Suuri omenamehupäivä

Isyyspakkaus

Juuri nyt tuntuu, että viime päivinä elämään ja ajatuksiin on mahtunut vain omenoita. Niitä on syöty omenapiirakassa, omenapaistoksessa, omenahillossa ja tietysti aivan sellaisenaan. Nyt oli kuitenkin vihdoin suuren omenamehupäivän vuoro.

Olin varannut täksi päiväksi ajan Sipoon mehuasemalta, ja keräsin mukaani neljätoista kassillista keltakaneliomenaa. Pesin omenat ennen lähtöä ja hurautin iltapäivän päätteeksi kaverien autolla Sipooseen.

Perillä selvisi, että omenaa oli 120 kiloa, huh heijaa.

Hedelmät heitettiin isoon mehupuristimeen, joka ahmaisi ne kitaansa ja sylki toisesta päästä ulos kuivaa mäskiä ja litrakaupalla mehua. Tarkemmin sanottuna 80 litraa, mikä selvisi, kun mehut oli pullotettu.

Mehu kaadettiin isoon keittimeen, joka pastöroi sen 80 asteessa. Laskin itse kuuman mehun pulloihin ja laitoin korkit kiinni.

Mehulitran hinnaksi tuli karvan verran alle euro pastöroituna ja c-vitaminoituna. C-vitamiini kuulemma auttaa mehua pysymään väriltään vaaleana. Pullot sai ostettua mehuasemalta, ja niitä voi käyttää uudelleen tulevina vuosina.

Maistoimme paströinnin jäljiltä edelleen lämmintä mehua kotona, ja olipa se hyvää. Annoimme osan mehuista kavereille, joiden auto mahdollisti koko mehuretken, sillä 80 litraa mehua on aika paljon juotavaa ja säilytettävää. Mehun pitäisi säilyä huoneenlämmössä, mutta sitä suositellaan säilytettävän viileässä ja pimeässä.

Nyt meillä alkaa olla omenaa jo sen verran, että enää sitä ei oikeastaan tarvitsisi tulla lisää. Ei siis paljoa naurata, että yksi puullinen talviomenaa on vielä kypsymässä.

Tämän puun oksilla keikkuu varmasti useampi sata kilo omenaa, joka kypsynee lähiviikkoina. Ideoita?

Kommentit

Mmh (Ei varmistettu)

No kuivaat vielä reilun satsin. Siihen oiva apu on sellainen omenasorvi, jolla saa karan pois sieltä keskeltä. Mikäli kuorta ei halua tai voi syödä, tässä härvelissä on terä, joka leikkaa sen spiraaliksi samoin kuin ompun sisuksenkin. Kaikki kolme toimenpidettä samalla kertaa. Sitten vain ontto omenaspiraali veitsellä poikki ja sulla on valmiita omenarenkaita kuivuriin tai uuniin laitettavaksi.
Niistä saa mukavaa naposteltavaa syksyn tai talven varalle.
Mikäli ette itse enää halua omenoita enempää lahjoittakaa tarvitseville. Koulut, päiväkodit, vanhainkodit, mitä näitä nyt on. Vähän kolhiintuneet sopii vielä eläinten ruokintaan. Tosin siellä pääkaupunkiseudulla ei taida olla metsästysporukoita, jotka ruokkis riistaa.
Sadon määrä vaihtelee vuosittain, runsasta seuraa usein laihempi vuosi ja päinvastoin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuollainen omenasorvi on kyllä hyvä vinkki!

Olemme nyt jo joillekin tutuille sanoneet, että voivat tulla keräämään omppuja ja viemään niitä mehustettavaksi itselle.

Vähän kyllä epäilen, että kouluihin ja päiväkoteihin ruokia tekevä Palmia ei sekundaomenaa huoli.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nauti suuresta sadosta, meillä täällä pohjoisemmassa sato jäi pieneksi. Itse jaoin toissa vuonna omppuja työkavereille,sai ottaa kuka halusi, kaikille tuli hyvä mieli.
Sitten seuraavana vuonna pihlajanmarjakoi vei koko sadon, ei edes piirakkaa saanut,tänä vuonna juuri omaksi tarpeeksi.
voi kun ne säilyisivätkin tuoreina koko talven, mikään sen ihananpaa kun popsia oman puun omppuja ja eikös sitä sanota että omena päivässä pitää lääkärin loitolla, meillä sen mukaan lääkäri karkoitettu vähintään Siperiaan...
Omenaa voi myös pakastaa lohkoina piirakkaan ja paistoksiin käytettäviksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisi kyllä hienoa, jos omenoita voisi säilyttää jossain talvea varten. Jääkaapissa se ei ole mahdollista, ja mökilläkin on liian suuri riski, että omenat houkuttelevat hiiriä luokseen...

