Tee-se-melkein-itse-terassi

Jos jotain inhoan, niin sitä tunnetta, että minun pitäisi vastata asiasta, joka ei ole minulla hallussa ja jonka hoitamiseen minulla ei ole edes kompetenssia. Piikkaan ja tasoitan nykyisin jo melko kätevästi seiniä, mutta piharakentamisesta en osaa edes alkeita.

Aloitimme siis mökin terassipihan rakentamisen.

2012-06-22-421.jpg

Olemme tähän menessä pyytäneet konsultaatiota isältäni, sedältäni, vaimoni sedältä, rautakauppiaalta sekä lankomiehen tutulta rakennusmieheltä. Ja tämän vinkkaamalta kaivinkoneen kuljettajalta.

Pääsin eilen jo pisteeseen, jossa nostin kädet pystyyn ja tiuskaisin: ”Antaa olla, tehdään ihan miten vaan. En minä pysty ottamaan tähän kantaa.” Jokaisella konsultillamme on nimittäin ollut toisistaan eriävä mielipide, ja kaikkien savolaisten jäljiltä ei ole pystynyt sanomaan edes, mikä se mielipide oli. Yksimielisiä he ovat olleet vain siitä, että terassin voi tehdä monella tavalla. Jep, selväksi tuli. Isäni mielestä taas minä itse tiedän parhaiten, miten homma kannattaa tehdä. Eli intuitiolla mennään.

Vaatimuksemme ovat hyvin yksinkertaiset: Päämökkimme kuistia jatketaan kaksi metriä kattamattomana siten, että laudoitus on samassa tasossa kuin lasitetun kuistimme lattia. Tämän jälkeen terassi laskeutuu yhden askeleen alemmas, ja terassilaudoituksella katetaan koko mökin ja aitan välinen pihamaa, sellaiset 60 neliömetriä.

mokkipiha.jpg

Terassihahmotelma. Lipputangon näköinen tolppa on koivu, jota Rouva ei antanut kaataa.

Kansilaudat ovat 30-millistä haapaa, ja runko rakennettaan 2 x 5 -tuumaisesta männystä, joka tervataan venetervalla. Perustuksissa käytetään lisäksi 40 cm x 40 cm betonilaattoja sekä 19 cm korkeita pilariharkkoja. Kaikki muu on avoinna.

Aiemmin ajattelimme, että kansi tehtäisiin noin parimetrisistä neliömäisistä moduuleista, jotta niitä voisi tarvittaessa nostaa pois. Nyt olemme tulleet kuitenkin toisiin ajatauksiin, ja koko kannesta rakennetaan yhtenäinen.

Suurimmat kysymykset liittyvät kuitenkin perustusten tekemiseen. Alla olevassa kuvassa esitetään kaksi tällä hetkellä potentiaalisinta vaihtoehtoa.

2012-07-05-823.jpg

Millaisilla neuvoilla näihin skenaarioihin on päädytty?

Kaivuutyöt. Että kaivetaanko vaiko eikö? Miten laajalta ja syvältä? Ja kuka sen tekee?

 • ”Kyllä en minä kaivaisi, ihan vaan murske tähän pintaan”
 • ”No sitten sitä pitää kaivaa ainakin se puoli metriä”
 • ”Ihan vaan sellainen kevyt pintamaan poisto riitää, parikymmentä senttiä”
 • ”Helpointa on ottaa koko piha auki”
 • ”Helpointa on kaivaa vain pilaririvien kohdalta”
 • ”Mitä syvemmältä kaivaa, sitä enemmän tulee ongelmia”
 • ”Tilasit kaivinkoneen? Sehän on kallista.”

No tilasin kaivinkoneen juu. Maa on kivikkoista, ja sitä pitäisi kaivaa pois 15 kuutiota, vaikka pintaa poistaisi vain 20 cm. Perustukset kaivetaan nyt 40 cm:n syvyyteen ja vain pilaririvien kohdalta.

Täytemaa. Laitetaanko hiekkaa vai mursketta.

 • ”Sitä hiekkaa pitäisi hakea niin kaukaa, ettei kannata”
 • ”Kalliomurske olisi sitä parasta”
 • ”Kalliomurske on kallista”
 • ”0-32 mm:n karkeus on sopiva”
 • ”0-16 mm:n karkea on sopiva”

0-16 mm:n kalliomursketta on nyt tilattu kolme kuormaa eli sellaiset parikymmentä kuutiota.

