Suuri omenamehupäivä

Juuri nyt tuntuu, että viime päivinä elämään ja ajatuksiin on mahtunut vain omenoita. Niitä on syöty omenapiirakassa, omenapaistoksessa, omenahillossa ja tietysti aivan sellaisenaan. Nyt oli kuitenkin vihdoin suuren omenamehupäivän vuoro.

IMG_1215.jpg

IMG_1234.jpg

Olin varannut täksi päiväksi ajan Sipoon mehuasemalta, ja keräsin mukaani neljätoista kassillista keltakaneliomenaa. Pesin omenat ennen lähtöä ja hurautin iltapäivän päätteeksi kaverien autolla Sipooseen.

IMG_1202.jpg

IMG_1253.jpg

Perillä selvisi, että omenaa oli 120 kiloa, huh heijaa.

IMG_1271.jpg

Hedelmät heitettiin isoon mehupuristimeen, joka ahmaisi ne kitaansa ja sylki toisesta päästä ulos kuivaa mäskiä ja litrakaupalla mehua. Tarkemmin sanottuna 80 litraa, mikä selvisi, kun mehut oli pullotettu.

IMG_1274.jpg

IMG_1278.jpg

Mehu kaadettiin isoon keittimeen, joka pastöroi sen 80 asteessa. Laskin itse kuuman mehun pulloihin ja laitoin korkit kiinni.

Mehulitran hinnaksi tuli karvan verran alle euro pastöroituna ja c-vitaminoituna. C-vitamiini kuulemma auttaa mehua pysymään väriltään vaaleana. Pullot sai ostettua mehuasemalta, ja niitä voi käyttää uudelleen tulevina vuosina.

IMG_1289.jpg

Maistoimme paströinnin jäljiltä edelleen lämmintä mehua kotona, ja olipa se hyvää. Annoimme osan mehuista kavereille, joiden auto mahdollisti koko mehuretken, sillä 80 litraa mehua on aika paljon juotavaa ja säilytettävää. Mehun pitäisi säilyä huoneenlämmössä, mutta sitä suositellaan säilytettävän viileässä ja pimeässä.

IMG_1303.jpg

Nyt meillä alkaa olla omenaa jo sen verran, että enää sitä ei oikeastaan tarvitsisi tulla lisää. Ei siis paljoa naurata, että yksi puullinen talviomenaa on vielä kypsymässä.

IMG_1264.jpg

Tämän puun oksilla keikkuu varmasti useampi sata kilo omenaa, joka kypsynee lähiviikkoina. Ideoita?

IMG_1259.jpg

Kommentit (19)
  1. Blogitapaaminen ja samalla jaat vähän omenoita 🙂

    1. Heh 🙂 Pelkään, että a) kukaan ei tulisi tai b) tulijoita olisi liikaa.

  2. Hyvä saanto! Tuo Sipoon puristamo on näköjään yli puolet halvempi kuin meidän käyttämä, pitääpä vakavasti harkita sen asiakkaaksi siirrymistä.

    OT, tytär 3,5-v ”lukee” par`aikaa Gastronaattia. Ilmeisen hyvä kirja siis.

    OT2, poitsu 4 kk 6 päivää sai tänään ensimmäisen kerran bataattia. Ei arvostanut 😀 Kiinnostaisi kuulla, miten teillä 🙂

    1. Ihan mahtavaa! Bataatti ei kuulu meidän ruokavalioon oikeastaan ollenkaan, mutta porkkana, avokado ja omena ovat maistuneet tähän mennessä hyvin! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *