Tästäkö se uhma alkaa?

Olemme olleet tällä viikolla hyvin ihmeissämme. Muuten niin aurinkoinen poikamme, joka nukkuu levollisesti ja pitkään, on alkanut saada kamalat raivarit nukkumaanmenosta.

IMG_7479.jpg

Tämä alkoi aivan yllättäen. Olen kyllä viime viikkoina huomannut, että hänen on ollut vaikea nukahtaa varsinkin päiväunille, mutta tähän asti hän on mennyt siitä huolimatta sänkyyn hyvin mielellään. Hän vain kellahti petiinsä, sanoi: ”Bye-bye” ja jäi sen jälkeen juttelemaan omiaan pehmoleluille. Hän saattoi olla hereillä tunninkin aivan tyytyväisenä – ja lopulta nukahti.

Vaan ei enää. Pelkkä nukkumaanmenon maininta aloittaa itkun, ja kun lapsen laittaa sänkyynsä, alkaa infernaalinen kirkuminen. Niin päivällä kuin illalla. Pahaan mieleen ei tunnu auttavan mikään, ei laulut, ei silitykset ei peittely. Vaikka hänet saisi rauhoitettua makuuasentoon, kirkuminen alkaa viimeistään sitten, kun hän huomaa vanhemman poistuvan vierestä.

Ilta tai pari vielä menee sellaisella ”voi pientä, mikäs nyt harmittaa?”-asenteella, mutta nyt kun tätä on kestänyt jo viikon ja joka päivä, nukkumaanmeno alkaa kiristää kaikkien hermoja. Tyttökin valittaa iltaisin vieressä, ettei saa nukuttua, kun veli kirkuu. Hän jaksaa huutaa jopa kolme varttia ennen kuin nukahtaa. Ja vieressä päivystäminenkään ei auta: huuto lakkaa vain, jos hänet ottaa pois sängystä ja pitää sylissä, mikä ei ole vaihtoehto.

Onko vastaavia kokemuksia, ja mikä siihen auttoi? Onko tämä nyt jotain uhman alkua? Että häntä ei vain nukuta ja hän on alkanut protestoida nukkumaanmenoa vastaan?

Itse ajattelin nyt kokeilla, että jätetään päiväunet sitten nukkumatta. Poika ei tunnu lainkaan väsyneeltä päivällä, joten voisikohan hän olla illalla sitten väsyneempi? Ja jäisi ainakin yhdet kirkumiset päivästä pois.

Kommentit (23)
 1. Garam Masalan Anna
  20.1.2018, 23:26

  Kuulostaa eroahdistusvaiheelta. Suosittelisin tassuttelu-unikoulua ja myös vähitellen siirtymistä ovelle päin (ensin tuoli kiinni sängyssä, seuraavana iltana vähän ovelle päin jne kunnes olet pois huoneesta). Kyllä se siitä.

  1. Ei antanut pitää tassua päällä. Sanoi vain ”Älä” ja siirsi käden pois 😀

 2. Hep! Kahden isomman kanssa on ollut juuri noin tuossa kahden vuoden kynnyksellä. Molemmat olivat siihen asti itsenukahtajia. Meillä toimi se että nukkumaan menosta alettiin puhua ajoissa ja rauhoitettiin ilta jo pari tuntia ennen itse nukkumaanmenoa, tehtiin myös siitä nukkumaan menosta tosi mukavaa iltasaduilla ja unilaululuilla. Jossain vaiheessa se nukkuminen taas helpotti ja kiukut väistyivät. Harmillista kyllä kohta 4-vuotiaan uhma ei muuten ole sitten helpottanut yhtään. Kauhulla jo odotan kolmosen kasvamista, vielä nyt 8 kuukauden ikäisenä hän on helppo nukahtaja mutta yöllä oikea demoni 😀

  Monesti liian väsynyt lapsi kiukkuaa ja yrittää estelle nukahtamista(tämä siis meidän perheen havainto).

  Tsempit!

  1. Meillä ei ole onneksi näkynyt öisiä demoneja. Molemmat on olleet aina hyviä nukkujia ja myös nukahtajia. Siksi tuo iltakirkuminen niin ihmeelliseltä tuntuikin.

   1. Varmasti ohimenevä vaihe 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *