Tiedettä ja New Yorkin historiaa

Jos taidemuseot olivat hieman enemmän Rouvan juttu, tässä minun museovalintani reissultamme: American Museum of Natural History, Lower East Side Tenemenet Museum, Museum of the Moving Image ja New York Transit Museum. Jotain jäi vielä tuleville reissuillekin kuten Sony Wonder Technology Lab.

American Museum of Natural History

http://www.amnh.org/

img_5825.jpg

New Yorkin luonnonhistorian museo on The Metin tavoin niin laaja, että museossa voi käydä useamman kerran ja keskittyä käynnillään vain valittuihin osastoihin. Muovisia kaloja esittelevät osastot eivät ainakaan itselleni anna mitään, mutta dinosaurukset tuovat hymyn huulille. Miten cooleja!

img_5830.jpg

img_5835.jpg

Tähtitieteen ja geologian osastot olivat myös mielenkiintoisia, tosin lasten (ja vähän aikuistenkin) näkökulmasta näyttelyissä voisi olla enemmän interaktiivisuutta ja mahdollisuuksia kokeilla ja hypistellä asioita.

Tenement Museum

http://www.tenement.org/

img_6225.jpg

Tenement Museum on ainutlaatuinen siirtolaisten elämää esittelevä museo Lower East Sidella. Talo on 150 vuotta vanha, ja se on ollut asuinkäytössä vuoteen 1935 saakka, jolloin kaupungissa tuli voimaan puiset portaikot kieltävä laki. Asukkaat on silloin häädetty talosta, sen ikkunat ja ovet sinetöity, ja talo on jäänyt tyhjilleen. Vain katutasossa toimivat liiketilat ovat jatkaneet toimintaansa ja tuoneet omistajille ilmeisesti sen verran tuloja, että taloa ei ole kannattanut purkaa.

img_6234.jpg

Vuonna 1988, kun talo oli ollut koskemattomana 53 vuotta, Tenement Museum osti talon ja lähti tutkimaan sen asuntojen maali- ja tapettikerroksia ja keräämään tietoja talossa asuneista perheistä. Talossa on asunut kaiken kaikkiaan 7 000 ihmistä 70 vuoden aikana, ja museon vieraat saavat kuulla muutamista heistä.

Museoon ei pääse tutustumaan itsekseen vaan siellä voi käydä ainoastaan opastetuilla kierroksilla, joihin on hyvä ostaa lippu etukäteen. Kierroksia järjestetään useamman kerran päivässä, mutta ryhmiin otetaan vain 12 vierailijaa kerralla. On huomioitava myös, että alle kouluikäiset lapset eivät pääse mukaan talon sisätiloihin suuntautuville kierroksille. Kannattaa muuten varautua siihen, että opas pyytää jokaista vierasta esittäytymään ja saattaa olla kiinnostunut kuulemaan siirtolaisuudesta Suomessa.

Itse kävin kahdella kierroksella. Irish Outsiders kertoi siitä, millaista oli olla irlantilaissiirtolainen 1800-luvun New Yorkissa ja asua saksalaisalueella. Hard Times -kierros puolestaan esitteli kaksi perhettä. Toinen niistä eli rakennuksessa 1800-luvun puolivälin jälkeen ja toinen oli niiden perheiden joukossa, jotka häädettiin rakennuksesta vuonna 1935.

img_6233.jpg

Molemmilla kierroksilla vierailtiin luonnollisesti perheiden asunnoissa, jotka oli kunnostettu ja sisustettu kyseisten aikakausien tyyliin. Viimeisenä mainitun asunnon sisustamisessa oli ollut apuna jopa asunnossa itse asunut rouva, joka oli ollut siellä asuessaan pikkutyttö ja ilmestynyt itse museoon 1990-luvulla kysyäkseen, miksi hänen entisestä kodistaan oli tehty museo.

Museossa ei saanut valitettavasti ottaa kuvia.

Museum of the Moving Image

http://www.movingimage.us/

img_5405.jpg

Queensissa sijaitseva tv- ja elokuvamuseo, Museum of the Moving Image, kertoo kävijöilleen sekä elokuvien historiasta että niiden tekemiseen liittyvistä tehtävistä ja laitteista. Kävijät voivat itse kokeilla esimerkiksi animaatioiden tekemistä tai äänen jälkiäänitystä.

img_5464.jpg

Esillä on myös jonkin verran aitoja maskeja, pukuja ja rekvisiittaa elokuvista. Tunnistatko, kenen fat suit on kyseessä?

img_5445.jpg

img_5438.jpg

img_5419.jpg

Vaihtuvia näyttelyitä on muutama, tällä kertaa erikoisnäyttelyt oli tehty mm. viime vuoden puolella elokuvissa olleesta animaatiosta Viisi legendaa (Rise of the Guardians) sekä videopelien kehityksestä yksinkertaisesta Spacewar-pelistä nykyaikaisiin konsoli- ja kosketusnäyttöpeleihin.

img_5409.jpg

img_5480.jpg

Voi, kunpa olisin ollut täällä vuosi sitten, kun esillä oli ollut Jim Henson’s Fantastic World, Kermit-sammakoineen kaikkineen.

New York Transit Museum

http://www.mta.info/mta/museum/

img_6058.jpg

Onkohan maailmassa toista museota, joka on rakennettu oikealle metroasemalle? New Yorkin joukkoliikennemuseo Brooklynissä nimittäin on. 

Museo sijaitsee vanhalla Court Streetin asemalla, joka on muuten toimintakuntoinen, mutta sen läpi ei enää mene metrolinjaa. Tämä mahdollistaa sen, että aseman metrolaiturilta pääsee nousemaan useisiin oikeisiin metrovaunuihin, niin nykyaikasempiin metallinvärisiin kuin vanhempiin juniinkin.

img_6031.jpg

img_6039.jpg

img_6037.jpg

Museo esittelee myös New Yorkin joukkoliikenteen historiaa yleisemminkin, ja esillä on esimerkiksi useita pienoismalleja kaupungin raitiovaunuista (trolley), jotka katosivat kaupungista lopullisesti 1900-luvun puolivälissä.

img_6029.jpg

Erikoisnäyttely esitteli sähköntuotantoa ja sen siirtämistä junien käyttöön. Lapsille oli tarjolla monenlaista kokeiltavaa ja ihmeteltävää.

img_6016.jpg

Sony Wonder Technology Lab

http://wondertechlab.sony.com/

Kaikkea ei aina huomaa ajoissa. Sony Wonder Technology Lab kuulosti paikalta, jossa olisi ollut kiva vierailla: kaikenlaista elektroniikkaa, pelejä, laitteita ja vehkeitä näpelöitävinä ja vielä ilman sisäänpääsymaksua.

Ihmelabra on kuitenkin niin suosittu, että (ilmainen) lippu on hankittava vähintään viikko etukäteen tai mentävä jonottamaan aamulla heti museon avauduttua, sillä jonkin verran lippuja jaetaan ensimmäisenä paikalle tulleille päivittäin.

Mutta onpahan jotain uutta mielessä seuraavaa NYC:in reissua varten, milloin se sitten onkaan.

Kommentit (3)
  1. Ihan mahtava artikkeli, kiitos! Vaikka olen kaupungissa jo käynytkin kolmeen otteeseen, jää aina jotain koettavaa seuraaville reissuille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *