenpainuva :D

Tervetuloa seuraamaan palstaa. Tästä kohujutusta huolimatta :)

Mare5

:) Huumoria tarvitaan, kun lähtee lastenmaailmaan mukaan.
Alunperin meilläkin tuo oli tytön lempinimi. Hän on Lyydia ja Lyllyksi sanottiin ja edelleenkin sanotaan. Ja tuohon aikaan hänellä oli niin herkullinen pikkuvauvan pullea pylly ;)
Asia kun asia, siihen löytyy aina puolesta ja vastaan, toiset hieman ärhäkkäämpänä kuin toiset.

Kommentoi