Terveisiä Italian poliisilta

Isyyspakkaus

Palataanpas yhteen asiaan viime kesältä.

Kirjoitin heinäkuisessa Firenzen-jutussani mm. näin:

Onnistuin saamaan itseni pari kertaa niin pahasti sumppuun kiellettyjen ajosuuntien keskelle, että saas nähdä, kuinka monta sakkolappua tulee postissa kotiin matkan jälkeen.

No niin, vastaus alkaa olla selvillä. Ainakin kaksi, ehkä jopa neljä.

Kerrotaanpas vielä hieman tarkemmin, mistä on kyse:

Italiassa monissa kaupungeissa historialliset keskustat on rauhoitettu autoliikenteeltä, ja esim. Pisassa ja Firenzessä tietyillä kaduilla ja alueilla saa ajaa vain, jos siihen on lupa. Tästä kerrotaan kyltein, ja niissä mainitaan myös elektroninen valvonta.

Tiesin, että ajoin Pisassa kerran epähuomiossa tällaiselle alueelle, kun etsimme sopivaa pysäköintipaikkaa ja huomio oli jossain muualla. Firenzessä taas suunnistimme navigaattorilla, joka ei tuntenut näitä rajoituksia. Ja vaikka kuinka yritimme päästä kiellettyjen alueiden ohi, navigaattori ohjasi monen mutkan kautta lopulta meidät aina sellaiselle. Jossain vaiheessa näytti siltä, ettemme todellakaan onnistuisi pääsemään lähellekään sitä paikkaa, mihin olimme menossa, joten luovutin: Nyt on vaan pakko mennä tästä, ei me muuten löydetä ikinä perille. Kävimme Firenzessä myös toisena päivänä samoin tuloksin. Tulkoon sakko, jos on tullakseen, ajattelin.

No, tuossa lokakuussa sitten autovuokraamosta tuli sähköpostia, jossa kerrottiin, että tietoni on toimitettu Italian poliisille. Ja sitten vastaava ilmoitus tuli vielä muutaman pari kertaa lisää. Viesteissä viitattiin liikennerikkomuksiin Pisassa ja Firenzessä. No voihan sun. Ja yksi herja tuli vielä lisää, mutta se vaikuttaisi olevan terveisiä automaattiselta nopeudenvalvonnalta. Äh.

No nyt asiaa on ehtinyt sulatella sen verran, että vähän jo naurattaa. Kävin tänään noutamassa kaksi ensimmäistä sakkolappua postista, ja nyt pitäisi vielä ymmärtää, minkä verran olen velkaa Italian poliisille. Maksuohjeissa lukee, että 106,23 €:n sakosta saa vähentää 30 %, jos sen maksaa viiden päivän sisällä. Mutta mistä? Siitä kun kuittasin kirjeen vastaanotetuksi? Niin kai. Onhan tuo reilut 80 euroa per sakko silti aika suolainen hinta siitä, että turisti on ajanut autoa vain paikallisille tarkoitetuilla alueella. En minä kuitenkaan missään kävelyteillä ja jalankulkualueilla puikkelehtinut.

Kävipä kyllä mielessä, että mitäs jos en olisi noutanut kirjeitä lainkaan postista? Onko jollain kokemusta siitä, että onko Italian poliisilla jokin kansainvälinen perintäjärjestely käytössään?

Entä mitä tästä opimme? No ensinnäkin sen, että se sähköinen valvonta on ihan oikeasti totta ja sakot löytävät tiensä Suomeenkin asti.

Ja sen, että ensi kerralla Italiassa en todellakaan luota navigaattoreihin kaupungin keskustoissa.

Kommentit

Hymyjä ja haukotuksia

Meille kävi ihan sama juttu viime kesänä ihan samassa kaupungissa. Tosin taisimme selvitä yksillä sakoilla. Maksoimme maksun alennettuna, vaikka taisimme olla kirjeen noudosta laskettuna hieman myöhässä. Saas nähdä, karhuavatko loputkin.

travelleri (Ei varmistettu)

Italiasta en tiedä mutta Sveitsi laittaa noutamatta jääneet kirjatut kirjeet noudettavaksi käräjäoikeuden kansliasta. Uskallatko kokeilla miten Italian poliisi toimii? ;D

Tommi K
Isyyspakkaus

No enpä uskaltanut. Maksoin siis sakot. Alennettuna.

hr (Ei varmistettu)

Muistaakseni vuosia sitten omilla vanhemmillani kävi samanlainen kömmähdys Pisassa. He taisivat maksaa ensimmäisen sakon mukisematta, mutta seuraavan kerran kun tuli pyyntö noutaa kirje postista, he eivät liikauttaneet evääkään. Tähän mennessä kukaan ei ainakaan ole tullut heidän peräänsä!

TK (Ei varmistettu)

Meille kävi sama Firenzessä vuonna 2008, mutta sakkoja ei koskaan maksettu, vaikka kirjeet kyllä noudettiin. Pari kertaa sieltä tuli perään uusi lasku, mutta sen jälkeen ei ole tapahtunut yhtään mitään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulemma tästä oli jotain keskustelua Tuulilasin neuvopalstalla pari vuotta sitten ja siellä joku oli todennut että konkreettisin seuraus sakon maksamatta jättämisestä on se, että kun seuraavalla kerralla yrität vuokrata autoa Italiassa, ei onnistu. En sitten tiedä onko se totta mutta itse laittaisin Googlen laulamaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, tuo olisi kyllä aika ikävää. No mutta sakot on maksettu, joten eipä tarvitse jännittää sitä.

