Tallinnan hieno Merimuseo yllättää koollaan ja visuaalisuudellaan

”Oho, wau!” oli ensimmäinen spontaani reaktioni, kun astuin rattaideni kanssa ulos hissistä Tallinnan Lentosataman Merimuseossa (Vesilennuki 6, Tallinn).

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 01.jpg

Entiseen vesilentokoneiden hangaariin vuonna 2012 avattu museo on sisältä paljon suurempi kuin mitä rakennuksen julkisivu antaa olettaa. Olin kyllä kuullut, että museossa on esillä kokonaisia veneitäkin, mutta sen mittasuhteet yllättivät silti.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 16.jpg

Museo on kuin jättimäisen valaan vatsa, joka on nielaissut kaiken, mitä merellä on vastaan tullut. Valtavien holvien alle mahtuu poijuja, laivan hylky ja kokonainen sukellusvenekin! Katossa (alla oikealla) roikkuu jäljennös sellaisesta vesilentokoneesta, joita hangaarissa on joskus säilytetty.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 04.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 02.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 06.jpg

Kierros alkaa kakkoskerroksesta merenpinnan päällisistä asioista, ja yläkerran kierroksen jälkeen laskeudutaan pinnan alle.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 05.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 03.jpg

Huomion varsinainen keskipiste on toisen maailmansodan ajoilta peräisi oleva Lembit-sukellusvene, johon pääsee tutustumaan myös sisälle.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 17.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 10.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 07.jpg

Kiehtova peli, mutta aika lailla pitäisi maksaa, että lähtisin moisen vekottimen kyydissä oikeasti pinnan alle.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 08.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 09.jpg

Museon alakerrassa on useita interaktiivisia näyttelykohteita kuten lento- ja venesimulaattorit sekä kauko-ohjattavia laivoja.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 12.jpg

Virolaisia laivoja esitellään useilla pienoismalleilla, joiden joukossa on mm. Tallinkin Megastar, jolla saavuimme kaupunkiin tällä kertaa.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 13.jpg

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 14.jpg

Museorakennuksen ulkopuolella on nähtävillä vielä jäänmurtaja Suur Tõll, mutta sen sisätiloihin tutustumiseen ei pienillä museovierailla ollut enää energiaa. 

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 15.jpg

Jos siis sinullakin on Tallinnan Merimuseo vielä näkemättä, hyvin lämpimät suositukset sille! Museo oli varmasti yksi vaikuttavimmista ja visuaalisimmista museoista, joissa olen koskaan käynyt. En oikeastaan tiennyt lainkaan, mihin olin menossa, joten museo yllätti kaikin puolin vain positiivisesti.

Myös tyttömme oli museosta innoissaan ja olisi viettänyt siellä pidemmänkin ajan kuin mitä sallimme. Museossa on paljon näkemistä, tekemistä ja koskettelemista lapsille, ja taaperonkin voi päästää tutkimaan paikkoja museon alakerrassa. Rattaiden kanssa oli myös hyvin helppo liikkua.

Merimuseo Tallinna Lennusadam - 18.jpg

Merimuseoon kuuluu Lentosataman lisäksi vanhankaupungin muurin Paks Margareeta -tykkitorni, mutta se on suljettu kunnostuksen vuoksi ensi vuoteen asti. Sinne siis toisella kerralla!

Kommentit (2)
  1. Tuo on mahtava paikka sekä aikuisille että varmasti lapsille (vaikka meillä ei lapsia olekaan). Mieleeni on erityisesti jäänyt, miten viimeisteltyä ja loppuun asti ajateltua kaikki on. Esimerkiksi seinillä oli niitä piirrettyjä kuvioita ja koko tilassa oli kiinnostava, mutta ei lainkaan häiritsevä, äänimaailma… 🙂

    1. Todella! Varmasti yksi parhaiten toteutetuista museoista, joissa olen ylipäänsä käynyt!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *