Täytetyt kesäkurpitsankukat

Isyyspakkaus

Täytetyt kurpitsankukat (Fiori di zucca) olivat yksi parin viikon takaisen Italian-matkamme suurista herkuista ja uusista makukokemuksista. Ne olivatkin niin herkullisia, että niitä piti syödä useammin sekä Napolissa että Procidalla. Kun kävimme viikonloppuna maalla, Rouvan oli heti päästävä kokeilemaan niitä ja kehittelemään omaa kurpitsankukkareseptiään.

Kukat olivatkin juuri sopivan kokoisia sitä varten.

Ja niin mainioitahan Rouvan kurpitsankukista tuli, että en malta olla julkaisematta reseptiä täällä. Rouva jopa valmisti kukkien sisällä olevan juuston itse, mutta se tehtiin siksi, ettei maalla ollutkaan saatavilla mitään täyttämiseen soveltuvaa juustoa kuten ricottaa. Tuorejuusto ei täyttämiseen sovellu, sillä se valuu sulaessaan ulos kukista.

Italiassa kukkien päällä oli selkeästi paksumpi tempura-tyyppinen pastella-taikinakuori, ja kukat oli uppopaistettu. Rouva halusi yksinkertaistaa reseptiä ja vain kieritteli kukat kananmunassa ja jauhoissa. Lisäksi uppopaistamisen sijaan kukat paistettiin pannulla runsaassa öljyssä. Ja hyvää tuli!

Kurpitsankukat voi valmistaa joko pekonin kanssa tai ilman. Rouva täytti puolet kukista pekonilla ja puolet pelkällä juustolla, ja molemmat olivat yksinkertaisesti herkullisia.

Ainekset

 • pekonia
 • ricotta-juustoa tai pehmeää kotijuustoa
 • (suolaa)
 • kesäkurpitsankukkia
 • kananmunaa
 • vehnäjauhoja
 • öljyä paistamiseen

Valmistaminen

 1. Leikkaa pekonit pieneksi silpuksi ja paista ne
 2. Sekoita jäähtynyt pekoni juustoon ja mausta tarvittaessa suolalla
 3. Leikkaa kesäkurpitsankukkien kanta irti veitsellä, jolloin niiden tyveen syntyy pyöreä reikä
 4. Työnnä juustotäyte kukan sisään reiän kautta
 5. Särje kananmuna lautaselle ja vispaa sen rakenne rikki haarukalla. Laita toiselle lautaselle vehnäjauhoja. Kierittele kukat kananmunassa ja sen jälkeen vehnäjauhoissa
 6. Kuumenna paistinpannulla runsaasti (n. 1 cm) öljyä ja nosta kukat pannulle. Kääntele kukkia ja paista niiden kuori joka puolelta kullanruskeaksi.

Varo, näihin tulee himo.

Kommentit

Kimmo
Ruokasuositus

Oi jee! Vaikuttaa herkulliselta. Minua on niin tänä kesänä harmittanut se, ettei ole omasta takaa saatavilla kesäkurpitsankukkia, että yksi päivä olin jo hyvin lähellä ostaa kauppahallista 10€/kg maksavia sormenkokoisia kesäkurpitsoja vain siitä syystä, että niissä tuli kukat mukana.

Noista uppopaistotaikinoista..yleensä käytän mahdollisimman vähän mitään taikinaa/kuorta, jollei sitten paistettava asia sitä rakenteensa vuoksi erityisesti vaadi. Pysyikö noissa täyte hyvin sisällä, vai jouduitteko kohtelemaan silkkihansikkain? (Vai paistoitteko pannulla uppopaiston sijaan juuri siitä syystä?)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kieltämättä tämä on kyllä raaka-aine, jota ei juurikaan näe kaupoissa. Onneksi anoppilassa kesäkurpitsaa kasvaa niin, että niillä ruokkisi pienen kylän.

Rouva kokeili kukkia ensin ilman mitään kuorta, sitten tällä reseptissä kuvaamallani leivityksellä ja vielä myös sillä pastella-taikinalla. Hänen havaintonsa olivat, että ilman kuorta kukka ei oikein pysy kasassa, joten ainakin tuollainen ohut kuori on tarpeen. Se myös antaa hieman makua ja on mukavan rapea.

Täyte pysyi sisällä tosi hyvin. Ensimmäisessä kuvassa näkyykin, että kotitekoinen keittojuusto ei ole valunut sisältä lainkaan. Luulen, että ricotta toimii samalla tavalla.

Uppopaistamista taas vältettiin siksi, että se käytetty rasva on niin ongelmallista. Ja kun ei hirveän usein uppopaista mitään, niin tuntuisi myös hölmöltä viedä kerran kiehautettu öljy ongelmajätteeseen.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

No jösses, en ole edes ajatellut, että näitä voi syödä! Minusta tuo rouvasi resepti kuullostaa vielä paremmalta kuin alkuperäinen, koska itse en ole yleensä suuri taikinakuoristen ruokien ystävä. Näyttävät herkulliselt! :p

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä mäkin tykkäsin näistä jopa enemmän kuin Italian-versioista. Se pastella-kuori oli aika paksu, mutta näissä leivitys oli mukavan ohut ja rapea.

Vierailija (Ei varmistettu)

Apuva! Ei tämmöisiä syljeneritystä lisääviä juttuja saisi julkaista, kun kukkia on vaikea löytää. Nyt alkoi metsästys viljelijöiltä kun ei kauppahallistakaan saa ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Onnea metsätykseen! Käy vaikka vinkkaamassa täällä, mistä kukkia löytyy, kun löydät.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos reseptistä, täytyy kokeilla oman kurpitsan kukkia tällä ohjeella viikonloppuna!

Tommi K
Isyyspakkaus

Nyt olisi myös hyvä hetki tehdä niillä bisnestä täällä ;)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Bisnekset sikseen! Ricotta on ostettu, kohta kokeillaan. Ehkä siis huomenna.

Vierailija H (Ei varmistettu)

Roomassa olen noita kerran maistanut, ja olivat kyllä hyviä! Jostain syystä ajattelin silloin, että lienee mahdottoman vaikeita tehdä ja koska oli vielä loppusyksy, unohtui ajatus seuraavaan kesään mennessä. Kiitos "helpotetusta" reseptistä, nyt kyllä pitää kokeilla. Osaatko muuten sanoa, missä vaiheessa kukka olisi paras poimia, vai onko sillä mitään väliä? Siis että pitäisikö poimia aivan uusi kukka, vai jo vähän aikaa kukkinut?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kukka on varmaan parhaimmillaan silloin, kun se näyttää siltä, miltä näissä kuvissa :D Eli kukan tulee olla kypsä muttei kuitenkaan vielä yhtään lerpahtanut. Eh, olipa epämääräinen vastaus ;) Kooltaanhan nämä olivat aika isoja, sanoisinko n. 8 cm pitkiä, eli ovat ne jo jonkin aikaa kukkineet. Luulen kyllä, että tunnistat sopivat kukat liian nupullaan olevien ja liian nahistuneiden joukosta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Apuva aikaisemmin huudelleena tulin hihkumaan kaikille Tampereella asuville, että kauppahallin vihanneskojun omistaja saa näitä tilattua tarvittaessa. Soitin kauppiaalle tänään aamulla, ja viljelijä toi kukat oitis näytille. Tämän illan ohjelma siis tiedossa ;) Nam!

Tommi K
Isyyspakkaus

Upeaa palvelua Tampereella! Sinne siis kauppahalliasioille kaikki, jotka lähistöllä asuvat!

Kommentoi