Jos et maksa, Mafia tulee sementtisäkin kanssa hakemaan. :D Oletan kyllä, että aika moni italialainen jättää maksamatta, jos Suomen polisiilta tulee lasku.

Hanna R.

Meitä muisti Sveitsin poliisi muutama vuosi sitten. Ylinopeutta oli tullut hurjat 6 km/h ja muistaakseni tapaus sattui moottoritien liittymässä (kuulemma sakko voi räpsähtää jo, jos ylinopeutta on 1 km/h). Summa oli noin 40 euroa ja mukana oli ukaasi, että maksamaton sakko saattaa evätä seuraavalla kerralla maahanpääsyn. Emme ottaneet riskiä vaan maksoimme mukisematta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos haasteesta! Ja sattuipas, kun tuo jutussasi mainitsema Kaisa Mattila on mun vanha ystäväni, ja ollaan joskus oltu jopa samaan aikaan (hän vielä silloin harrastajana) teatterin lavalla :)

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Voi miten kiva sattuma!

Mielekäs miellekartta (Ei varmistettu) http://mielekasmiellekartta.wordpress.com

Luin blogisi tuoreimpia postauksia ja tein niistä jutun omaan blogiini. Mitäköhän ajattelet pappablogi-nimityksestä... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kävinkin tätä kommentoimassa tuolla toisen blogin puolella. "Pappablogi" kuulostaa jonkun isoisän jutulta, ja saa siis omissa korvissani vähän toisenlaisen merkityksen kuin "mammablogi". Itse puhun perheblogista.

Saman kokenut (Ei varmistettu)

Itse ajoin kaverini vuokraamalla autolla jossainpäin Veronaa yksisuuntaista väärään suuntaan kaverilleni kotiin löytäneen sakkolapun mukaan. Sakkolapussa ei kuitenkaan ollut kaikkia tarvittavia tietoja sen maksamiseksi, eikä näitä vuokrafirman kautta italiasta tiedustellen edes saanut. Jäi siis maksamatta.

Seuraavalla kerralla (8 kk myöhemmin) auton vuokraaminen Italiassa - ennakkohuhuista poiketen - ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia.

Eija

Italian poliisi :)

Muutama ystävä Italian poliiseista löytyy. Se että olen Italian jälkeen asunut Turkissa ja nyt Barcelonassa, on luonnollisesti aiheuttanut ajan kanssa sen, että valitettavasti yhteydenpito on aika vähäistä. Ei kuitenkaan taida olla poliisituttavia Firenzessä, vaikka viimeksi asuin juurikin siellä. Nyt tuli ikävä Antoniota, entistä Venetsian lentokenttäpoliisia, nykyistä Calabrian poliisia, EIKÄ hän ole mafian kanssa tekemisissä!

Hahaaa :)  miten meidän ystävyys alkoi.. Monenlaisia seikkailuja on koettu yhdessä ja olen kiitollinen hänelle päästessäni näkemään Calabriaakin laajemminkin ja myös siitä, että voin syödä Italian poliisin leimalla varustetusta posliinilautasesta -jos haluan ja jos sen varastostani Suomesta saisin. 

Antoniosta riittää kerrottavaa. Teen sen ja paljon muutakin juttua Italiasta kun vain jossain vaiheessa ehdin ja se tulee löytymään www.rantapallo.fi/eija ja jasmiiniajarosmariinia.blogspot.com

Whatsapp... toivotankin hänelle nyt hyvää yötä, ystävälleni Calabrialle. 

 

Lode (Ei varmistettu)

Sain sakon syksyllä 2007 samaisesta syystä, eli suhailin epähuomiossa Sienan keskustassa alueella, johon ei autossa lupaa ollut. Sakko tuli suoraan kotiin vuokrafirman kautta (joka toki tästä palvelusta veloitti kivan summan). Lappu oli pelkkää italiaa enkä edes auttavasti italiaa osaavan kaverini kanssa löytänyt siitä mitään maksuohjeita (paikallisen poliisilaitoksen osoite oli, en tiedä olisiko ollut tarkoitus maksaa paikan päällä). Lasku jäi siis maksamatta, mistä seurasi suomalaisen perintäfirman kirje, josta maksuohjeetkin löytyivät, ja sen sitten maksoin mukisematta saadakseni asian pois päiväjärjestyksestä.

Mills (Ei varmistettu)

Moi!
Mitenkäs tämän sakkoasian kanssa kävi? Me onnistuimme saamaan parkkisakon Italiassa päivää ennen paluulentoa (koska parkkialueen korttiautomaatti ei toiminut, yritettiin kyllä, sekin vähän harmittaa).

Mukana oli joku toinen lappu, ilm. postisiirto, mutta ei ollut mitään mahdollisuutta edes yrittää maksaa sakkoa missään viikonloppuna. Nyt mietitään, mitä pitäisi tehdä. Summa on kohtuu pieni, joten helpointa olisi maksaa kun vaan tietäisi mihin! Seuraako perässä joku iso karhukirje jos ei nyt maksa (tai yritä selvittää mihin voisi sen tehdä)?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllähän mä nämä lopulta maksoin. Sen sijaan vielä myöhemmin tulleesta 60 euron tietullisakosta reklamoin, ja se pieneni alle kymmeneen euroon: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/kummitteleva-italian-matka-jalkinaytos.

Kommentoi