Vau! Mahtava määrä omenoita. Itse sain 7 omenaa omasta puusta ja kaikki syötiin paljaaltaan :)

Mitenkäs omenahillon tekeminen? Sitähän voi vaikka antaa sitten joululahjaksi ja viemisinä kyläillessä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi kuule, omenahilloa on tehty jo sen verran kuin se on järkevää :) Eli sen verran mitä Rouva jaksaa ja jääkaappiin mahtuu. Meillä kun ei ole kellaria, niin ei ole oikein hyviä säilytyspaikkoja.

Niin arvelinkin.. no sitten popsitte sellaisenaan niin paljon kuin jaksatte. Itseä oikein harmittaa kantaa kaupasta kotimaisia omenoita kun joillakin niitä kasvaa valtavia määriä ;)

Täällä ei kukaan ole tänä vuonna käskenyt tulla keräämään omenoita omasta pihasta. 

 

LinaH (Ei varmistettu)

Jos ei muuta käyttöä löydy niin varmasti vähävaraisille perheille kelpaa? Vasta näin facessa jonkun kuvan kiertävän jonkinsortin lavasta jonne oli viskattu monta kymmentä kiloa hyväkuntoisia omenoita. Niissä kommenteissa vilisi usein että vähävaraisimmille olisi kelvannut..

Tommi K
Isyyspakkaus

Mitenkäs vähävaraiset perheet ja ylimääräiset omenat saisi parhaiten kohtaamaan toisensa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuivattuja omenaviipaleita ja omaa mysliä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä! Molempia löytyy!

OP (Ei varmistettu)

Kyllä varmaan joku ottaa kiitollisena vastaan, kaikilla ei ole mahdollisuutta puutarhamökkiin.

Itse olen joskus täyttänyt happamalla omenalla ja appelsiinilla siian, maustoin kalan sitruunapippurilla, tillillä ja suolalla, täytin, hammastikuilla vähän kiinni, paistoin uunissa, lisänä kermaviilikastikse. Ihan hyvää oli

Strömsön jossain joulujaksossa Paul Svensson teki omenakuorrutettua nieriää ja omenakastiketta jouluruuaksi. Riimisuolasi nieriän, paistoi vesihauteessa uunissa, ja leikkasi mahdoliinilla hyvin ohuita siivuja päälle. Omekastikkeen ohjetta en muista. Tämä oli joko jouljakso, ohjeet löytyvät Strömsön sivuilta,

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostavatpa herkullisilta!

Eilisen lupaukset

Komppaam kuivatusta. Itse sain pienen määrän vanhaa punakanelia, ja siitä tuli todella hyvää kuivattuna. Oli pakko kuivata, kun todettiin ettei kuitenkaan syödä tuoreena kovin paljon (ei kai sitten raaskinut).

Jotkut kehuvat kotona tekemäänsä omenasiideriä hyväksi. 

Niistä kota- ja kuoriosista (joita jää kuivauksen yhteydessä ainakin) voi koittaa tehdä itse viinietikkaa. Pitkä prosessi. Olisin itse tehnyt, jos olisin keksinyt kokeilla silloin kun kuivasin omenoita. Eka ylijäämäsatsi laitettiin mehulinkoon, siemenineen kaikkineen, ja siitä tuli sellainen... Maanläheinen. Maistui omaan suuhuni multaiselta, vaikkei niissä multaa ollut.

Jos on kiinnostusta, voi esim. Facebookin kierrätysryhmissä vaihtaa omenoita edullisesti johonkin muuhun (kahvipakettiin, kuivahedelmiin, pähkinöihin tm.). Tai sitten voi lahjoittaa ilmaiseksi. Itse olen joskus koiria kaupungissa ulkoiluttaessani poiminut portin pielissä olevista ämpäreistä pari omenaa taskuun, siis otettavaksi ne on siihen laitettu, yleensä kyltin kanssa. Nämä vaihtoehdot sitten, jos omenoita ei enää itse tai lähipiirissä kaivata enempää.

Tommi K
Isyyspakkaus

Siiderin tekeminen kyllä kiinnostaisi kovasti, mutta sekin ilmeisesti kannattaisi tehdä mehusta, ja uuden mehustusretken tekeminen ei juuri nyt kiinnosta.

MarjaH (Ei varmistettu)

Hyvä saanto! Tuo Sipoon puristamo on näköjään yli puolet halvempi kuin meidän käyttämä, pitääpä vakavasti harkita sen asiakkaaksi siirrymistä.

OT, tytär 3,5-v "lukee" par`aikaa Gastronaattia. Ilmeisen hyvä kirja siis.

OT2, poitsu 4 kk 6 päivää sai tänään ensimmäisen kerran bataattia. Ei arvostanut :D Kiinnostaisi kuulla, miten teillä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ihan mahtavaa! Bataatti ei kuulu meidän ruokavalioon oikeastaan ollenkaan, mutta porkkana, avokado ja omena ovat maistuneet tähän mennessä hyvin! 

Santeri (Ei varmistettu)

Blogitapaaminen ja samalla jaat vähän omenoita :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) Pelkään, että a) kukaan ei tulisi tai b) tulijoita olisi liikaa.

Kommentoi