Pilarit. Että mihin kohtiin, kuinka tiheästi ja miten korkeita?

 • ”Ei varmaan tarvitse jokaisen juoksun kohdalle?”
 • ”2 x 5 tuuman lankulla voi olla jopa 2,5 metrin jänneväli”
 • ”laatta ja yksi pilariharkko riittää”
 • ”kaksi harkkoa, ja alempi upotetaan maan sisään”
 • ”Sitten pitää muurata ja valaa”
 • ”Ei tarvitse, mihinkäs se alin sieltä maan sisältä lähtisi”

Pilarit tulevat nyt noin 2 metrin välein, toisin päin vähän alle ja toisin päin vähän päälle. Vielä on avoinna, upotetaanko betonilaatta ja harkko maan sisään (skenaario 1), jolloin maan päälle tarvitaan vielä toinen harkko, vai voidaanko piha tasoittaa murskeella, jolloin laatta ja harkko jäävät maan päälle (skenaario 2).

Routaeristys. Jotta tehdäänkö vai ei ja millä tavalla?

 • ”Ei se ole välttämätöntä”
 • ”Kyllä minä laittaisin”
 • ”Mursketta pohjalle ja sitten Finnfoam sinne laattojen alle”
 • ”Ei se kylmyys sieltä alta tule, kannattaa laittaa foamit harkkojen ympärille”

Ohhoh, tämä asia on edelleen auki, vaikka maata on jo kaivettu. Eristelevyn laittaminen päälle (skenaario 1) kuulostaa työläämmältä, ja vaatisi kaivurimiehen visiittiä vielä sen jälkeen, kun laatat ja harkot on asennettu paikoilleen.

***

Lähdimme lopulta liikkeelle pitkälti kaivinkonemiehen suositusten mukaan. Hänellä oli kuitenkin välineet, joilla asiaa saatiin konkreettisesti eteenpäin.

2012-07-04-794_-_version_2.jpg

Nyt katselen kuoppaista maata miettien, mitä ihmettä tapahtuu seuraavaksi. Kaivinkonemies palaa pian ja tekee sitten jotain. Minä seison vieressä ja ihmettelen.

Ja tämän kaiken pitäisi olla valmista reilun kahden viikon päästä.

2012-07-04-812.jpg

Sanoin Rouvalle, että en ikinä selviäisi talon rakentamisesta. Hän vastasi: ”Et niin.” Onneksi siihen ei ole myöskään tarvetta.

Kommentit (4)
 1. AuriElina: Ohhoh, kuulosti aikamoiselta. Juu, kyllä tämäkin on aikamoinen ikuisuusprojekti. Istumme joka ilta saunassa ja mietimme, mitä kaikkea pitäisi tehdä sitten, kun on saatu aitta, lasikuisti, terassi ja kesäkeittiö: sauna pitäisi uusia, olisi kiva että aitassa olisi pari ikkunaa enemmän, saunan pukuhuoneen ovi voisi avautua kokonaan toiseen suuntaan, puuliiterillekin olisi jo perustukset ja niin edelleen… 🙂

  Sinite: Juu, me ajateltiin, että tehdään perustukset kunnolla. Niitä lautoja on sitten helpompi vaihtaa siinä päällä.

  Vierailija: Lupa-asiat ovat tosiaan kuntakohtaisia, ja ainakaan täällä terassin rakentaminen ei ole luvanvaraista, eikä siitä tarvitse edes ilmoittaa kunnalle. Asia tietysti tarkistettiin rakennusvalvojalta. Kesäkeittiöön (sitten joskus kun se tehdään) halutaan katos, joten siitä pitää tehdä ilmoitus. Lupaa sekään ei tarvitse. Kustannusasioihin palaan myöhemmin.

 2. Mitenkäs, noiden toimenpidelupien, rakennuslupien jne kanssa, kun et

  niistä mitään kirjoita. Toki siellä maalla voi tuollaista tehdä vähän

  väljemmin, kuin Helsingissä, mutta silti ? Ja toinen kysymys, mitä tuo

  projekti maksaa, tai mitä se saa maksaa? Vai onko sillä niin väliä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *