Tiedätkö mitä tehdä hätätilanteessa?

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti

Tämän postauksen lukeminen saattaa pelastaa läheisesi hengen.

Kun Suomen Punainen Risti lähestyi minua yhteistyöehdotuksella, ei tarvinnut montaa kertaa miettiä, lähtisinkö mukaan.

Ensiaputaidot ovat tärkeitä kaikille, mutta varsinkin meillä pienten lasten vanhemmilla on aivan erityinen syy osata toimia hätätilanteessa – esimerkiksi, jos lapsi vetäisee henkeensä vaikkapa viinirypäleen tai järvivettä kesämökin rannasta.

IMG_1491-2.jpg

SPR:n kouluttaja Eeva Nousiainen avaamassa autettavan hengitysteitä

Koti on tilastojen mukaan vaarallisin paikka maailmassa, ja monta onnettomuutta on toki mahdollista ehkäistä etukäteen. Esimerkiksi viinirypäleitä tai pieniä lihapullia ei kannata antaa pienille lapsille kokonaisina vaan vaikkapa puolitettuina.

Järven rannassa sijaitsevalla mökillä lasta ei voi yksinkertaisesti päästää hetkeksikään silmistään, ja isomman ja uimataidottoman lapsen voi opettaa pukemaan itse pelastusliivit päälleen, aina kun hän haluaa kahlata rantavedessä.

Mutta jotain voi silti sattua, ja siksipä on erittäin suositeltavaa vähintään ajatella, miten toimisi hätätilanteessa, ja mielellään jopa osallistua ensiapukurssille. Suomen Punainen Risti järjestää eripituisia ja -sisältöisiä ensiapukursseja ympäri Suomen, mutta niissä kaikissa teema on sama: henkeä pelastava eli hätäensiapu.

www.ensiapukoulutus.fi

Ensiavun antamisessa ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia. Elintoiminnoille tärkeintä on se, että aivot saavat happea, ja jo muutaman minuutin hapettomuus aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Tajuttoman ihmisen hengen saattaa pelastaa pelkkä pään suoristaminen takaviistoon, mikä avaa hengitystiet ja estää autettavaa tukehtumasta omaan kieleensä.

IMG_1486-2.jpg

Jos autettava ei hengitä omin avuin tai hengitys ei ole normaalia, on tarpeellista aloittaa painelu-puhalluselvytys ja käyttää neuvovaa defibrillaattoria, jos sellainen on saatavilla.

Painelu-puhalluselvytyksellä ei saa aikaiseksi mitään pahaa, eli sen voi aloittaa aina, jos henkilö ei herää ja hengitystä ei havaitse. Lapsen elvytys aloitetaan viidellä aloituspuhalluksella ja rintakehää painetaan 30 kertaa rintalastan kohdalta. Tämä jälkeen puhalletaan kaksi kertaa ja jatketaan samalla 30+2-rytmillä.

Aikuisten elvytys tehdään samoin periaattein ilman viittä aloituspuhallusta. Aikuisille voimaa tarvitsee myös enemmän, sillä rintakehää on saatava laskemaan noin 5 – 6 cm:n verran.

IMG_1548-2.jpg

IMG_1543-2.jpg

Defibrillaattorit eli deffat ovat yleistyneet viime vuosina sekä julkisissa tiloissa että työpaikoilla. Laitteella on mahdollista poistaa kammiovärinä sydänlihaksesta sähköiskun avulla, jolloin sydämen normaali pumppaus mahdollistuu.

Neuvovat deffat ovat todella helppokäyttöisiä: ne määrittävät autettavan sydämen haitallisen rytmin, ja sähköiskun voi antaa vain silloin, jos laite havaitsee sen olevan tarpeellista.

IMG_1555-2.jpg

Sähköiskun antamisen jälkeen laite kehottaa jatkamaan painelu-puhalluselvytystä kahden minuutin ajan, jonka jälkeen laite analysoi rytmin uudelleen ja kertoo, onko uusi isku tarpeen.

Tärkeää on myös tehdä hätäilmoitus välittömästi, jos autettava ei herää.

IMG_1467-2.jpg

Yleinen hätänumero on 112, ja numeron kautta tavoittaa niin poliisin, palokunnan kuin terveyden- ja sosiaalihuollon. Hätänumeroon soittaminen tulee olla yksi ensimmäisistä asioista onnettomuustilanteessa, ja se on myös vähintä, mitä kukaan voi tehdä. 

Jokaisen, joka poistuu joskus muutamaa korttelia kauemmas kotoaan (=kaikkien) kannattaa ehdottomasti ladata ilmainen 112 Suomi -sovellus, jonka saa sekä App Storesta, Google Playsta että Windows Storesta.

Hätätilanteen sattuessa voit soittaa hätäpuhelun tämän sovelluksen avulla, ja sovellus kertoo sijaintisi suoraan hätäkeskukselle ilman, että sinun tarvitsee tietää osoitetta. Tämä on erityisen hyödyllistä metsissä, automatkoilla tai ihan vaikka kesämökeillä, joiden osoitteet saattavat olla hieman epämääräisiä.

Entäpä se ruoan tai muun vierasesineen jumiutuminen kurkkuun?

Lapset sijoitetaan ensin vatsalleen alaviistoon ja lyödään napakasti selkään. Aikuisille annetaan viisi napakkaa iskua lapaluiden väliin autettavan nojatessa eteenpäin. 

IMG_1563-2.jpg

Jos se ei auta, lapsi laitetaan selälleen ja painellaan rintalastaa. Isommalle lapselle ja aikuiselle käytetään Heimlichin otetta.

IMG_1577-2.jpg

Mennään autettavan taakse, heitetään omat kädet hänen palleansa alapuolelle, tartutaan kädellä toisen käden nyrkistä kiinni ja nykäistään rivakasti viisi kertaa tavoitteena saada tukos lentämään kurkusta nykäisyn voimasta.

Kuka tietää, ehkä joku yllä kirjoittamistani vinkeistä pelastaa jo jonkun hengen, mutta suosittelen lämpimästi SPR:n ensiapukoulutuksia, joissa kerrotaan kaikesta monisanaisemmin ja elvytystä ja deffan käyttöä pääsee harjoittelemaan myös käytännössä.

Millaisia kokemuksia sinulla on? Oletko joutunut antamaan ensiapua ja millaisessa tilanteessa?

* * *

Lisätietoja ensiavusta ja SPR:stä löydät esim. näiden linkkien takaa:

Lue myös lisää kotitapaturmien ehkäisystä täältä: www.kotitapaturma.fi

* * *

P.S. Onko autossasi turvalaukku? Sijaitseeko se paikassa, josta sen saa helposti ja nopeasti? Entäpä turvavyöleikkuri? Sen paikka ei ole laukun sisällä vaan esimerkiksi kuljettajan häikäisysuojan sisällä, josta sen saa helposti.

IMG_1465-2.jpg

Kommentit (10)
  1. Hei, mistähän noita auton turvalaukkuja voi ostaa? Tai millä nimellä ne on…

    1. Auton ensiapulaukku, muistaakseni omani oli äitini ihan apteekista ostanut… 🙂 

    2. Ensiapulaukkuja saa varmasti hyvin monesta paikasta. SPR:n verkkokauppa on yksi vaihtoehto, ja laukku taisi jossain vertailussa voittaa myös ykkössijan monipuolisuudellaan: http://www.punaisenristinkauppa.fi/tuotteet/Ensiapu/Ensiapulaukut%20ja%20-kaapit.

  2. En ole kuullutkaan sovelluksesta, kiitos tästä postauksesta!

    Mukavaa viikkoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *