#suojatie

Suojatie ei ole suojellut kaikki lapsia tänäkään syksynä.

Jokainen onnettomuus tuntuu niin turhalta. Jokainen kuolema on liika.

Elastinen, Samu Haber, Anna Puu, Robin, Jenni Vartiainen ja Paula Vesala haluavat herättää tällä videolla huomion liikenneturvallisuuteen erityisesti suojateillä. Niin kaunis on maa.

Videota on vaikea katsoa kuivin silmin. Kappalevalinta on koskettava jo siksi, että Kari Rydman on säveltänyt laulun suojatiellä auton alle jääneen oppilaansa muistoksi. Siihen liittyy myös henkilökohtaisia muistoja.

Artistit toivovat faneiltaan ja medialta videon aktiivista jakamista kaikin eri tavoin. Minuutin kestävästä versiosta pyritään saamaan laajimmin esitetty video Suomessa.

Näyttökuva 2015-10-14 kello 20.45.17.png

Ylitä suojatie varoen, olit sitten auton ratissa tai astumassa sille jalkaisin.

Muistuta lapsiasi, että joskus autotkin ajavat punaisia päin, ja ikinä, ikinä, ei saa ylittää tietä katsomatta molempiin suuntiin.

Näyttökuva 2015-10-14 kello 21.06.38.png

#suojatie

Kommentit (4)
  1. Me asutaan Mannerheimintien varrella ja juurikin tänä aamuna (niinkuin 95% aamuista, tänään vaan oli harvinaisen törkeä tapaus) katselin kun kaksi autoa rinnakkain kiihdytti päin punaisia (eikä olleet mitkään vanhat vihreät, meille jalankulkijoille oli ehtinyt vaihtua jo vihreä valo). No, ehtivät hyvin odottamaan seuraaviin punaisiin valoihin. Eikä ole kauaa kun toisella suojatiellä jäi lapsi alle (ja kuoli).

    Todellakin toivoisin muutosta suojatieasenteisiin.

    Mitä opetan lapselle, no sitä että pitää katsoa aina kun ylittää tien, oli minkä värinen valo tahansa. Valoihin ei voi luottaa. Yhtään. En jaksa uhrata harmistuneita ajatuksia aikuisille jotka kulkevat päin punaisia jalankulkijan valoja. Lapselle selitän että aikuiset ajattelevat että on kiire ja silloin on lupa kiertää sääntöjä, mutta ei oikeasti ole ikinä niin kiire ja silloin pitää olla tosi tosi varovainen. Kadulla kulkemista on harjoiteltu siitä lähtien kun nakero oppi kävelemään. On opeteltu miten mennään suojatien yli (reippaasti, ei juosta, ei jäädä haaveilemaan) ja miten muistetaan varoa myös hurjaa vauhtia kiitäviä pyöräilijöitä. Vaikka kohta nelivuotias on taitava liikkumaan liikenteessä (no niin taitava kun pieni lapsi impulsseineen voi olla), niin pelottaa aika kun hän menee kouluun. Vaikka itse koulumatka on melko turvallinen (yksi pienen kadun ylitys…tosin silläkin kadulla läpiajokiellosta ja töyssyistä huolimatta kiihdytellään turhan paljon), niin iltapäiväkerhoon pitää Mannerheimintie ylittää (tänä vuonna on saattajat, mutta mikä lie tilanne muutaman vuoden päästä, riippunee siitä miten kauan on edellisestä lapsen turvatiekuolemasta 🙁 ).

  2. Meidän neiti on hyvin tarkkana myös siitä, jos joku muu kävelijä menee päin punaisia. Kunpa aikuisetkin muistaisivat odottaa sen hetken, että valo vaihtuu vihreäksi.

    1. Minä opettaisin tietä ylittäville, että molempiin suuntiin pitää katsoa, eikä vain ennen ylitystä vaan myös ylityksen aikana.

    2. Yksinäni saatan harppoa tutuissa risteyksissä tien yli, mutta jos valoissa odottaa lapsia, odotan myös minä. Esimerkin vaikutus on voimakas.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *