Terveisiä Italian poliisilta

Palataanpas yhteen asiaan viime kesältä.

Kirjoitin heinäkuisessa Firenzen-jutussani mm. näin:

Onnistuin saamaan itseni pari kertaa niin pahasti sumppuun kiellettyjen ajosuuntien keskelle, että saas nähdä, kuinka monta sakkolappua tulee postissa kotiin matkan jälkeen.

No niin, vastaus alkaa olla selvillä. Ainakin kaksi, ehkä jopa neljä.

Kerrotaanpas vielä hieman tarkemmin, mistä on kyse:

Italiassa monissa kaupungeissa historialliset keskustat on rauhoitettu autoliikenteeltä, ja esim. Pisassa ja Firenzessä tietyillä kaduilla ja alueilla saa ajaa vain, jos siihen on lupa. Tästä kerrotaan kyltein, ja niissä mainitaan myös elektroninen valvonta.

Tiesin, että ajoin Pisassa kerran epähuomiossa tällaiselle alueelle, kun etsimme sopivaa pysäköintipaikkaa ja huomio oli jossain muualla. Firenzessä taas suunnistimme navigaattorilla, joka ei tuntenut näitä rajoituksia. Ja vaikka kuinka yritimme päästä kiellettyjen alueiden ohi, navigaattori ohjasi monen mutkan kautta lopulta meidät aina sellaiselle. Jossain vaiheessa näytti siltä, ettemme todellakaan onnistuisi pääsemään lähellekään sitä paikkaa, mihin olimme menossa, joten luovutin: Nyt on vaan pakko mennä tästä, ei me muuten löydetä ikinä perille. Kävimme Firenzessä myös toisena päivänä samoin tuloksin. Tulkoon sakko, jos on tullakseen, ajattelin.

No, tuossa lokakuussa sitten autovuokraamosta tuli sähköpostia, jossa kerrottiin, että tietoni on toimitettu Italian poliisille. Ja sitten vastaava ilmoitus tuli vielä muutaman pari kertaa lisää. Viesteissä viitattiin liikennerikkomuksiin Pisassa ja Firenzessä. No voihan sun. Ja yksi herja tuli vielä lisää, mutta se vaikuttaisi olevan terveisiä automaattiselta nopeudenvalvonnalta. Äh.

No nyt asiaa on ehtinyt sulatella sen verran, että vähän jo naurattaa. Kävin tänään noutamassa kaksi ensimmäistä sakkolappua postista, ja nyt pitäisi vielä ymmärtää, minkä verran olen velkaa Italian poliisille. Maksuohjeissa lukee, että 106,23 €:n sakosta saa vähentää 30 %, jos sen maksaa viiden päivän sisällä. Mutta mistä? Siitä kun kuittasin kirjeen vastaanotetuksi? Niin kai. Onhan tuo reilut 80 euroa per sakko silti aika suolainen hinta siitä, että turisti on ajanut autoa vain paikallisille tarkoitetuilla alueella. En minä kuitenkaan missään kävelyteillä ja jalankulkualueilla puikkelehtinut.

Kävipä kyllä mielessä, että mitäs jos en olisi noutanut kirjeitä lainkaan postista? Onko jollain kokemusta siitä, että onko Italian poliisilla jokin kansainvälinen perintäjärjestely käytössään?

Entä mitä tästä opimme? No ensinnäkin sen, että se sähköinen valvonta on ihan oikeasti totta ja sakot löytävät tiensä Suomeenkin asti.

Ja sen, että ensi kerralla Italiassa en todellakaan luota navigaattoreihin kaupungin keskustoissa.

Kommentit (19)
  1. Moi!
    Mitenkäs tämän sakkoasian kanssa kävi? Me onnistuimme saamaan parkkisakon Italiassa päivää ennen paluulentoa (koska parkkialueen korttiautomaatti ei toiminut, yritettiin kyllä, sekin vähän harmittaa).

    Mukana oli joku toinen lappu, ilm. postisiirto, mutta ei ollut mitään mahdollisuutta edes yrittää maksaa sakkoa missään viikonloppuna. Nyt mietitään, mitä pitäisi tehdä. Summa on kohtuu pieni, joten helpointa olisi maksaa kun vaan tietäisi mihin! Seuraako perässä joku iso karhukirje jos ei nyt maksa (tai yritä selvittää mihin voisi sen tehdä)?

    1. Kyllähän mä nämä lopulta maksoin. Sen sijaan vielä myöhemmin tulleesta 60 euron tietullisakosta reklamoin, ja se pieneni alle kymmeneen euroon: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/kummitteleva-italian-matka-jalkinaytos.

  2. Sain sakon syksyllä 2007 samaisesta syystä, eli suhailin epähuomiossa Sienan keskustassa alueella, johon ei autossa lupaa ollut. Sakko tuli suoraan kotiin vuokrafirman kautta (joka toki tästä palvelusta veloitti kivan summan). Lappu oli pelkkää italiaa enkä edes auttavasti italiaa osaavan kaverini kanssa löytänyt siitä mitään maksuohjeita (paikallisen poliisilaitoksen osoite oli, en tiedä olisiko ollut tarkoitus maksaa paikan päällä). Lasku jäi siis maksamatta, mistä seurasi suomalaisen perintäfirman kirje, josta maksuohjeetkin löytyivät, ja sen sitten maksoin mukisematta saadakseni asian pois päiväjärjestyksestä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *